用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

原帖由 ChanCSCathy 於 10-5-8 22:39 發表
我都覺得碗豆呢個topic好難,真係比佢考起。去咗圖書館一轉都搵唔到啲relevant topic 嘅書,唯有上網再搵資料。

嘉淇媽,
心悅有幫手同妹妹掃風,不過教極佢都係由上至下掃。佢仲有幫手抱妹妹(只係托住嗰patpat),但唔夠幾秒心 ...

心悅媽,

係wor,你o甘勤力,你仲未坐完月o家,我揾你係想同你講今日個女返嚟同我講話心悅問佢o野,我唔知道係咪今日問,因為佢有時會搞錯D時間,佢話心悅問佢,嘉淇你今日有無藍莓食呀,我話o甘你不如請心悅食啦,佢就笑笑口囉,我話一係我叫姐姐洗多D你請心悅食啦。

Michelle媽媽 & 恐龍媽,

我都揾到D資料就係豌豆好似恐龍媽所講得兩款,但就未完全開始做囉,睇嚟呢幾日都要開工,不過今次唔知道點帶D實物返去做比較,因為呢D菜類我怕容易爛,真係要睇睇點搞至得。

Michelle 媽, add 左你嘞! 希望無add錯人啦.

原帖由 bobo1314 於 10-5-10 10:30 發表
elvin媽:真係唔該曬你啦!resolution太高都好難send 過黎!但如果數量唔多,one by one,yahoo都可以send 到!我pm電郵比你,你得閑先send比我!仲有!我剛剛入佐fb,你要add左我,我先可以看到你post上去sports day d 相同埋movie ! 又 ...

原帖由 Smallpigbb 於 10-5-10 21:42 發表
Michelle媽媽 & 恐龍媽,

我都揾到D資料就係豌豆好似恐龍媽所講得兩款,但就未完全開始做囉,睇嚟呢幾日都要開工,不過今次唔知道點帶D實物返去做比較,因為呢D菜類我怕容易爛,真係要睇睇點搞至得。 ...

我問左老師, 佢話其實所有有野包住既豆都算, 同埋今次好似無食物分享, 淨係帶唔同種類既豆返去就得喎.

你地套校服點呀? PE衫買M碼,件衫就ok,但條褲就太鬆啦!唔知可唔可以淨係換條褲呢!
我見條校服裙都幾靚呀!但老公話好老土,好似屋村個d kg甘!

我想問番學著黑皮鞋,但好似又要去到學校換白鞋!甘,對黑鞋好似無乜用!

原帖由 bobo1314 於 10-5-11 09:16 發表
你地套校服點呀? PE衫買M碼,件衫就ok,但條褲就太鬆啦!唔知可唔可以淨係換條褲呢!
我見條校服裙都幾靚呀!但老公話好老土,好似屋村個d kg甘!

我想問番學著黑皮鞋,但好似又要去到學校換白鞋!甘,對黑鞋好似無乜用! ...

Michelle媽,

果日係咪你老公去? 我見到個人好似係佢. 馮老師話可以起條PE褲繨幾針就得喎, 我估唔可以件衫要M, 褲要S.  Michelle條裙都係買中碼? 我就覺得套校服唔靚喇.

係呀, 我都唔知買對黑鞋做乜, 基本上淨係起校車著. 平日就係返去換白鞋, 但係著運動衫又唔洗換另一對(assume佢地出去上PE), 我都唔明

原帖由 elmolly 於 10-5-11 11:39 發表

Michelle媽,

果日係咪你老公去? 我見到個人好似係佢. 馮老師話可以起條PE褲繨幾針就得喎, 我估唔可以件衫要M, 褲要S.  Michelle條裙都係買中碼? 我就覺得套校服唔靚喇.

係呀, 我都唔知買對黑鞋做乜, 基本上淨係 ...

個日我又要番工囉!又係要老公+ 姐姐帶michelle番學!michelle無霖霖甘高, 條裙係S碼!甘。。套PE衫我要番中碼算!可能霖霖背起書包還可以,我個女背起個大書包,好怪相!都係PN個書包cutie d !

原帖由 Ina 於 10-5-10 21:54 發表
Michelle 媽, add 左你嘞! 希望無add錯人啦.

我看完你fb 個 album, download左幾張相!唔該曬!
有幾張相影住elvin同個女仔 (邊個? )係跑道上 “打情罵悄!“,好有兩小無猜feel !

