用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?
樓主: rubycourt
go

係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 17-10-13 19:11
回覆 rubycourt 的帖子

無要你公告天下,你pm我:唔關你事。咪可以囉。咁好火嘅,你隨便講都唔會查證到啲咩 ...

你這句「樓主,咁耐都未問到阿女讀中幾?,咁神秘」,我完全唔覺得你係想提下我,原來你覺得係度問問題的jm會唔知道自己仔女讀中幾?話什麼咁神秘呀?

平日,有網友唔答,大家也會明白可能不想公開,真係想知咪pm問囉,或者人哋私下會答。學你講無規問左奉旨要答,洗乜用咁的態度,網上世界,大家說話客客氣氣,互相尊重比較好.

rubycourt 發表於 17-10-13 20:06
你這句「樓主,咁耐都未問到阿女讀中幾?,咁神秘」,我完全唔覺得你係想提下我,原來你覺得係度問問題的jm ...
哦!

回覆 rubycourt 的帖子

咁你自己話個女好有主見,你乜都話唔到事。
故我咁問。係嘅,又唔係咁熟。你教女咁教我又啱嘅。

加油啦下。係咁。

我覺得咁,係咪仔女成績好嘅,都比較盛氣凌人?

醒目開學勳章

noel2010 發表於 17-10-13 19:15
生活費加大使,經常可以歐遊。所以未必個個孩子就住使。

咁就多多都唔夠!

我囡sixth form一年學費加boarding £3x,xxx,而家大學讀engineering,學費一樣!boarding fee另計!

我仲未買樓!

etoile 發表於 17-10-13 22:03
我囡sixth form一年學費加boarding £3x,xxx,而家大學讀engineering,學費一樣!boarding fee另計!:money ...

你女呢科幾貴喎, 計左college fee 未?

ABC-DAD 發表於 17-10-13 20:18
我覺得咁,係咪仔女成績好嘅,都比較盛氣凌人?

呢位先生,我有d什麼說話一開始有盛氣凌人?我覺得係你喜歡四圍撩事鬧非,你都唔係單係我個post第一次同人嘈,我以前也有留意你自以為是辣起火頭就係度post d詩歌係度叫人relax,我咁耐d post未同人嘈過,仍唔想同d無聊人嘈,希望唔好再係我個post度搵野嘈,過主吧!

我囡sixth form一年學費加boarding £3x,xxx,而家大學讀engineering,學費一樣!boarding fee另計!:money ...
是否頂占大學的學費才咁貴?一般見Emgineering 萬多磅一年學費。牛津生活費都不平。

嘩!Engineering 的学费好贵呀!不過你呀女讀得咁叻叻,呢d 學費都係抵俾嘅!

noel2010 發表於 17-10-13 22:52
是否頂占大學的學費才咁貴?一般見Emgineering 萬多磅一年學費。牛津生活費都不平。 ...

我仔報materials science/engineering, UCAS 五個choices 入面最平嗰間都要£20,xxx tuition fee一年, 未包衣食住行!

PenguinQQ 發表於 17-10-13 22:53
嘩!Engineering 的学费好贵呀!不過你呀女讀得咁叻叻,呢d 學費都係抵俾嘅!
...

應該因為佢包好多labs 同equipments.

本來都想去方個便,咁好招呼我就得閒嚟留意下。。

回覆 etoile 的帖子

入到你女女果間,咩都抵!我阿爸之前講過:你入到牛記/劍大,咩都畀你,我將層樓轉做你個名都得!

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 23:36
回覆 etoile 的帖子

入到你女女果間,咩都抵!我阿爸之前講過:你入到牛記/劍大,咩都畀你,我將層樓轉做 ...
哈哈,我都係咁同呀仔講㗎,呀仔話要車唔要樓。

回覆 noel2010 的帖子

我有咁嘅能力,要樓。車壞得快過樓,而且樓住耐左,都有機會用買入價/高 d 賣出去。

1998Ruby1998 發表於 17-10-14 00:34

我有咁嘅能力,要樓。車壞得快過樓,而且樓住耐左,都有機會用買入價/高 d 賣出去 ...
年輕人,你太年輕了,我供咗十二年樓換單位時都是蝕幾十萬放售。

所以咪話「有機會」,車就一定冇機會

我個女同你個一樣咁嘅費用,可能會貴少少㖭,因為淨係college fee已經$88xx,有朋友個女讀人類學,學費+college fee平阿女成一萬鎊一年,好似ruby所講,係因為要比埋lab嘅成本,所以叫阿女一定要上lab堂,又因為有lab(每次4,5個鐘),所以個schedule排到密密,讀文科嗰啲時間就鬆到爆。

回覆 WeiSB 的帖子

我讀文科都用 Lab (當然唔係 d 咩大實驗),覺得我畀呢個學費,可以有機會用 Lab,已經萬幸,增進見識(尋日先去完 Lab,然後依家要寫千字 Lab Report )。
文科上堂時間的確冇咁耐,一星期 10-15 小時,冇咩機會需要連續上 4-5 小時,除非好似我同學咁,3 個 2 小時 lecture 直踩。不過我依家想打機都冇時間,淨係睇報告、文獻都搞好耐,一份都 3X 頁

‹ 上一主題|下一主題