用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 VS 男拔萃書院
樓主: Graff
go

聖若瑟書院 VS 男拔萃書院   [複製鏈接]

Graff 發表於 24-4-3 12:00
家住太子,小朋友讀三私一直,有男拔EARLY BIRD OFFER,自一喇沙書院但唔中,中左自二聖若瑟書院 ... 大人 ...

樓主,太多無用嘅意見唔洗特別留意,各懷鬼胎,你再同小朋友傾下,攞共識,書係佢讀,我係其中一間學校嘅用家,但做人要中肯,你哋嘅情況真係dbs不二之選,「近」對小朋友真係好重要。香港男校中,我小朋友都有朋友,我哋家長都好熟,個個禮拜見幾日,都冇得唔熟,所以對唔同學校都唔會存在小人嘅敵意,起讀書主要靠自己嘅前題下,又唔考慮學費,真係諗唔到唔揀嘅理由。
另外,升中係重新洗牌,只要學習態度積極,根本唔需要擔心小朋友跟唔上,共勉之啦!

簡單啲來講 發表於 24-4-4 16:04
咩上年今年1A,睇唔明。我講St Joe 係唔錯選擇,至少在SFA係排名前列男仔掙嘅。而且樓主講佢哋朋友仔都去 ...
明呀明呀,借你post

簡單啲來講 發表於 24-4-4 15:57
首先我哋比較DSE,其次如果有QC,SPC又何來St Joe。我哋係幫樓主解決問題,唔係來跟QC,SPC比英文。咁樣來 ...

咁你講既英文前茅係同邊個比?同DBS比?

liverpool2023 發表於 24-4-4 15:45
我認識既就係,考到SJC的,不是前列,考到DBS的就是,而且英文特別好,樓主級20考到係比較特別,係咪有強 ...

都講啦,樓主應該唔系SFA

PTL_L 發表於 24-4-4 16:05
樓主,太多無用嘅意見唔洗特別留意,各懷鬼胎,你再同小朋友傾下,攞共識,書係佢讀,我係其中一間學校嘅同 ...

小人敵意
我講咩?我只不過講多朋友仔選,都可以考慮讀St Joe,我覺得選擇係唔錯嘅嘛,有咩敵意?
讀書靠自己囉,朋輩力量也不容小覷。信EK不如信你自己,多聽聽你身邊朋友真實唸法。尤其係呢種一個異意都容不下嘅貼,小心點啦。閃啦

簡單啲來講 發表於 24-4-4 16:16
小人敵意  
我講咩?我只不過講多朋友仔選,都可以考慮讀St Joe,我覺得選擇係唔錯嘅嘛,有咩敵 ...
唔好意思,令你誤會

PTL_L 發表於 24-4-4 15:56
其實真係唔洗幫樓主考慮太仔細,果啲數字係自己先有意義,如果呢兩間都係唔同level ,咁由band 2都冇人揀到 ...

如果SJC不值一提,你估仲有冇咁多吹水友嗌唔好去呀,兩個字,完勝,收左工啦,不停叫住,即係仲有得鍊下,瓜~

簡單啲來講 發表於 24-4-4 16:16
小人敵意  
我講咩?我只不過講多朋友仔選,都可以考慮讀St Joe,我覺得選擇係唔錯嘅嘛,有咩敵 ...
認同唔好信EK有啲聲大大話唔同level 既人真係唔知自己幾xx。都係果句,近近地DBS啦,九龍人過嚟港島做乜吖。

mcl233 發表於 24-4-4 16:47
如果SJC不值一提,你估仲有冇咁多吹水友嗌唔好去呀,兩個字,完勝,收左工啦,不停叫住,即係仲有得鍊下, ...
另一盲點係樓主睇緊自1LS有冇後備補入既機會,入到LS佢根本唔會望DBS一眼,亦唔會開post.

猴子爸,知唔知SFA過往級20自行入LS機率呀?三屍一直你熟啲。

HK-MAN 發表於 24-4-4 17:33
猴子爸,知唔知SFA過往級20自行入LS機率呀?三屍一直你熟啲。

真係有呀,我嘅同學囝囝就係 (top 20之內,唔知實際排第幾)依家初中,聽佢哋講,SFA學生讀得幾輕鬆,不過到高中,應該係另一回事。

猴子爸 發表於 24-4-4 17:50
真係有呀,我嘅同學囝囝就係 (top 20之內,唔知實際排第幾)依家初中,聽佢哋講,SFA學生讀得輕鬆,不 ..
謝,樓主開post 呢個原因都幾大,佢想留SJC望入LS

HK-MAN 發表於 24-4-4 17:32
另一盲點係樓主睇緊自1LS有冇後備補入既機會,入到LS佢根本唔會望DBS一眼,亦唔會開post. ...
人地有講唔望dbs一眼?????

73662710 發表於 24-4-4 18:32
人地有講唔望dbs一眼?????
咁緊張做乜

HK-MAN 發表於 24-4-4 18:30

我都認為自行waiting入LSC機會係有嘅,就算冇,之後叩門,SFA不嬲都勁㗎啦。
哈,呢三間男校,剛巧就係「型寸醒」代表。

猴子爸 發表於 24-4-4 18:57
我都認為自行waiting入LSC機會係有嘅,就算冇,之後叩門,SFA不嬲都勁㗎啦。
哈,呢三間男校,剛巧就係「 ...
希望樓主入到心儀學校啦。

HK-MAN 發表於 24-4-4 17:32
另一盲點係樓主睇緊自1LS有冇後備補入既機會,入到LS佢根本唔會望DBS一眼,亦唔會開post. ...

如果係LS同DBS,我一樣係會揀DBS,點會唔望DBS一眼。

選校從來都係睇多方面合適度,齋講距離DBS就真係可以話完勝。

acgy 發表於 24-4-4 20:04
如果係LS同DBS,我一樣係會揀DBS,點會唔望DBS一眼。

選校從來都係睇多方面合適度,齋講距離DBS就真係可 ...

樓主學費唔係問題,相信距離對佢嚟講都唔係問睇…甚至乎搬屋都唔係問題⋯⋯睇嚟佢最鍾意LS⋯⋯佢心入面完勝既應該係LS。

acgy 發表於 24-4-4 20:04

選校從來都係睇多方面合適度,齋講距離DBS就真係可 ...

係囉!
我見LS old boy都揀DBS啦!

HK-MAN 發表於 24-4-4 18:30

勁,突破冒腸如果真係咁,就要搏喎,住九龍就揀DBS啦,真係唔好諗太多,要咗個offer到時再叩留LSC都得!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