用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

我尋琴都收到李叔叔電話, 話無車入馬鞍山, 所以我都要臨時變陣, 係鑽石山-星河明居到上落, 早上就自己帶去上車,順便返工, 放學就姐姐出去姐接囉...

原帖由 kerkermui 於 10-6-7 08:36 發表
尋晚收到校車叔叔電話, summer無車入馬鞍山, 最遠去到帝堡城! 或者去大圍上落!
唉~ 學費都俾咗, 早知無車就唔報啦! 仲要報咗4個星期
頭痛ing~

原帖由 elmolly 於 10-6-8 09:55 發表

完全明白同婆婆住既難處. 不過尋日因為阿女咳同嘔既問題去睇醫生, 醫生都係開口話要戒夜奶, 你試試用呢個approach同婆婆講喇, 大家都係錫Michelle姐係咪? ...

點解個個醫生講都唔同?上個星期,我都有同醫生講阿女飲太多奶,唔食正餐個問題,但醫生話:依傢d奶粉配方做到已經同正餐的營養成份相同,多d食雜食好d. ,如果唔肯食嘢,飲奶都好過無!

對阿女來講,戒夜奶係再高一個層次!阿女要先戒左半夜個支奶先!

原帖由 cyberyuky 於 10-6-8 12:38 發表
我尋琴都收到李叔叔電話, 話無車入馬鞍山, 所以我都要臨時變陣, 係鑽石山-星河明居到上落, 早上就自己帶去上車,順便返工, 放學就姐姐出去姐接囉...

...

嘩!聼落km/校車,今次安排都痳痳地喔!有校巴係一個好大的point去報番學校暑期活動!如果真係安排唔到路綫,特登去車某某學生都要啦!最多咪收貴d車費囉!甘搞發,都搞到好多要番工的家長!

半夜飲奶, 飲完再擦牙? 咁咪要攪好耐囉..妳地真係好有心機.

原帖由 bobo1314 於 10-6-9 09:21 發表

點解個個醫生講都唔同?上個星期,我都有同醫生講阿女飲太多奶,唔食正餐個問題,但醫生話:依傢d奶粉配方做到已經同正餐的營養成份相同,多d食雜食好d. ,如果唔肯食嘢,飲奶都好過無!

對阿女來講,戒夜奶係再高一個層次!阿女要先戒 ...

原帖由 bobo1314 於 10-6-9 09:21 發表

Michelle媽媽,

其實有兩派醫生o既,有D覺得飲奶對小朋友好,有D就覺得唔一定要飲奶食正餐都會吸收到足夠o既營養,對于我嚟講,我自己去聽過D講座關于食飯o既,如唔肯坐定食飯,食飯唔要食只要飲奶呢D。

我身邊有個例子係個小朋友飲夜奶,飲住奶樽o訓,未夠4歲已經要補牙o既小朋友,其實食完奶至o訓真係唔係o甘好,因為你個人已經休息咗,但個胃就仲緊o野,o甘樣對小朋友o既睡眠質素就唔好喇,我都知道係一件好難o既事,而且你同你先生又要好早返工真係好難搞,我都係o個句囉,真係要狠心,我歲半幫個女戒奶咀都係辛苦o家,佢一晚喊好幾次,因為我個女係同我同房o訓雖然唔同床,但都要起身起幾次要安撫佢至得,慢慢辛苦咗個多禮拜就搞掂咗。

至于睡前支奶對我個女嚟講都係一個考驗,因為佢實在太鐘意食o野,所以我都要o念方法至戒到,大概都係用咗1-2個禮拜就完成任務。其實小朋友好聰明,當佢知道永遠都會有支奶做後備又點會乖乖同你食餐飯吖,所以我覺得如果可以o既話cut咗一支半支奶等佢餓D咪可以同你食多小小飯同餸,希望你成功啦。

醒目開學勳章

原帖由 cyberyuky 於 10-6-8 12:38 發表

...

但係d timing ok嘛? 幾點到鑽石山?
我個屋苑要一個鐘一班車! (~12:20pm)

原帖由 cyberyuky 於 10-6-9 11:51 發表
半夜飲奶, 飲完再擦牙? 咁咪要攪好耐囉..妳地真係好有心機.

