用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問英國邊間大學讀 Mechanical engineering 比較好? ...
樓主: Mattb
go

[英國] 請問英國邊間大學讀 Mechanical engineering 比較好?   [複製鏈接]

waiwai_01 發表於 22-9-14 17:14
今年比我囝co係3個5

請問有冇話指定邊個科目?

poonseelai 發表於 22-9-14 08:22
係要好花心機同時間,我仲有去 studentroom 睇下學生的 comment, 你可先在十月中申請 oxbridge, 再在一月 ...

申請oxbridge係咪都要研究一下申請邊個college?

回覆 ElaiUKStudy 的帖子

絕對需要。唔同科目,唔同College收生取態,College size都影響攞offer嘅機會。

Hei3705 發表於 22-9-14 18:19
請問有冇話指定邊個科目?

一般來說CO 唔會指定科目,不過會exclude 中英文及通識,數學要core+M1/2才計,但係不同大學會有小小分別,例如樓上有人說過可能計中文或只有Core Math都計(但engineering, business同computer就大部分都要M1/2.

ElaiUKStudy 發表於 22-9-14 18:37
一般來說CO 唔會指定科目,不過會exclude 中英文及通識,數學要core+M1/2才計,但係不同大學會有小小分別 ...

明白了,謝謝你

ElaiUKStudy 發表於 22-9-14 18:37
一般來說CO 唔會指定科目,不過會exclude 中英文及通識,數學要core+M1/2才計,但係不同大學會有小小分別 ...
CO好多時,跟據個別申請者,有指定科目要求。

elo1616 發表於 22-9-14 17:07
識人今年用IB 入咗 UCL 讀 Mech Eng 但 ICL 冇畀 offer 佢
今年的情況比較特別,由於COVID,有些學生要遲一年入學,所以學位比今年畢業的減少了,有些大學是因為前一年alevel 計學校分而收多了,今年便要減少收生
所以一些比較competitive 的科目要小心選

回覆 cherubic 的帖子

其實已經係連續兩年嘅事,估計都要再多兩年先可以完全消化多出嚟嘅學生。
嚟緊兩年競爭都特別大。

Poyau 發表於 22-9-14 17:14
Mechanical engineering
唔計 Oxbridge 其他英國大學排名如下
頭兩個係全球性 後兩個係當地本土

多謝你的詳細資料,十分感激

回覆 beastiebistro 的帖子

some of the Oxbridge colleges tend to take more state school students, so need to study each college's intake statistics.

2jkidsfather    發表於 22-11-18 21:58

G5 university in UK
‹ 上一主題|下一主題