用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得 ...
樓主: evelyn317
go

小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾吓笑 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

我女食果隻叫雪肌蘭藍莓素,,, 有好多牌子架...唔知呢隻係咪最好呢

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

我都係食三色飯, 但有時都想食絲苗白米...香口D.
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
LULU-MAK 寫道:
我平時只係會係中午飯既時候....加兩粒'米飯添加'落D米到一齊煮.
我個仔暫時乜野額外既都冇俾佢食, 淨係煮三色飯咋! (紅米+糙米+白米)[/quote]

AE_bb 寫道:

咁比例係幾多呀   
要視乎你屋企食幾多飯, 如果我家食3mud半, 咁就白米1-1/2, 糙米1, 紅米1/2.

我地係食四色米架, 我同老公結婚就開始咁食法...所以大仔出世後煲粥仔都係用四色米, 唔知係咪咁, 佢日日都有得呵呢!       

d 小朋友硬係多花臣, 古靈精怪   
Heidi媽 寫道:
Easy媽咪,

我的仔女也是最like食藍草梅, 佢地鍾意用牙籤串着幾粒來食, 好似食魚蛋咁 !

[quote]
Easy媽咪 寫道:
講開營養, 我地買好多生果比小朋友食, 我咩生果都會買, 我d仔最like就係食藍草梅, 小小一盒要成廿幾蚊, 佢地真係好識食~~    有時又會買下奇異果, 有時會買鮮果汁做下午茶!   

呀仔明天返完學就開始放假喇!      
[/quote]

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

lcy1998430 寫道:
我無比阿女帶飯嫁,因為我要返工,又唔想阿女朝早拎咁多野,所以佢食學校D餐架咋!
最慘係例如我煮雞冀,已經買成12隻3個人食,我覺得已經好夠架啦(諗住如果有淨就帶飯返公司食),呀個衰女就要食成7隻都話唔夠,咁下次買15隻啦,跟住佢又話好飽,只食1隻,甚至唔食添呀,你話係咪嬲死呀?
IC, 雞翼通常個個小朋友都好鍾意食不過我唔係成日整, 你囡突然食咁少可能下午食多咗小食呢!

加埋邊只米呀
Easy媽咪 寫道:
我地係食四色米架, 我同老公結婚就開始咁食法...所以大仔出世後煲粥仔都係用四色米, 唔知係咪咁, 佢日日都有得呵呢!       

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

肥仔媽咪,

p3開始, 你會唔會叫工人帶亞仔返屋企食 lunch 呀

等我又試下先
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
AE_bb 寫道:

咁比例係幾多呀   
要視乎你屋企食幾多飯, 如果我家食3mud半, 咁就白米1-1/2, 糙米1, 紅米1/2. [/quote]

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

Charitymami 寫道:
身高屬於大碼 (134.5cm), 體重屬於細碼>>>你囡真係好高喎!

藍莓素係藥丸包裝
我女食開個隻是 BioWorld 牌子, 加拿大製造, 萬寧有售。
但我見很多人都係買日本出品。>>>藍莓素話對眼睛好, 我見我囝呢排久不久就眨眼, 會唔會開始有近視呢? 唔知依家開始食有冇用呢?

Easy媽咪 寫道:
講開營養, 我地買好多生果比小朋友食, 我咩生果都會買, 我d仔最like就係食藍草梅, 小小一盒要成廿幾蚊, 佢地真係好識食~~    有時又會買下奇異果, 有時會買鮮果汁做下午茶!   
嘩! 好豐富喎!

Easy媽咪 寫道:
四色? 重有邊隻米呀?

carollam310 寫道:
我女食果隻叫雪肌蘭藍莓素,,, 有好多牌子架...唔知呢隻係咪最好呢
呢隻牌子係咪好貴架?

06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

AE_bb 寫道:
肥仔媽咪,

原本我係諗住叫工人送飯架, 但佢睇過個餐單話好好咪想試下, 咁就俾佢試一個月囉!

我個仔直情雀躍呀   
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
AE_bb 寫道:
肥仔媽咪,

原本我係諗住叫工人送飯架, 但佢睇過個餐單話好好咪想試下, 咁就俾佢試一個月囉![/quote]

醒目開學勳章

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

體檢都會幫阿囝 check 埋眼睛, 如果有問題, 會另約期見視光師驗眼, 或自己到眼鏡舖驗眼。

年初時, 我做過 Lasik, 眼科醫生話食藍莓素可增加眼球帶氧, 屬於維他命一種; 琴日體檢見姑娘, 佢都話食藍莓素對眼睛有益。

Daddy 話依家D小朋友太細個有近視, 到讀中學時副眼鏡好似防彈玻璃咁厚, 所以有益眼睛的食物和運動, 都要 keep 住, 以防近視加深得太快。

要捱到佢18歲, 才可以做 Lasik 重見光明。

肥仔媽咪 寫道:
[quote]
>>>藍莓素話對眼睛好, 我見我囝呢排久不久就眨眼, 會唔會開始有近視呢? 唔知依家開始食有冇用呢?

我頭先 lunch hour 時撞到個靚媽咪   

Charitymami 寫道:
體檢都會幫阿囝 check 埋眼睛, 如果有問題, 會另約期見視光師驗眼, 或自己到眼鏡舖驗眼。

年初時, 我做過 Lasik, 眼科醫生話食藍莓素可增加眼球帶氧, 屬於維他命一種; 琴日體檢見姑娘, 佢都話食藍莓素對眼睛有益。
明白! 咁我都要幫佢買返隻食先! Thanks!

AE_bb 寫道:
等我估下先, 係咪Easy媽呢?

肥仔媽咪 寫道:
[quote]
AE_bb 寫道:
等我估下先, 係咪Easy媽呢? [/quote]
‹ 上一主題|下一主題