之前臨瞓前有飲奶時就不嬲都係飲完奶先刷牙, 如果半夜有飲奶, 就叫佢飲完飲啖水囉

未知, 因為佢話要定晒先排到時間, 放學時段我個屋苑都要半小時先得一班, 到時再算, 最多叫姐姐帶佢上去商場度坐下, 都好彩荷里活廣場有大量sofa囉...哈哈

原帖由 kerkermui 於 10-6-10 08:55 發表

但係d timing ok嘛? 幾點到鑽石山?
我個屋苑要一個鐘一班車! (~12:20pm)

霖霖媽,

狠心d, cut埋佢夜奶la...記住係狠不是狼呀!...哈哈

原帖由 elmolly 於 10-6-10 09:15 發表

之前臨瞓前有飲奶時就不嬲都係飲完奶先刷牙, 如果半夜有飲奶, 就叫佢飲完飲啖水囉

原帖由 cyberyuky 於 10-6-10 12:18 發表
霖霖媽,

狠心d, cut埋佢夜奶la...記住係狠不是狼呀!...哈哈

其實佢半夜係耐唔耐瞓得唔好先要飲奶, 無乜野都瞓天光既, 半夜比佢玩起上黎, 真係你話乜就乜, 大家都要瞓, 好彩唔係成日係咁.

至於臨瞓前支奶, 勉強叫做戒左, 不過有時6點就會起身攞奶飲

原帖由 elmolly 於 10-6-10 14:37 發表

其實佢半夜係耐唔耐瞓得唔好先要飲奶, 無乜野都瞓天光既, 半夜比佢玩起上黎, 真係你話乜就乜, 大家都要瞓, 好彩唔係成日係咁.

至於臨瞓前支奶, 勉強叫做戒左, 不過有時6點就會起身攞奶飲 ...

都唔算勉強啦,霖霖媽繼續努力呀。

退錢應該無問題,有朋友個仔搭開街車,而家都可能無車返學校/車程太長,問過學校,話如果安排唔到,可以退番票比佢。

原帖由 Smallpigbb 於 10-6-7 14:36 發表

恐龍媽,

o甘點算呀,你仲有個细B要照顧,可以打電話返学校問o下點都好呀。

睇睇有無可能退钱唔讀。

由細到而家,都無戒到夜奶(半夜果枝)??

同學仔媽媽,

大家唔係掛住溫書掛,呢個牌跌到落第三頁wor,下個禮拜評估周,真係溫書溫到o甘忙,亞女話今日食咗椶,好開心,仲有睇賽龍舟。

原帖由 Smallpigbb 於 10-6-15 16:02 發表
同學仔媽媽,

大家唔係掛住溫書掛,呢個牌跌到落第三頁wor,下個禮拜評估周,真係溫書溫到o甘忙,亞女話今日食咗椶,好開心,仲有睇賽龍舟。

阿女話老師話要用牙籤"篤"喎

無心機溫呀, 仲1516-ing

仲1516?? 咁强後路,唔捨得都要啦.

原帖由 elmolly 於 10-6-15 23:14 發表

原帖由 Ina 於 10-6-15 23:19 發表
仲1516?? 咁强後路,唔捨得都要啦.

我比人話好揀呢條"後路"嘛

原帖由 elmolly 於 10-6-15 23:14 發表

我個女都係o甘講呀,用牙籤"篤"無錯wor。

嘉淇媽:你甘快同阿女溫書拿?我忙到都唔記得有評估添!上次都無乜點溫過,最緊要係大小姐係唔會甘乖坐定定!我個心已經飛左去暑假啦!忙左成年,終於可以放成個月假! yeah!

想問下大家,我唔見左張通告,番K1頭一天要交校服相幾多張呀?

原帖由 bobo1314 於 10-6-17 09:20 發表
嘉淇媽:你甘快同阿女溫書拿?我忙到都唔記得有評估添!上次都無乜點溫過,最緊要係大小姐係唔會甘乖坐定定!我個心已經飛左去暑假啦!忙左成年,終於可以放成個月假! yeah!

想問下大家,我唔見左張通告,番K1頭一天要交校服相幾多張呀 ...

我邊有同個女温書,我意思係話個posto甘静係咪因為個個掛住幫D小朋友温書咋。

好似係带6張相呀,仲有應该o係個簡介書度。
‹ 上一主題|下一主題