用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 聖心下午校chatroom
樓主: vv123
go

聖心下午校chatroom [複製鏈接]

My daughter is: Team green.

聖心下午校chatroom

Hi MKMUM,

Nice to meet you here. As i know my daughter will take the schoolbus around 12pm n i will prepare her bread during recess time. Right, they cannot buy food in tuck shop at the meantime.

原文章由 vv123 於 06-7-15 22:36 發表
MKMUM,
Hello,你囡囡咩色組,我女藍色,食午餐有時10點半就開始食,因為佢地食得慢,校車又上得早,我地11點幾上校車,
其實就算tuck shop唔close都唔關囡囡事,佢地p.1/p.2係唔可以去小食部買野食嫁..我打算買夾心餅 ...

你好呀!我囡囡當日係編入綠組!

原文章由 pamelawong 於 07-7-4 09:44 發表
請問邊個是今年升了小一的同學,你們編了邊一組?
------Pochacco2001(Ming)------

各位,
我想知大家有無入普通話中文科呀?我囡囡入O左呀!
仲有想問問幾時先知入一年級咩班呀?大家的小朋友做晒暑期功課未呀?我囡囡仲欠閱讀報告未做呀!
而講到保姆車,你們一定唔會貴過我,我由赤柱出來要一仟伍佰蚊!
------Pochacco2001(Ming)------

Hi Pochacco 2001,

我個囡都入了普通話中文科,但我都擔心她追得辛苦,因我自己唔識,她識睇中文字又少,廣東話都唔識讀,你話普通話到時會點呢?但如果唔由一年級開始,遲些先學就更難學得好.

你個保母車費真係好貴,我由將軍澳去都係$1,500, 但我暫時自己帶住先, 遲些覺得辛苦先比她坐.

Hi, 咁多位媽咪你地好!

我囡囡今年升小二,舊年1A班而今年會成班升上2A班!  

Hi everybody,

My girl is in yellow team.
I heard that putonghua class is class A-C.
Cantonese class is class D-E.

我個囡都入了普通話中文科,但我都擔心她追得辛苦.

My friend also has this concern and is afraid that if her daughter cannot handle well and get low marks in Chinese Language, this would in turn affect the chances of promoting to secondary school.

轉眼間暑假又完了, 又要返學了,真係好唔捨得呀!  :cry:

請問你囡囡入了o那一班呀?我囡囡入了1C!唔知大家可唔可以做同班同學呢?
嘩!你自己帶好辛苦喎!我就係幼稚園已經帶了3年,所以小學唔帶了!我都知車費貴,但無法啦!

原文章由 Rain28bow 於 07-8-27 10:10 硐表

我個囡都入了普通話中文科,但我都擔心她追得辛苦,因我自己唔識,她識睇中文字又少,廣東話都唔識讀,你話普通話到時會點呢?但如果唔由一年級開始,遲些先學就更難學得好.

你個保母車費真係好貴,我由 ...

你囡囡入o左邊班呀?我囡囡入了1C呀!希望大家可以做到同班同學啦?
嘩!你仲自己帶返學呀?你好叻呀!我就唔帶了!因為向幼稚園已經帶o左3年了!所以要休息o下!

原文章由 Rain28bow 於 07-8-27 10:10 硐表

你個保母車費真係好貴,我由 ...

Hi Pochacco2001,

我囡囡1A班, 做唔到同班同學添, 你囡囡幾點吃午餐和上校車呀!我自己帶其實係唔想咁早吃飯,因11:20am 就要上校車,自己帶可以遲多10-15分鍾出門口又或者帶飯去到中環找個公園仔食完直接入學校,不過計劃如此, 但要試過時間先知OK or not, 另外又想睇下兩架保母車質素怎樣才決定坐唔坐,因其中一架話另外一架車個司機有問題,個個行家都唔喜歡他,但時間上我比較喜歡這架.

My girl is in 1C.   My 褓姆車pick up time  is 11:50, quite reasonable.

醒目開學勳章

Mine is also in 1A.  School bus pick up time is 12:10!

hayleymama

Hello!好開心可以認識你呀!以後大家互相照顧下!你囡囡叫甚麼名呀?我囡囡叫芷晴呀!多多指教!

原文章由 BoBoCute 於 07-9-3 15:19 硐表
My girl is in 1C.   My 褓姆車pick up time  is 11:50, quite reasonable.

我們做不到同班同學都唔緊要!大家都可以互相照顧!而且日後一定有機會見到大家的!我都識三個朋友仔向你個班的!
你真係好偉大呀!仲要煮飯帶出去公園食!我真係做不到呀!偉大的媽媽!佩服!佩服!

原文章由 Rain28bow 於 07-9-3 10:35 硐表
Hi Pochacco2001,

我囡囡1A班, 做唔到同班同學添, 你囡囡幾點吃午餐和上校車呀!我自己帶其實係唔想咁早吃飯,因11:20am 就要上校車,自己帶可以遲多10-15分鍾出門口又或者帶飯去到中環找個公園仔食完直接入學校,不過 ...

我想問你住邊區呀?點解可以咁遲先上車?

原文章由 hayleymama 於 07-9-3 23:07 硐表
Mine is also in 1A.  School bus pick up time is 12:10!

hayleymama

醒目開學勳章

We live in Sheung Wan.

保姆車(西灣河)

自組保姆車筲箕灣&西灣河=>學校,
我覺得校巴站太遠&太耐(而家坐緊), 現在巳有4人,  但保姆車要  about10個先ok.
有無mama都想坐呀.

[ 本文章最後由 ching~mama 於 07-9-4 23:30 編輯 ]

hi
I have interest to know more information, can you tell me
How much? What time pick up & arrival in Saiwanho?
Have another school student or my school only
(just 10 studnet)?

Thanks!

yan110

原文章由 ching~mama 於 07-9-4 23:22 硐表
自組保姆車筲箕灣&西灣河=>學校,
我覺得校巴站太遠&太耐(而家坐緊), 現在巳有4人,  但保姆車要  about10個先ok.
有無mama都想坐呀.
:lalala:
‹ 上一主題|下一主題