用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人為左5分,家長去受洗?
樓主: siujumpjump
go

有冇人為左5分,家長去受洗?   [複製鏈接]

引用:其實啲父母需要還一個信仰自由比小朋友。 +

原帖由 chymama2 於 15-07-04 發表
其實啲父母需要還一個信仰自由比小朋友。
贊同。信仰唔同奶粉,唔信教係唔會死既

引用:個人覺得唔應該有宗教分

原帖由 checkylam 於 15-07-04 發表
個人覺得唔應該有宗教分
贊同!簡直係歧視冇宗教的小朋友。應該建議政府,當冇宗教的小朋友報讀冇宗教的學校時,應該加5分。

佈太  So they should  發表於 15-7-7 21:46

引用:Quote:原帖由+checkylam+於+15-07-04+發表

原帖由 penn_2010 於 15-07-05 發表
贊同!簡直係歧視冇宗教的小朋友。應該建議政府,當冇宗教的小朋友報讀冇宗教的學校時,應該加5分。

...
何必同神過唔去呢

引用:Quote:原帖由+penn_2010+於+15-07-05+發表

原帖由 yinyuemao 於 15-07-05 發表
何必同神過唔去呢

呢 D 唔係過唔去, 呢 D 叫公平.  信有分, 不信的也應有分.  

佈太  屎賄d, 信徒係有比奉獻, 有分,  有少少優先, why strange???

入學的學生沒有必須入教, 如果有宗教學校(mai   發表於 15-7-7 22:00

penn_2010 發表於 15-7-5 16:00
呢 D 唔係過唔去, 呢 D 叫公平.  信有分, 不信的也應有分.

引用:+本帖最後由+penn_2010+於+15-7-5+16:10+編

這同朗誦比賽,奧數比賽,校外體育得獎,藝術成就有分加是一個道理,沒有付出是無可能得到回報的,唔想付出,就想同人一樣,那麼對那些付出努力的人公平嗎?教會對香港的教育,醫療以及各方面做出了巨大的貢獻,沒有一個學校要求入學的學生必須入教,人地對入教的學生予以鼓勵,竟然被講不公平,真係不知如何評論。

回覆:有冇人為左5分,家長去受洗?

大把啦,返緊時講到自己幾虔誠,收左提都冇提

引用:Quote:原帖由+penn_2010+於+15-07-05+發表

原帖由 schumacher 於 15-07-05 發表
這同朗誦比賽,奧數比賽,校外體育得獎,藝術成就有分加是一個道理,沒有付出是無可能得到回報的,唔想付出 ...
點付出法?教會學校及醫院員工全部都有糧出架喎。你試下唔出糧,有冇人去教書呢?呀,不過D神父修女有教會養一世

回覆:schumacher 的帖子

馬會都做了很多慈善事業,保良局就更加唔駛講。點解馬會會員及保良局會員報讀佢地既學校,又冇5分架呢?

醒目開學勳章

引用:馬會都做了很多慈善事業,保良局就更加唔駛

馬會都做了很多慈善事業,保良局就更加唔駛講。點解馬會會員及保良局會員報讀佢地既學校,又冇5分架呢?

...

同鄉會都有分加了,保良局又點會無。不過父母是辦學團體的成員呢點係可圈可點。唔知係咪總理先得呢?

回覆:有冇人為左5分,家長去受洗?

大把

I know several kids who are baptized both Catholic and Anglican  
United we stand, divided we fall.

引用:Quote:原帖由+schumacher+於+15-07-05+發表

點付出法?教會學校及醫院員工全部都有糧出架喎。你試下唔出糧,有冇人去教書呢?呀,不過D神父修女有教會 ...
你可以和其他人一樣,加入信仰,就可以加分啊。既然改變不了環境,那就試著改變自己,就會有很多意想不到的得著。給自己和孩子多一個選擇,有何不可呢

我見過一個case,大女比細仔大八年,讀一線熱門學校,弟弟升小時姐姐已畢業,弟弟只有20分的舊生分,估計到時20分也不能必入,所以媽媽在弟弟出生後參與姐姐學校的教會活動,弟弟後來返埋主日學,順利在小一申請前洗禮,合資格成為25分,今年也順利自行入到姐姐的母校

引用:以前D人窮,+為奶粉&米,+而去信教,+還說得過

原帖由 ok3 於 15-07-02 發表
以前D人窮, 為奶粉&米, 而去信教, 還說得過去. 為咗5分......?! 個人完全不能接受
...
Yes!!! Same thinking!!!

引用:Quote:原帖由+schumacher+於+15-07-05+發表

點付出法?教會學校及醫院員工全部都有糧出架喎。你試下唔出糧,有冇人去教書呢?呀,不過D神父修女有教會 ...
好多修會D修士修女神父都過住D克己嘅生活架。特別係好多修女佢地個修會好多嘢都好破舊D修女平日好少使錢,情願使錢係D窮人身上。

Jane1983 發表於 15-7-2 11:57
好多呢d人,有時聽佢地理直氣壯地講,吾可能贊同,又吾想直斥其非反臉...

信吾信之間,帶埋小朋友去接觸吓 ...
如果帶埋小朋友去, 攞咗5分, 小朋友自小接觸, 雖然大人唔信, 但小朋友繼續响教會學校讀書, 最後都會有一部份人相信的, 對於教會而言, 這個就是成功了, 因為又可以救贖到一個靈魂

penn_2010 發表於 15-7-5 18:35

...
都話咗, 俾唔俾分, 係"學校自定", 好似呢間咁:

http://www.skhttlsk.edu.hk/news/1213news_02/index.htm

5.4 本會社團成員....... 員工証明正,副本

其它同一辦團體學校, 都無呢項啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

教會都係講人人都係平等, 唔係嗎?
如果個個都因為5分而去信, 咁樣唔係形同虛設嗎? 真正的意義究竟又是什麼?
咁細個就去信, 真的明白當中的真理嗎?
未信, 又等如大個不去信嗎?

引用:教會都係講人人都係平等,+唔係嗎?+如果個個

原帖由 checkylam 於 15-07-06 發表
教會都係講人人都係平等, 唔係嗎?
如果個個都因為5分而去信, 咁樣唔係形同虛設嗎? 真正的意義究竟又是什麼 ...
Oh 教會學校當然就不是有教無類人人平等,否則就不會信教的小朋友有分加。咁細個當然唔明咩叫宗教,你話有神就有神,冇神就冇神。教會學校目的是透過辦教育傳教,而且不容許社會以任何方式妨礙她們的特權,所以好多天主教學校不願意按校本條例成立法團校董會,加入以選舉產生的家長及校友。陳日君為推翻校本條例跟政府打官司打到終審法院(律師費從何來呢?),天主教由頭輸到尾,輸了就上街絕食(真係辛苦哂)。

辦學喎,點止教育咁簡單?

‹ 上一主題|下一主題