用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

我覺得敢於向外公佈DSE IBDP average 成績既先算好學校,尤其直資,唔比人知又點說服配叫做名校/神校?

Santana 發表於 15-3-8 16:55
我覺得敢於向外公佈DSE IBDP average 成績既先算好學校,尤其直資,唔比人知又點說服配叫做名校/神校? ...
咪儍啦,所謂神校,就係就算乜都收收埋埋,每年都有幾百(中學)幾千(人報)個D。要見光先得既就唔夠巴閉啦!
你諗下點解要轉直資?咪就係有D野唔想俾教育局/公眾知,想收收埋埋之麻!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Santana 發表於 15-3-8 16:55
我覺得敢於向外公佈DSE IBDP average 成績既先算好學校,尤其直資,唔比人知又點說服配叫做名校/神校? ...
其實神校級嘅直資,例如SPCC、DBS、DGS都有公佈DSE成績。

回覆:hkpapa852 的帖子

好正呀!呢個解釋,原來HY是"神校",個神......原來係神秘個神,唔detail 講係有目的㗎!

hkpapa852 發表於 15-3-8 18:40
咪儍啦,所謂神校,就係就算乜都收收埋埋,每年都有幾百(中學)幾千(人報)個D。要見光先得既就唔夠巴閉 ...
收收埋埋只係誤解,其實一線直資公佈既資料都好詳細,好似DBS咁,你比100蚊買本名叫STEPS既年報(成吋幾厚,有兩三磅重),有好詳細既資料。我都買過幾本,我問DBS多唔多人買,佢地話好少。所以我覺得,主要問題只係部分家長無費時間研究。

hkpapa852 發表於 15-3-8 18:40
咪儍啦,所謂神校,就係就算乜都收收埋埋,每年都有幾百(中學)幾千(人報)個D。要見光先得既就唔夠巴閉 ...
我覺得部分名校轉直資既主要誘因係可以早啲收生同埋自由度高啲。

王家爸爸 發表於 15-3-8 19:15
我覺得部分名校轉直資既主要誘因係可以早啲收生同埋自由度高啲。
收生自由度高, 可惜收生評分標準透明度低呢!

學校永遠只有要求, 申請人永遠郤只會收到accept, reject or waiting....

王家爸爸  Agree  發表於 15-3-8 20:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

都係㗎,不過會唔會太公開,太透明,又話牽涉到私穩問題

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-3-8+18:40+咪儍

原帖由 王家爸爸 於 15-03-08 發表
我覺得更主要誘因係唔使經抽獎收啲1B1C學生,轉咗直資後,普通啲嘅1A生都唔使旨意入到!

當然,唔係好多中學有呢個資格!

王家爸爸  只有幾間神級學校係咁   發表於 15-3-8 20:55

hkpapa852 發表於 15-3-8 20:02

學校永遠只有要求, 申請人永遠郤只會收到accept, reject or w ...
評分標準透明度低的確係最大嘅問題,唔單止直資,官津學校都一樣,根本唔知佢地點決定收邊個。所以其實有啲懷念升中試年代,公開考試,絕對公平,絕對透明。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-3-8+19:15+我覺

原帖由 hkpapa852 於 15-03-08 發表

學校永遠只有要求, 申請人永遠郤只會收到accept, reject or w ...
呢個世界係對等嘅,有唔少學生未in都收硬,煩惱只係唔知揀邊間直資定係等自行,學校反而要等申請人通知accept or reject!

trumpetabc    發表於 15-3-8 23:26

Lucifer3960 發表於 15-3-8 19:06
好正呀!呢個解釋,原來HY是"神校",個神......原來係神秘個神,唔detail 講係有目的㗎!

...
同感! 相比樓上講既幾間,只有DSS ~ HYS  “神” 校沒有公佈平均成績,果真係非常“神” 秘。

abc_dad_dad  合理!  發表於 15-3-8 22:27

王家爸爸 發表於 15-3-8 20:53
評分標準透明度低的確係最大嘅問題,唔單止直資,官津學校都一樣,根本唔知佢地點決定收邊個。所以其實有啲 ...

公開晒既收生評分準則....佔乜乜%
從來...個人認為....咪又係一場遊戲
知都唔知點計就去in....in完就等運到

乜乜DSE出狀元...人均幾多5**...同自己仔女擦身而過...對自己又有乜威水
我同自己小朋友講....凡事都係睇自己....理鬼得up乜東東

王家爸爸  凡事都係睇自己絕對同意   發表於 15-3-9 08:50

回覆:masterpiece 的帖子

之前去將軍澳兩間新進直資聽講座,佢地都肯show quali,話自己3322幾勁幾勁,個校網頁都有DSE的成績,雖然有誤導,但也算肯公開..不過順帶一提驟眼看成績媲美全統直資名校,後來再細心看一下,先發現佢個圖表是佢哋DSE考生考獲4級的成績與全港平均比較,一般學校是用考獲5級成績來比較。

王家爸爸  只有一線學校先會用5級成績來比   發表於 15-3-9 08:53
王家爸爸  一般學校都用4級成績來比較:funn   發表於 15-3-9 08:53
abc_dad_dad  好!  發表於 15-3-8 22:26

回覆:Lucifer3960 的帖子

咁算唔算揾老襯

回覆 mcl203 的帖子

好簡單道理!  您比錢個囝讀直資,梗想知間學校平均成績水平,咁顯淺既道理您明唔明?

abc_dad_dad 發表於 15-3-8 22:25
回覆 mcl203 的帖子

好簡單道理!  您比錢個囝讀直資,梗想知間學校平均成績水平,咁顯淺既道理您明唔明? ...
我講自己睇法....又唔係講其他人....點解我要改变己睇法........咁顯淺既道理您明唔明? ~~~

王家爸爸    發表於 15-3-9 08:54
trumpetabc    發表於 15-3-8 23:25

引用:咁算唔算揾老襯 +

原帖由 karsonbb 於 15-03-08 發表
咁算唔算揾老襯
我覺得都算

mcl203 發表於 15-3-8 22:39
我講自己睇法....又唔係講其他人....點解我要改变己睇法........咁顯淺既道理您明唔明? ~~~ ...
band 2 更配合您既講法~  唔洗話咩咩咩威水!
心情開朗

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-3-8+20:02+收生

‹ 上一主題|下一主題