用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

alkyng

將天在24/8的小一適應班是唔是要帶D乜野去亦或等她們通知呢 ? 另外D書你是否待她們正式開學後才包呢 ?

kiukiubb:

通告寫要著校服, 帶文具及顏色筆.

天利行就教我唔好包住, 留番開學後老師話個版本無問題先包, 如果真係有問題咁未包就有得換.
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 yeeli 於 07-7-12 10:04 發表

我睇馮晴個網佢就話係本年本校升中,
咁下面就有一到按入去睇過去三年既升中情況

人數就如下
轉貼馮晴網
本年度畢業生人數:161
獲派第一志願學生人數:138(85.7%)
獲派第二志願學生人數: 4( 2.5 ...

yeeli,

我個仔今年派位,我見好多家長都笑到見牙唔見眼 之前我都好驚派得唔好......今年真係派得唔錯: 我知有個同學仔佢考80 幾,都去到官中
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

原文章由 mabel0809 於 07-7-16 20:58 發表

yeeli,

我個仔今年派位,我見好多家長都笑到見牙唔見眼 之前我都好驚派得唔好......今年真係派得唔錯::" /> 我知有個同學仔佢考80 幾,都去到官中

mabel0809
好野喎,你揾到我, :D 我都覺得今年有好多都升得好好
你仔仔升個間都好好,安樂晒
你咪話要小三分班,咁係咪A,B班就係精英班,其他就平均分
班咁呀?
我睇你仔仔個樣好乖喎,唔似你講咁好動,好似好靜多
妹妹個樣就好醒目.:D 第日我仔同你女可以做同學仔:loveliness:

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-16 22:38 編輯 ]

RE: 天主教聖安德肋小學是否....很雜, 很差............

HI 各位家長

我的女兒今年6 years , 今年九月快將入讀天主教聖安德肋小學.
但本人非常擔心 , 這間小學是否可以.

之前選擇此間小學, 是因它有兩文3語, 而且更是千禧學校,
應該沒有問題.

但近日我聽聞此間小學很雜, 很差.(無想過新校會雜) ,
仲好似收生不足...

現在請問有沒有家長的小朋友就讀此間小學呢?
可否給我一些意見.

心急的懿懿媽

Hi mrschong,

I have one friend's son studying in this school. She says her son is happy in studying in St. Andrew. And her son now can speak mandarin quite well as this school use mandarin to teach Chinese.

I think in most of the government aids school, there is a lot of Chinese immigrants. So don't worry. Let your daughter studying in this school one year to see whether it is worth to study or not.

By the way, from which sources you heard this school is bad or have not enough students. Is it reliable?

原文章由 mrschong 於 07-7-17 00:13 發表
HI 各位家長

我的女兒今年6 years , 今年九月快將入讀天主教聖安德肋小學.

應該沒有問題.

但近日我聽 ...

原文章由 yeeli 於 07-7-16 22:26 發表

mabel0809
好野喎,你揾到我, :D 我都覺得今年有好多都升得好好
你仔仔升個間都好好,安樂晒
你咪話要小三分班,咁係咪A,B班就係精英班,其他就平均分
班咁呀?
我睇你仔仔個樣好乖 ...

yeeli ,

今年有些變動,以住D班係精英班,今年轉咗E班,其他平均分班.
係人都話我個仔個樣好乖架....佢哋仲話我做呀媽點解成日話個仔在學校有問題,唉...睇樣係錯架!你信唔信佢喺一年班去教暑做評估,結果發現佢有輕微過度活躍及專注力不足吖?這六年我好辛苦,
其實我好錫佢,但又唔知點幫佢,我啲脾氣仲愈來愈差.....
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

mabel

原來D係精英班, 點解今年係唔洗考分班試?
咁你女上年洗唔洗考呀,係考d咩架,我驚馮突然話要考
係呢你話你仔仔評估有活躍証,咁其實平時佢有咩特徵
架,係會點架?有時我見我仔同鄰居小朋友玩到,好似唔洗
停咁我都驚"你唔係活躍症掛"?
但佢自己都會攞功課做我先至無咁驚咋,
你仔仔有特別需要一定會好辛苦,但你都好叻喎
你仔仔既組別都好ok, 我相信你同馮晴都出咗好
多力幫佢.你要加油.

all:

尋日係大女第一日暑假 , 我就急不及待同兩個女一齊去迪士尼 , 不過真係好鬼曬, 而且到左夜晚仲落雨tim:-| , 個日咁岩響到玩緊機動遊戲, 所以無得避 , 全部變晒落湯雞 , 雖然係辛苦d, 不過真係玩得好開心呀 .

