用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

I got the mail too, but it is possible to change my mind now........
原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-22 17:47 發表
Dear Gabrielma,

係來信通知的,我都係今日收到,good luck!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

Can you tell me why you want to change your choice

原文章由 d2343130 於 08-7-22 21:16 發表
I got the mail too, but it is possible to change my mind now........

goods luck

收到信...我囡囡都係普通話班 ..all good luck

Yesterday I received the letter & already signed back.  Maybe my son & yours will be in same class.

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-22 17:47 發表
Dear Gabrielma,

係來信通知的,我都係今日收到,good luck!

無咩特別原因想轉軚, 當初未聽校長講教普程序前係想小朋友一入小學就接觸普通話多點, 一來一向幼兒園都有一星期一.二堂普通話,二來新環境小一開學習慣用普了對小朋友好似好d!

聽完校長講會由併音基本功等等慢慢教小朋友都唔錯, 唔計對中文科學習進度有無咩影響,至少對學語言方面打好基礎應會好點!!

而因再三考慮我小朋友的情況後,有d怕佢會初期因掌握唔好而有失敗感唔肯學, 故有此想法!? 不過, 回條及支票都交寄出了, 到時再算啦....可能好好玩呢!!

校長話會有評估, 如不理想會請小朋友調回廣東話班!!  自己都要留意小朋友的情況,唔好比佢壓力及多點贊賞好表現, 希望有成就感而學下去! 因最終學語言很重要的!!  

(註:以前都有報直資, 雖不取錄但大部份都說中文會以普通話教授, 如有幸可入學=類似的問題仍會出現, 因家長當初已知故無得唔學,所以都係算吧啦,要忠於報名回條就照學....)

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-23 09:25 發表
Can you tell me why you want to change your choice

[ 本文章最後由 d2343130 於 08-7-23 11:41 編輯 ]
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

Why you want to change your mind ?   If you really want to quit, you don't need to sign back the reply slip, then your application will be stopped automatically.   

原文章由 d2343130 於 08-7-22 21:16 發表

Gabrielma:

如下回應, 我都寄出回條及支票了, 所以....

一開始報了名就唔好三兩意了,忠於原著,學校收了就照讀!! 唔得至算!!

(如幼兒園英文是教phonics的, 若以此作參也應擔心小朋友應付不來, 但我小朋友phonics雖不是很叻,但他也可以應用到, 所以都係比自己同佢一個機會, 顧慮太多反而未必是件好事!)

(另真不好意思,我的個人想法可能令諸位有不必要的擔心,在此說句對不起!)
原文章由 Gabrielma 於 08-7-23 11:33 發表
Why you want to change your mind ?   If you really want to quit, you don't need to sign back the reply slip, then your application will be stopped automatically.   

囝囝知道上中文要用普通話都有d抗拒, 因為原本佢見本小一中文書d字都識, 以為好易, 點知我叫佢用普通話讀, 十個有九個唔識, 所以唔開心!

但我反而唔介意, 因為小一d中文唔難, 志在比佢聽多d, 唔得小二轉廣東話都無所謂, 但如果小二. 小三先試普通話咪仲驚!

唔知今年多唔多家長選普教中, 會唔會開唔成兩班, 開一班呢?

原文章由 d2343130 於 08-7-23 11:31 發表
無咩特別原因想轉軚, 當初未聽校長講教普程序前係想小朋友一入小學就接觸普通話多點, 一來一向幼兒園都有一星期一.二堂普通話,二來學開會習慣了都係對小朋友好d, 聽完校長講會應由併音等等慢慢教都唔錯, 唔計對中文 ...

開唔開得成2班就唔知啦, 我估一班有32人都係有64個左右吧, 照計都係佔40%全小一人數,應該都有一半人數的家長會申請呱!!

不過,說回中文書都附有併音,應該同幼兒園學的唔係深好多!

我仲未同小朋友講上中文用普通話, 亦未同佢講會早d返馬基上堂; 但佢好期待返學, 希望佢去到預備班唔好失望而回啦!!

原文章由 Gabrielma 於 08-7-23 11:51 發表
囝囝知道上中文要用普通話都有d抗拒, 因為原本佢見本小一中文書d字都識, 以為好易, 點知我叫佢用普通話讀, 十個有九個唔識, 所以唔開心!

但我反而唔介意, 因為小一d中文唔難, 志在比佢聽多d, 唔得小二轉廣東話都無 ...

Dear d2343130,

我都明白您的憂慮,原先我都猶豫報唔報好,但後來新生日
聽到校長解釋會用循序漸進的方法教導 (會用廣東話作適應),
我反而有信心作出了決定,希望囡囡有機會同你及 Gabrielma
的小朋友一班啦!

原文章由 d2343130 於 08-7-23 11:50 發表
Gabrielma:

如下回應, 我都寄出回條及支票了, 所以....

一開始報了名就唔好三兩意了,忠於原著,學校收了就照讀!! 唔得至算!!

(如幼兒園英文是教phonics的, 若以此作參也應擔心小朋友應付不來, 但我小朋友phonics雖 ...

me too.....

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-23 13:57 發表
Dear d2343130,

我都明白您的憂慮,原先我都猶豫報唔報好,但後來新生日
聽到校長解釋會用循序漸進的方法教導 (會用廣東話作適應),
我反而有信心作出了決定,希望囡囡有機會同你及 Gabrielma
的小朋友一班啦!

...

小女都被選入普教中班, 同時她還有兩位女同學一起被選入. 所以她很高興. 我相信小孩子的適應能力是很強的, 我們應給他們十足的信心.  其實我也曾經動搖但最後也是決定......相信她的能力.

報到一先, 我是23/7才註冊入的, 今年有106人選普通話班, 入唔倒都好正常!!

你的資料真........厲害! 有多少人報讀你都知!!

勁!!
原文章由 Zukina 於 08-7-25 14:23 發表
報到一先, 我是23/7才註冊入的, 今年有106人選普通話班, 入唔倒都好正常!!

註冊時多口問下啫...

多口問句, 你7/23 註冊, 是否叩門? 要考筆試嗎?
原文章由 Zukina 於 08-7-26 17:13 發表
註冊時多口問下啫...

Gabrielma

please check pm

關於校車方面, 我想問有冇人在眾安街上車? 個站在哪裡? 車費幾錢呢?
荃灣地鐵站又幾點上車呢? 車費又幾錢?
另外, 呢個網站寫的站名是否就是頭站和尾站的次序呢?

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/transport/07-08/0708校車路線.doc

Dear Zukina,

荃灣線收 $420.00,我囡囡放學係海灣花園落車,
新生日因荃灣線司機不在,所以時間未知。

原文章由 Zukina 於 08-8-6 15:35 發表
關於校車方面, 我想問有冇人在眾安街上車? 個站在哪裡? 車費幾錢呢?
荃灣地鐵站又幾點上車呢? 車費又幾錢?
另外, 呢個網站寫的站名是否就是頭站和尾站的次序呢?

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/t ...

報到先,  我囡囡9月小一 ,  無揀普教中
‹ 上一主題|下一主題