用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mavisng2003
go

2010-2011 P1C [複製鏈接]

剛剛把阿女個功課袋交去比校車姨姨,發現同站有個同班同學都發高燒未退,所以返唔到學!唉,今日又唔知有幾多同學缺席啦!

亞囡哮喘有點翻發,所以今日都無返學,所以可能要麻煩各位媽咪等陣幫手對功課呀!

原帖由 dichiu 於 11-6-7 07:13 發表
剛剛把阿女個功課袋交去比校車姨姨,發現同站有個同班同學都發高燒未退,所以返唔到學!唉,今日又唔知有幾多同學缺席啦!

我囡囡最快星期五先番學, 命仔緊要, 考試唔理得咁多.  大家努力!!  如繼續有人病, 即那病毒仍然存在, 大家要提病好的同學回校要小心d呀! 因為佢地剛病好抵抗力可能弱d架.

原帖由 mavisng2003 於 11-6-7 11:40 發表
亞囡哮喘有點翻發,所以今日都無返學,所以可能要麻煩各位媽咪等陣幫手對功課呀!

今日英文其中一樣功課係:G. Comp(8) corr on paper.
但係亞囡收唔到呢樣功課,請問Comp(8)係幾時喺學校做呢? 因為亞囡上星期三同今日都無返學,所以如果係呢兩日喺學校做comp(8),咁佢就應該係無呢樣功課嘞!

我都答唔到你因為同學仔忘記把功課袋放學交比校車姨姨!

原帖由 mavisng2003 於 11-6-7 15:44 發表
今日英文其中一樣功課係:G. Comp(8) corr on paper.
但係亞囡收唔到呢樣功課,請問Comp(8)係幾時喺學校做呢? 因為亞囡上星期三同今日都無返學,所以如果係呢兩日喺學校做comp(8),咁佢就應該係無呢樣功課嘞! ...

回覆 2# mavisng2003 的文章

Comp 8 係在課堂上做,今天阿囡返學都要即刻補做。功課不是太多,只有寫作改正,數學科有一張工作紙,評估改正,gs quiz 改正,阿囡話要帶中文圖書《榜樣》,帶顏色墨水筆回校。
今天仍有10位同學無返,各位同學,多點休息吧!

亞囡揾番佢張composition(8)喇!唔該哂各位呀!

亞囡今日好啲喇!條氣管無咁緊,不過佢今日都唔會番學住,我想佢休息多一日呀!

係呀,阿女反反複複微燒,今朝至好似退咗(希望真係退晒),今日都冇比佢返學!休息多日好啲!

這兩天囡囡也發燒缺席, 今天好d, 但都要休息下, 個人好疲倦.  holdiay時, 去了睇法國門診, 只是一般感冒發燒, 不是腸病毒or手足口.

我現急需要成語工作紙作溫習用.  請問有沒有媽咪可以email比我呢?  謝謝!

另外, 這兩天回校的同學, 老師有甚麼吩咐呀?

~easybring~

回復 1189# easybring 的帖子

Please advise your email so that I can email to you, thanks!

Email 咗比妳啦!

原帖由 easybring 於 11-6-8 10:53 發表
這兩天囡囡也發燒缺席, 今天好d, 但都要休息下, 個人好疲倦.  holdiay時, 去了睇法國門診, 只是一般感冒發燒, 不是腸病毒or手足口.

我現急需要成語工作紙作溫習用.  請問有沒有媽咪可以email比我呢?  謝謝!

另外,  ...

Thank you Dichiu and HTLeung.

原帖由 dichiu 於 11-6-8 17:02 發表
Email 咗比妳啦!
~easybring~

Sorry, I miss the Supplementary WS 63, anyone can email to me at [email protected]. Thanks a lot!

回復 1193# HTLeung 的帖子

我scan咗俾你喇!你快啲check email啦!

Mavis, thanks a million.

