用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

JadeCheung,

我問琛哲, 佢都話係放學先一齊坐, 我仲賴叻以為返學同放學都是一樣坐法.

嘜你三月唔得閒咩? 我已覆了老師我ok啦! 可能要下次活動才見到你了.

rxjackiebb,

其實開頭都係waiting list咋!不過我再send信比校長,後來就收左啦! 因為我囡囡較怕羞,面試當日只是細細聲同老師講,有時又唔肯講...
囡囡面試題目主要係問小朋友個名,男孩子還是女孩子,數一下數目,顏色,大小,跟個公仔做下動作,唱下歌就完成了.
宣幼確實是一所好好的幼稚園,老師非常有愛心同耐性,囡囡好喜歡返學,又好喜歡所有老師,就連校工阿姐也喜歡... 學校亦好著重德育方面的發展 幾時知道結果呀?祝你bb面試成功!同我囡囡做校友囉!

913,

係呀!唔敢攞假呀! :cry:
我想問下我張通告只幫手15分鐘?9:30-9:45咋!
我想下次幫手半日呀!
下次有機會再見面啦!

我囡囡的老師就係禁同我講, 叫我準備一個故事到時同d小朋友講呀。
alley_fun 寫道:
AveryMak
乜3月份o個個活動係邀請我地返去講故事架咩? 我仲以為係返去睇仔仔上堂聽故事添~ 我仲應承左返去, 係咪即係要我返去講故事比d 小朋友聽呀??

JadeCheung,

請唔到假都無辦法啦!下次啦!
我都係幫手15分鐘咋!但老師無講明做咩, 要準備故事嗎? 家長日我再問老師先.

913,

老師約你家長日幾點呀?約左我8:30呢!同上次一樣!

年宵活動好好玩呀!子琪重有盆花添! 重有好多野食!佢話有個姐姐帶住佢一齊架喎! 真係好得意呢!

JadeCheung,

約左我11:15am

係呀, 我囡囡都係年宵活動中買

我都好欣賞學校會有這類的活動教學。    所以今天家長日填寫問卷時,我填上"好滿意"及"滿意"呢!

913,

你見咁遲呀!好彩我見咁早,唔使請假去囉!我遲了一點返到公司吧! 我同老師講希望下次的活動能安排我參與時間長些, 佢話下次小朋友會參觀超級市場呢!下次我定再抽時間參與!

JadeCheung,

囡囡班主任都係同我講應該係3月頭可能會安排d小朋友去超級市場, 到時都需要一d家長幫手; 詳細情況仲未定。

三月頭呀?重以為起碼四月添! 唔知抽唔抽到時間呀!

AveryMak 寫道:
JadeCheung,

囡囡班主任都係同我講應該係3月頭可能會安排d小朋友去超級市場, 到時都需要一d家長幫手; 詳細情況仲未定。

Hi JADECHEUNG,
椐知宣幼老師非常有愛心, 我囡囡亦已interview完k1, 在等結果.  請問宣幼每班的學生是否超過40人? 在照顧方面, 老師會否較為吃力呢? [

quote]
JadeCheung 寫道:
rxjackiebb,

其實開頭都係waiting list咋!不過我再send信比校長,後來就收左啦! 因為我囡囡較怕羞,面試當日只是細細聲同老師講,有時又唔肯講...
囡囡面試題目主要係問小朋友個名,男孩子還是女孩子,數一下數目,顏色,大小,跟個公仔做下動作,唱下歌就完成了.
宣幼確實是一所好好的幼稚園,老師非常有愛心同耐性,囡囡好喜歡返學,又好喜歡所有老師,就連校工阿姐也喜歡... 學校亦好著重德育方面的發展 幾時知道結果呀?祝你bb面試成功!同我囡囡做校友囉! [/quote]

每班37人,每班有三個老師,分三組活動,老師鼓勵小朋友自己著衫,除衫,背書包等...學習自我照顧,我又唔覺得老師特別吃力喎! 而且我覺得老師好了解我的小朋友!一對12,13個小朋友又ok喎!

TszYingMama 寫道:
Hi JADECHEUNG,
椐知宣幼老師非常有愛心, 我囡囡亦已interview完k1, 在等結果.  請問宣幼每班的學生是否超過40人? 在照顧方面, 老師會否較為吃力呢?

Happy Chinese New Year.  Kung Hei Fat Choi.

[size=x-large]祝各位小朋友

[size=xx-large]身體健康, 聰明伶俐

恭喜發財!  

Will the school organize an open day?

迪斯尼美語 - 正貨(二手) 原價21,950
標準套裝包括:
書 / cd / vcd / 語言卡 / 學習機 / 海報 / 等等
另加: 原價大約4,000
CD: - VCD: - DVD: - 迪斯尼美語 Magazines: x 19
現售: $1X,000

(有相片; 有興趣可來信要求)
聯絡: [email protected]

各位宣道媽咪(嗲d),

終於睇晒你地d post, 從等放榜,到好多waiting list都收番,到下午班成功轉到上午班......

感覺是宣道也是一間不錯的學校,但想請問︰
1. 宣道k1有沒有課外活動(自費果種)比小朋友參加? 定係要高d年班才有,如k2/k3?如有,有甚麼選擇?

2. 曾有媽咪說宣道的校舍不太大,要容納幼稚園生及小學生,你們認為讓小朋友體能的活動是否足夠?
(本人認為幼稚園生必須有充足的體能活動)

煩請知道答案的媽咪(嗲d)回覆。唔該晒。

olima,

1. 宣道k1有沒有課外活動(自費果種)比小朋友參加? 定係要高d年班才有,如k2/k3?如有,有甚麼選擇?
K1沒有自費的課外活動,K2/K3好似都冇!
不過宣幼每年都有好多活動,上學期已有外出公園,旅行,聖誕表演,新年模擬年宵...

2. 曾有媽咪說宣道的校舍不太大,要容納幼稚園生及小學生,你們認為讓小朋友體能的活動是否足夠?
校舍確實不大,所以有時會去小學禮堂門外踏單車(會借小學的地方玩)時常都會有大肌肉活動,玩滑梯等(我成日問我囡囡,佢都話有玩滑梯)

你地幾時放榜呀?
‹ 上一主題|下一主題