用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

bp123 發表於 20-7-18 01:05
回覆 Activehealth 的帖子

我女在英國搵到個agent公司 專門幫本地嘅物理治療師在 澳洲 註冊同代搵 working ...

Agent 搵錢,專氹new grad 搞註冊掠水!

回覆 Activehealth 的帖子

Agent 是向公司收取費用的 我諗如果真是有心去 澳洲工作 都只是互惠互利吧!

GL27 發表於 20-7-16 21:09
我的女兒考了上KEELE 的 PT, 雖然已拿到無條件OFFER, 但是學校仍未有進一步消息, 我只係知道佢地9/23開學,  ...

我囡囡也是 23/9 入讀 keele yrs 1, physio, 請問 學校會有進一步消息是指什麼呢??請考慮請問題你唔畀佢去好! 請問你有呢個憂慮嗎 ??thx!

回覆 sunny.moon 的帖子

校友, 我囡year 2, 照去.但要等下學校通知會不會改on line class.

bp123 發表於 19-3-8 16:43
好耐都冇上BK了,小女16年經foundation入physio,當時一直都好擔心會畢唔到業,因為聽人講都幾難讀,有人意 ...

樓主女女現在ha pt嗎? 現在uk 畢業的pt 在香港的就業機會如何?
謝謝!

Spiderman_mama 發表於 21-4-27 16:40
樓主女女現在ha pt嗎? 現在uk 畢業的pt 在香港的就業機會如何?
謝謝!
小女已經在HA返咗三個月工 同屆的幾個uk畢業同學都在HA工作。  聽我女講仲有兩個UK PT 因疫情關係還未返工。照現在狀況就業情況尚算理想。

謝謝回覆(emoji)(emoji)
請問ha 一般什麼月份出招聘?還是全年招聘? 最近幾月都不見有請。

bp123 發表於 20-5-27 08:49
回覆 Zsokol 的帖子

聽過阿女講做placement試過幫個patient 執大便,我覺得都幾,但佢話做得呢 ...

原來個個都一樣!!上星期女女第一返placement 在第二、三日又係執大便仲係男patient!! 我話你唔係護士學生喎 ; 又未學過執?!      但她話其實執執下都慣冇乜嘢!!   

Spiderman_mama 發表於 21-6-2 14:48
謝謝回覆(emoji)(emoji)
請問ha 一般什麼月份出招聘?還是全年招聘? 最近幾月都不見有請。
...
通常三四月會出招聘 今日first round in左

回覆 bp123 的帖子

請問你囡囡有冇香港人同學搵到工留在英國做呢?tks

Lofty 發表於 21-6-3 12:00

請問你囡囡有冇香港人同學搵到工留在英國做呢?tks
以佢所知應該就冇留係英國搵工嘅同學啦 全部都係返香港搵工 有apply ha既都請咗

請問有冇同學畢不到業?😰

sunny.moon 發表於 21-6-2 15:50
原來個個都一樣!!上星期女女第一返placement 在第二、三日又係執大便仲係男patient!! 我話你唔係護士 ...

我仔今年Y1 Physiotherapy,第一年做placement被編去復康,可以接觸不同受傷而需要物理治療病人,學到好多嘢,不過下年就會不同,會去其他部門。真奇怪, 執屎根本不是物理治療部門負責!?

bp123 發表於 21-6-3 12:47
以佢所知應該就冇留係英國搵工嘅同學啦 全部都係返香港搵工 有apply ha既都請咗 ...

在英國好難揾工?有否回香港前在英註冊埋?

yamsui 發表於 21-6-28 07:39

請問有冇同學畢不到業?😰
有一個

Taimum 發表於 21-6-28 10:43
我仔今年Y1 Physiotherapy,第一年做placement被編去復康,可以接觸不同受傷而需要物理治療病人,學到好多 ...
當時扶緊個patient 去做治療途中發生當場只有學生同導師阿女話唔通叫導師執咩況且等得姐姐嚟都執左喇出嚟做嘢冇得咁計較,只係特事特辦並唔係工作範圍。

Taimum 發表於 21-6-28 10:45
在英國好難揾工?有否回香港前在英註冊埋?
冇試過係英國認真搵工 我相信應該唔難要喺香港註冊 先決條件係一定要 有外國嘅物理治療師註冊資格 所以一定要係英國註冊

Activehealth 發表於 20-7-18 07:27
咁果啲在香港土生土長,但讀國際學校考IB/GCE AL ;或讀本地中學無考DSE但讀foundation 入果啲又唔係香港 ...

我朋友個囡香港過去悉尼讀了一年foundation, 夠分入悉尼大學讀PT, 最後那年,因某些問題要補考才畢業,但係佢畢業後好快找到悉尼一間醫院工作,工作2年幾入埋籍,之後今年返香港工作,好快找到一份private practice
你好似以前係澳洲讀PT?

bp123 發表於 21-6-28 11:13
有一個
原因是什麼? 補考不合格+不可以repeat?

bp123 發表於 21-6-28 11:34
冇試過係英國認真搵工 我相信應該唔難要喺香港註冊 先決條件係一定要 有外國嘅物理治療師註冊資格 所以一定 ...

我都係叫阿仔讀完先在英國註冊,可以就做下先取經驗,之後想返香港才返!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