變種抗藥 猩紅熱10年最嚴峻
半年錄419宗 「紅霉素」失效
[size=150%]【明報專訊】主要攻擊10歲以下小童的傳染病猩紅熱
,今年出現大規模爆發,至昨日本港已錄得419宗感染,創近10年新高,並首次造成1名女童死亡。港大
對引致猩紅熱的甲類鏈球菌進行基因研究,發現它出現基因變異,懷疑令病菌傳播更快,導致今年感染數字創出新高。另外,新病菌對抗生素「紅霉素」出現抗藥性,醫學會提醒前線醫生應使用口服盤尼西林。

高峰期料數月 內地澳門亦爆

衛生防護中心
數據,今年4、5及6月分別錄得75、100及142宗猩紅熱感染,1月至今共錄得419宗感染個案,創10年新高,接近上次高峰、2008年全年235宗的一倍。衛生防護中心總監曾浩輝表示,今次疫情是10年以來最嚴重,相信按現時趨勢,疫情高峰預料會持續多幾個月。他又指出,內地及澳門感染個案亦創新高,三地衛生部門已建立通報機制,監控疫情變化。

首現死亡病例 兩留醫ICU

除了感染數字創新高,今年更是有紀錄以來首次錄得死亡個案,以及出現兩個嚴重併發症個案需入住深切治療部。

菌株新基因組段助傳播

為了解疫症大規模爆發原因,衛生防護中心委託港大微生物學系系主任袁國勇對引起猩紅熱的甲類鏈球菌進行基因研究,發現「化膿鏈球菌A族病菌株」的基因組,出現一段全新的基因組段,相信是源自另一種口腔細菌,更有助強化菌株的傳播能力,但無發現決定猩紅熱毒性的基因有轉變。而是次研究所用的菌株,來自上星期因感染猩紅熱出現併發症,入住瑪麗醫院深切治療部的6歲男童。

另外,香港醫學會代表謝鴻興醫生表示,猩紅熱病菌對抗生素「紅霉素」出現抗藥性,建議醫生處方盤尼西林。傳染病專科醫生勞永樂說,以往擔心病毒出現抗藥性,醫生都不敢隨便處方抗生素,但感染猩紅熱正是要及早使用抗生素才能控制病情,他相信疫症大規模爆發,與醫生不敢在早階段處方抗生素有關。他坦言,醫生要診斷猩紅熱亦有一定困難,建議醫生不肯定病人情况時,可抽取病人咽喉分泌物化驗,兩天內即有結果。

醫學會倡用盤尼西林

醫學會會長蔡堅醫生表示,10個喉嚨痛便有1個是由鏈球菌引致,他呼籲醫生緊守崗位,不要因為出現感染猩紅熱死亡個案便過度驚慌,亂用抗生素殺菌。若病人喉嚨痛,醫生檢查後認為病徵符合鏈球菌引發疾病,例如發燒、淋巴核脹大、扁桃腺灌膿等,可依照指引處方口服盤尼西林,盤尼西林已可殺滅鏈球菌。

重有幾日番學就放暑假, 大家小心d!

很擔心.  祝大家都身體健康.  暑假好好休息.

原帖由 lbb 於 11-6-21 13:38 發表
變種抗藥 猩紅熱10年最嚴峻
半年錄419宗 「紅霉素」失效
【明報專訊】主要攻擊10歲以下小童的傳染病猩紅熱
,今年出現大規模爆發,至昨日本港已錄得419宗感染,創近10年新高,並首次造成1名女童死亡。港大
對引致猩紅熱的甲 ...
~easybring~

請問派左班相未?
~easybring~

我都未有呀, 之前訂圖書都未見.

easybring, sorry呀, 我見到我的電話record, 今朝唔小心打咗妳的手提, 唔好意思!!

原帖由 easybring 於 11-6-22 11:24 發表
請問派左班相未?

OKOK, 無問題.  

原來未派相.

原帖由 lbb 於 11-6-22 12:09 發表
我都未有呀, 之前訂圖書都未見.

easybring, sorry呀, 我見到我的電話record, 今朝唔小心打咗妳的手提, 唔好意思!!
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題