咁你地暑假有無同小朋友去邊到玩呀?

原文章由 mrschong 於 07-7-17 00:13 發表
HI 各位家長

應該沒有問題.

但近日我聽 ...

HI MRSCHONG

放心啦 ! 我都是今年入讀此校 , 就放小朋友一年看看, 如小朋友不開心或發現學校有問題便轉P2.
收生不足 其實都很難講的, 我覺得暫時都不錯了.
因今年人數少現在家長也比以前進取故會選一些比較有保障的小學, 此校實太新.我想大部分家長都選在小學學校村( 尚德)局多.

另外, 我曾打電話給聖安德肋查問打人事件 及 小朋友吃飯問題
沒時間, 我下次再說 我只餘下15分鐘吃飯,如可以今晚上來.
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-7-5 15:46 發表
tracyfo

你返嚟嗱,我重驚你地盪失路,   

依家有好多版呀...好難先搵得返入來...

好彩無意中比我搵到我的主題先入得返來...

大家好

原文章由 herman-mame 於 07-7-5 22:22 發表

hi, 我囝囝都是今年選小學,妳心儀那間呀?

值資我鍾意播道,其他既有將軍O天主教, 信義會, 循道, 馮情..等
你呢..幾時開始去參觀學校呀?

HCM, Terry,

你地好, 想問下你地小朋友讀信義會讀成點呀...難唔難呀, 小朋友會唔會好辛苦, 同學校既情況, 可以講多些我知嗎?

[ 本文章最後由 tracyfo 於 07-7-18 14:17 編輯 ]

Hi, tracyfo,
do u know anybody study in 播道 ? What do u think about it?

Btw, TKOmama, any good dentist recommend?

alkyng-------全職媽媽--2個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli----------
全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽
--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔----(信義會小學)
MIHO---------在職媽
--1仔1女---大仔(天主教聖安德肋)
mandyk------在職媽媽--2個仔---大仔(天主教聖安德肋)
991129------在職媽媽--1個仔---K2(D.Hill Ling Liang)
elaineho73---在職媽媽--2個女1仔---大女(黃永樹小學)
                     細女07年9月揀小學會入返家姐既學校
杰杰媽媽------全職媽媽--1個仔---(東華三院王余家潔)
Q太郎媽咪-----在職媽媽--1仔1女--(將軍澳天主教小學)
                      大女升中四喇
tabotabo----在職媽媽--1個仔----(梁潔華小學)
hayamama---在職媽媽--1個女----(梁潔華小學)
hcm----------在職媽媽--1個女-----(信義會小學)
tracyfo-------在職媽媽--2個仔--大K.2小N.1(英皇)

有個提意, 不如加自己小朋友讀跟幾年班, 咁大家會再清楚d知道小朋友幾大...會唔會幾好呀

[ 本文章最後由 tracyfo 於 07-7-18 14:25 編輯 ]

原文章由 yi 於 07-7-18 14:21 發表
Hi, tracyfo,
do u know anybody study in 播道 ? What do u think about it?

Btw, TKOmama, any good dentist recommend?

你可以去主頁個到搵播道學校, 個到有好多家長架, 我都成日過去睇的^^

原文章由 alkyng 於 07-7-18 12:42 發表
all:

尋日係大女第一日暑假 , 我就急不及待同兩個女一齊去迪士尼 , 不過真係好鬼曬, 而且到左夜晚仲落雨tim:-| , 個日咁岩響到玩緊機動遊戲, 所以無得避 , 全部變晒落湯雞 , 雖然係辛苦d, 不過真 ...

alkyng
你地咁開心,咁好玩, 我尋日就去咗法國, 去咗揾Dr.Ma,
我仔仔發燒38.6,不過剛剛起燒就立刻睇所以今朝就退咗燒,
重有b咳咁,:(
我都未去hk廸士尼,原本都想暑假去,但我地佛會呢7,8個月有
大型活動世界各地有過百信徒同好多日本尊師過嚟hk,
我地全體都要準備表演,好busy.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-18 15:18 編輯 ]

Tracyfo ,thanks for the information!

tracyfo:

hehe...基本上無特別寫明的, 全是來緊九月讀小一的

原文章由 tracyfo 於 07-7-18 14:11 發表
HCM, Terry,

你地好, 想問下你地小朋友讀信義會讀成點呀...難唔難呀, 小朋友會唔會好辛苦, 同學校既情況, 可以講多些我知嗎?

Tracyfo,

Sorry for late reply!
Our schcool is 基督教學校, my son will promote to P.2, in my point of view, it is not difficult to learn in this school.

Terryma
‹ 上一主題|下一主題