Michelle 媽媽 & 霖霖媽,

我個女全部校服都係買咗M size,因為如果買太大條裙會容易跌搏wor,但我就覺得條裙個紙口唔夠,所以可能好快有要再買,最多著一年。至于PE衫褲就ok,我個女有個大肚腩嘛,應該唔會跌褲。

個書包一句講曬太綠囉,不過我反而覺得我o地條格仔裙幾令wor。

嘩,點解呢排o甘靜呀,個個掛住做project?不過我今次都未知道整書好定食譜好

嘉淇媽,

呢幾日一有時間上網就做project搵豌豆嘅資料,今日先見到你嘅message。

我問過心悅,佢話無問過嘉淇有無藍莓食喎。
不過如果係幾日前問既野,佢問完都可能唔記得。

但心悅呢幾日就成日講俾老師罰唔俾玩,因為佢打老師。我都唔知佢講真定假既。

原帖由 Smallpigbb 於 10-5-10 21:37 發表

心悅媽,

係wor,你o甘勤力,你仲未坐完月o家,我揾你係想同你講今日個女返嚟同我講話心悅問佢o野,我唔知道係咪今日問,因為佢有時會搞錯D時間,佢話心悅問佢,嘉淇你今日有無藍莓食呀,我話o甘你不如請心悅食啦,佢就笑笑口囉,我話一 ...

呢排有d私事好煩惱, 而且大小姐好唔聽話, 真係咩心機都無晒.

我daddy發脾四話佢次次d功課都唔幫手, 最後佢是但起google搵左d野出黎比我執, 連library都無去喇.

我都係啦!次次功課都係我幫手做!老公大人成日乍乍帝唔做!我今次project反而無上次甘認真喔!好彩有婆婆幫手,我找到五种peas.....都係做小書簡單d,攞曬d豆豆離比較就算!我見上次個d學習活動相片,d project攤曬出黎比小朋友看看(唔知老師會唔會在旁講解?),我估個project 裏面最好好多大大張相片,唔使要甘多文字解說仲好!

霖霖都算好乖啦!星期六michelle唔知發乜嘢癲,勁發脾四,死都唔肯入課室,平時ms deanie一出就搞店,但今次連ms deanie都唔要!抱住左都要甸落地,ms deanie仲話:michellle looks specially different today!比好多家長眼望望,勁“魚“。。。

見到michelle真係喊得好可憐, 會唔會由姐姐帶佢入去會好d呢?

原帖由 bobo1314 於 10-5-17 10:25 發表
我都係啦!次次功課都係我幫手做!老公大人成日乍乍帝唔做!我今次project反而無上次甘認真喔!好彩有婆婆幫手,我找到五种peas.....都係做小書簡單d,攞曬d豆豆離比較就算!我見上次個d學習活動相片,d project攤曬出黎比小朋友看 ...

原帖由 bobo1314 於 10-5-17 10:25 發表
我都係啦!次次功課都係我幫手做!老公大人成日乍乍帝唔做!我今次project反而無上次甘認真喔!好彩有婆婆幫手,我找到五种peas.....都係做小書簡單d,攞曬d豆豆離比較就算!我見上次個d學習活動相片,d project攤曬出黎比小朋友看 ...

Michelle媽媽,

其實我有時送個女返學都會見到Michelle落校車,我真係無見過佢喊,而且仲會拖住老師對手乖乖o甘行入課室,所有要唔要同Michelle好好o甘傾傾呀?

唉!我都知阿女詐我型,爸爸帶幾次番學都無甘麻煩!但除非我/daddy一早閃左出去,得姐姐/爸爸帶番學,否則係屋企,係車度見到我,都一定要跟實我!

我都有同阿女講,阿女話“驚唔見左媽 0米,所以喊!我話:媽0米係門口等你,一放學就會見到媽0米!次次番學前都同阿女次briefing幾次!阿女都好似明白,但到最后又係發曬爛渣甘囉!

依傢每日起身番學都同婆婆姐姐講唔番學,但我知道上左校車又無嘢!無乎!

係呢!上次學校派個d豆豆你地种成點?我交俾婆婆种,已經好高大,仲開埋花!我就影左d相放係project 度!
今日番工偷時間做分project, 終於搞點!

學校今日派咗暑期班o既資料,你o地報唔報,同報幾多個禮拜呀?

原帖由 Smallpigbb 於 10-5-20 14:02 發表
學校今日派咗暑期班o既資料,你o地報唔報,同報幾多個禮拜呀?

我搵到有個montessori既summer course可以玩8月最後果兩個星期, 應該會報兩個星期.

原帖由 bobo1314 於 10-5-19 14:04 發表
唉!我都知阿女詐我型,爸爸帶幾次番學都無甘麻煩!但除非我/daddy一早閃左出去,得姐姐/爸爸帶番學,否則係屋企,係車度見到我,都一定要跟實我!

我都有同阿女講,阿女話“驚唔見左媽 0米,所以喊!我話:媽0米係門口等你,一放學就會見到媽 ...

Michelle媽,

我個女又係恰到我c, 經過上星期試堂, 我叫婆婆帶佢去SDM試堂婆婆都唔肯喇, 今日去試畫班, 希望ok, 佢成日起屋企都攪攪陣, 幾乎全屋既野都比佢摷晒出黎玩, 真係怕左佢:;pppp:

有留意呢個forum既同學仔, 我地班有小朋友中左手足口病, 你地要自己留意小朋友既身體狀況, 睇下會唔會有事.
‹ 上一主題|下一主題