用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下
樓主: ivylai530
go

用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下 [複製鏈接]

你們是否日日都玩咔机?  有一個教育顧問叫我日日玩, 另一個叫我一星期三次。

唔好意思, 之前冇講到, 我係嵐嵐爹地呀...:loveliness:
已經約左7號送貨啦, 好期待喔~~
我地都o向到好積極咁清緊雜物, 希望可以騰出更多空間比囡囡~~

原文章由 ivylai530 於 08-1-1 10:33 發表
歡迎你呀, 又多一位媽媽朋友喇!! 我都覺得培養bb有閱讀習慣係好好咖, 起碼佢鍾意睇書就唔會覺得係辛苦事嘛!!!同埋佢會不知不覺咁學識好多好多生字!!!!
安置書柜真係一個煩惱, 因為又要大執位喇 !! 我之前原本執 ...

Smart Kid's club 的顧問?!

原文章由 sansan2008 於 08-1-2 11:22 發表
你們是否日日都玩咔机?  有一個教育顧問叫我日日玩, 另一個叫我一星期三次。

因為亞B破壞力太強(已經壞左2張卡) ,顧問叫我暫時唔洗比佢玩咁多,留意下個情況點先

d 卡好兒戲o架?!

原文章由 L.O.B 於 08-1-4 09:06 發表
因為亞B破壞力太強(已經壞左2張卡) ,顧問叫我暫時唔洗比佢玩咁多,留意下個情況點先

破壞力好強呀 !!! 咁快兩張, 有無得配返呀 ?係咪一摺左就過唔到機喇?
D卡都唔算太兒戲既, 但始終只係過左膠既卡紙, 而我BB而家得10個月, 咩都放入口, 所以我無比佢自己攞D卡呀!!!!!

佢大力塞塞唔到就打,部機唔壞都偷笑 ,教佢細力放卡卡會自動過,佢就係都要自己拉過去,其實張卡無爛架,小小摺痕就有.之前問過有得配返,不過無問$$,

佢嫌張咭行得太慢喇!!!!!!!諗住打佢pat pat 行快d呀!!!!!

原文章由 L.O.B 於 08-1-5 08:38 發表
佢大力塞塞唔到就打,部機唔壞都偷笑 ,教佢細力放卡卡會自動過,佢就係都要自己拉過去,其實張卡無爛架,小小摺痕就有.之前問過有得配返,不過無問$$, ...

我阿B 17個月大. 我仲未比卡機佢玩.一開始比佢玩佢實整爛哂.我見屋企d 圖卡就比佢整皺左.我而家只係比佢聽cd 同 看dvd 咋.

原文章由 ivylai530 於 08-1-5 08:57 發表
佢嫌張咭行得太慢喇!!!!!!!諗住打佢pat pat 行快d呀!!!!!
我諗都似喇 佢重試過一次過塞幾張~~~其實DVD機都試過比佢差D整壞,個碟盤不停自動開關,我都諗住要買個部 ,後尾爹地拆機...原來入面已經有3隻碟唔怪得喇 激C人

[quote]原文章由 constant 於 08-1-3 10:00 發表
Smart Kid's club 的顧問?!

Yes, both consultants are from Smartkids club

我想問用ENGLISH TIME 的媽咪. 你地而家有無比ENGLISH TIME D 書比BB 看. 我阿B歲半. 我驚佢淨係識看DVD 同聽CD. 但佢而家又唔識睇書. 卡機我都有比佢玩. 不過佢對機的制有興趣多過張卡同D聲.
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

原文章由 cuby 於 08-1-7 13:10 發表
我想問用ENGLISH TIME 的媽咪. 你地而家有無比ENGLISH TIME D 書比BB 看. 我阿B歲半. 我驚佢淨係識看DVD 同聽CD. 但佢而家又唔識睇書. 卡機我都有比佢玩. 不過佢對機的制有興趣多過張卡同D聲. ...
其實係培養佢睇書,陪佢一邊睇一邊話比佢知.不過我亞B興趣唔大,睇2頁就走左去玩.

我只係比BABYPACK 既厚書佢睇, ET既書就無比呀, 因為佢仲係有想撕紙既意圖, 所以仍然要教導下佢!!!
近日開始研究 "杜曼教育" 既閃卡, 佢最終係希望小朋友有閱讀既興趣,都有好多BK媽媽討論,  我覺得同ET都幾近似呀, 相請教下有無媽媽用梗呢個方法, 成效如何呢?

杜曼閃卡有比佢看. 不過阿b 到8個月識拎開臉唔看. 跟住停左幾個月. 後來爸爸好d心機用電腦錄埋d聲比bb 看. bb 跟住先至肯看. 不過唔知成效是怎樣. 但抱住有看總好過乜都唔學. 所以會堅持.
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

套 ET 終於前兩日送左黎啦 , 個書櫃好靚, 不過...望住一大個書櫃放滿哂各式各樣既教材, 不其然咁感受到一股壓力....

我果日問左個 sales, 佢話d卡大約十幾蚊一張可以配返.  我問佢d卡係咪好兒戲, 佢就話只要 barcode 果個位, 冇爛, 冇被剪開, 就應該都會 play 到.

原文章由 L.O.B 於 08-1-5 08:38 發表
佢大力塞塞唔到就打,部機唔壞都偷笑 ,教佢細力放卡卡會自動過,佢就係都要自己拉過去,其實張卡無爛架,小小摺痕就有.之前問過有得配返,不過無問$$, ...

原文章由 constant 於 08-1-10 09:16 發表
我果日問左個 sales, 佢話d卡大約十幾蚊一張可以配返.  我問佢d卡係咪好兒戲, 佢就話只要 barcode 果個位, 冇爛, 冇被剪開, 就應該都會 play 到.

等我再試下先,thanks

梓皓囝睇左幾個月, 睇教材呢隻DVD仲會係到叫, 好似同佢地講野, 仲睇到眼定定, 你阻住佢睇, 佢會郁黎郁去, 要睇到位至, 用手阻住佢, 佢會拎開你隻手, 而家識得自己睇書仔.

CUBY
我都決定嘗試杜曼方法教BB, 而家準備緊D卡, 希望新年後開始啦, 大家要加油呀!!!!

CONSTANT
執好書柜未呀? 加油努力 !!!!

D卡要十幾蚊張咁貴 !!!其實佢
比小朋友睇, 真係好難要佢地就住就住咁, 如果佢好似迪迪尼咁有得換會好好多!!!!!!!!!!
我BB都好鍾意攞住BP啲書仔係度睇咖, 有時見到佢咁, 覺得好老積好攪笑!!!
‹ 上一主題|下一主題