用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 觀塘福中揮手區 2019-2020
樓主: Emily.1234
go

觀塘福中揮手區 2019-2020 [複製鏈接]

hkparent88 發表於 19-7-15 19:19
19號係商務到學校收書單,或者嗰日睇完分班再上網訂書都得。

我考慮過,八九折同九五折,差$250。覺得八月尾攞書,好似比較遲。我想執好屋企個書框,所以都好想快啲攞到書。

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Emily.1234 發表於 19-7-22 18:11
我考慮過,八九折同九五折,差$250。覺得八月尾攞書,好似比較遲。我想執好屋企個書框,所以都好想快啲攞 ...

小朋友入左邊班呀?
我公司仲有好多嘢做,未得閒執。

hkparent88 發表於 19-7-23 22:37
小朋友入左邊班呀?
我公司仲有好多嘢做,未得閒執。

Pm 回覆你

大家好!
請問建議買校樓嗎?
年青人好像都不穿樓...

rrMM 發表於 19-9-16 15:16
大家好!
請問建議買校樓嗎?
年青人好像都不穿樓...
舊年開始學校唔比著羽絨, 所以天氣凍都唯有要穿

回覆 MMM888 的帖子

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

學校討論區禁止交易活動 ( 2017年7月3日生效 )

自2011年9月,可於學校討論區進行二手校服及專屬書包交易活動後,屢見有跨版式違規重複張貼,部份校區更充斥交易(徵/售/換/送)主題,影響家長交流討論,有見及此,由即時起,禁止校區任何交易活動,今後所有學校專屬用品之交易,必須按站規 ,發表於EK二手市場並選用合適分類

校區交易主題處理之安排 :
1. 校區內,現存的所有交易主題,會搬移到<回收文章>版區
2. 2017年7月3日至31日,為適應期,如有違規的交易主題,會搬移到<回收文章>版區
3. 2017年8月1日後,如有違規的交易主題,會搬移到<違規文章>版區

屢次違規者,可被警告或禁言,嚴重違規更可被永久禁止訪問
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大家的仔女UT考成點? 我個女總算全科合格. 不過都要繼續努力, 越來越多嘢.

rrMM 發表於 19-11-21 08:54
大家的仔女UT考成點? 我個女總算全科合格. 不過都要繼續努力, 越來越多嘢.
...

全部及格,中文5x,太深

rrMM 發表於 19-11-21 08:54
...

我個仔身邊好多同學都未能全科合格。我估下次中文會更深,擔心

回覆 Emily.1234 的帖子

我個女話有D同學有100分+ 學霸...

rrMM 發表於 19-11-27 12:21

我個女話有D同學有100分+ 學霸...

係,1B,1F好似也有。100分,其實70分也非常難,特別是數學(emoji)

小朋友有去補習嗎?

KOLC929 發表於 19-11-27 15:49

小朋友有去補習嗎?

升中後,中 及數有補。但成績也是一般,只有5x-7x頭(因不淺,特別中文會吃力),中文科是教得好。副科無補,反而成績叫好些,感覺無奈。

中文我個女自己搞定
數學她很差(好明顯不是一個很沒有邏輯的人), 我這樣幫她.

1/ 先要她自己做一次 (也可以參考功課結果)
2/ 找出她的問題 (很多時候她不知道自己錯什麼). 我經驗是 a)不懂解題(英文/有陌生生字) b) 解括號解到亂嗮    c)" -" 號搞到亂嗮
3/ 針對她的問題, 要提醒她, 逼她自己記住問題和留意.
4/ 然後繼續做同一份練習
5/ 一定要做到錯的很少為止 (例如30提最後只能錯3-5提)
6/ 有時間再做其他練習
7/ 也可以過一段時間拿同一份給她做

這樣做應該可以維持她有基本分數/也可以讓她有成功感

rrMM 發表於 19-11-30 10:06

中文我個女自己搞定

謝謝!其實中一主要靠他們自己。如果小測,測驗,考試未如理想,我才會望住他溫。如果自己溫OK,我吾會理。而再升中二,必須完全放手。不過數學係要接觸多题目才進步,如果本身小朋友有興趣,自然成績更好。

是, 我也不想讀中一
不過我個女D數真的很差.
有基本成績, 我已經很滿意

Emily.1234 發表於 19-11-25 20:18
全部及格,中文5x,太深

請問中文深,深在什麼題目?文言文?

JcIcDaddy 發表於 19-12-20 22:34
請問中文深,深在什麼題目?文言文?

測考卷 文言文好深,如16份可能得3分,好叻的人,8-10分左右。讀本肯溫,能保pass. 有些文言文語釋係功課範範圍,正常攞到分。你未見過嘅文言文,就係好難....

‹ 上一主題|下一主題