用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

jencheng
thank you! Douglas Doman同Glenn Doman係咪親戚黎架?我以前聽過Glenn Doman, 佢用flash cards同數點咭黎train d bb架嘛!Douglas Doman係咪都係用果味野train d brain-damaged children?
原文章由 jencheng 於 08-4-16 17:51 發表
上星期聽了一個Douglas Doman 的seminar, 他們是一個幫助腦傷兒童的非謀利機構, http://www.iahp.org/ , 他們在美國費城當然我地去不到, 但可參考佢地的書去訓練小朋友, 當天Video見到其中一個成功案例, 一個唐氏男 ...

Thank you, DMJ103. Nice to meet u!
原文章由 DMJ103 於 08-4-16 09:16 發表
Hi Catca

My son also has developmental delay (mainly speech and fine motor) and mild autistic features. Unlike Down's, the cause of these symptoms are basically unknown.

Welcome to discuss here. The ...

Dear all,

I have bought 兒童訓練指南from 協康會 last year. It gave me quite a lot of ideas on how to give my son home trainings.

Dear Catca,

Nice to meet you too. I think the 協康會兒童訓練指南 is also suitable for your baby.

原文章由 catca 於 08-4-17 20:01 發表
Thank you, DMJ103. Nice to meet u!

DMJ103,

my bb is Global  Delay and now she is 18m
yes, the cause of these symptoms are  unknown. i always ask doctors this question, but they only said it's unknow...
do u think兒童訓練指南 is suitable for my bb too? how much does it costs?
many thanks

原文章由 DMJ103 於 08-4-21 14:21 發表
Dear all,

I have bought 兒童訓練指南from 協康會 last year. It gave me quite a lot of ideas on how to give my son home trainings.

Dear Catca,

Nice to meet you too. I think the 協康會兒童訓練指南 ...
原文章由 DMJ103 於 08-4-16 09:16 發表
Hi Catca

My son also has developmental delay (mainly speech and fine motor) and mild autistic features. Unlike Down's, the cause of these symptoms are basically unknown.

Welcome to discuss here. The training needs of our kids are more or less similar.

By the way, I have browsed your blog and I really admire your positive attitude! I wish I could be like that too!!
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

catca,

Douglas  是 Glenn doman 的兒子, flash card 是幫助bb 閱讀, 另外還要train bb physically 去剌激番個腦, 以我理解是這樣, 你看看他們的 web site

原文章由 catca 於 08-4-17 19:51 發表
jencheng
thank you! Douglas Doman同Glenn Doman係咪親戚黎架?我以前聽過Glenn Doman, 佢用flash cards同數點咭黎train d bb架嘛!Douglas Doman係咪都係用果味野train d brain-damaged children?
...

大家好!
我今日帶左我BB去左協康會做綜合能力評估,姑娘話BB(19m)發展大約慢了4-5個月,但測試結果分數唔差,大肌肉、社交/情緒,生活技能都屬良好,但智能、小肌肉則有待改善,語言係極需改善,建議參加個別訓練,提高智能和小肌肉發展,但要等2-3個月先有位。姑娘話BB其實好想學講說話,但無耐他發不到個音,反而不擔心他語言發展,叫我地多同他講、叫他試講。媽媽們,你們知道除了協康會外,還有其他機構提供這類訓練課程嗎?

[ 本文章最後由 manman721 於 08-4-23 01:06 編輯 ]

thanks, dmj103
i got them from the library, but they're not available in the market right now. the staff from heep hong said they're out of stock and being reprinted. i agree they're good resources for home htraining.
原文章由 DMJ103 於 08-4-21 14:21 發表
Dear all,

Dear Catca,

Nice to meet you too. I think the 協康會兒童訓練指南 ...

Hi weiwai,

I think it is suitable for your BB too. It cost about $2XX. (sorry I can't remember). It has 5 books together so it is not that expensive.

原文章由 weiwai 於 08-4-21 23:47 發表
DMJ103,

my bb is Global  Delay and now she is 18m
yes, the cause of these symptoms are  unknown. i always ask doctors this question, but they only said it's unknow...
do u think兒童訓練指南 is suita ...

[ 本文章最後由 DMJ103 於 08-4-24 19:16 編輯 ]

回覆 #89 weiwai 的文章

我覺得我個仔有D野好似你個女,如叫比一些物件,比錯了,話唔係,佢硬要塞比我自己拍手,仲發脾氣。佢都未識講野,好擔心。
其實你個女點解會照腦,係幾時發現問題。醫生話係咩事?

女越大,d俾氣也越臭,越難搞
我好驚佢有情緒問題!記得初次到評估中心見姑娘時佢問過一個問題:你覺得你小朋友俾氣大唔大呀?當時我話一般。
我一直有留意佢俾氣,真係越來越大。一有唔鐘意就大喊,例如佢將tissue放入口,我好soft咁話:no,糟糟架,唔食得架!同時間我會搖頭及灑手表示不可以,佢就大喊,好淒涼個種,如個響街,拖佢行,佢又會pei晒個人雙腳不用力,條腰向後拗,如果我唔用力托住佢,佢寧願pet響地到。我又唔係鬧佢、又唔係話,輕輕聲叫佢no都咁!完全唔話得!又例如叫佢將物件放入正確位置,佢放響旁邊,佢以為正確自己拍掌叫好野(佢每拍掌就叫好野),我話:唔好野(灑手),應該放響呢到!再放好d丫!佢就喊,唔做,發俾氣,推趺晒d玩具。佢咁樣點返學呢!  
去到公園,冇乜興趣,淨係鐘意行樓梯,同楂住d柱,對d滑梯、搖搖馬、用手撥大粒珠珠.....冇乜興趣,好擔心佢係自閉症  
頭先同佢去公園,見到個細佢2個月bb,行得為我b叻,仲識講好多字,玩得好開心,haha咁笑仲玩到唔願走,我呀b,大過人,乜都唔識,乜都唔玩,更加唔會玩到haha大笑,好擔心佢係自閉症  
我自己都顧唔店自己,經常感冒,感冒日子多過唔感冒,日日赲lai lai。曾經多次想放棄佢,我真係冇力湊佢

我有3個孩子,最大的才5歲,最小的發展遲緩,日子過得絕不輕鬆。「不要比較,只要用心欣賞。」是我的格言。積極樂觀的態度,對您和孩子都好。希望您找到一個舒服的方式去愛這特別的孩子。保重身體!加油!
原文章由 Reiki 於 08-4-24 00:00 發表
頭先同佢去公園,見到個細佢2個月bb,行得為我b叻,仲識講好多字,玩得好開心,haha咁笑仲玩到唔願走,我呀b,大過人,乜都唔識,乜都唔玩,更加唔會玩到haha大笑,好擔心佢係自閉症  
我自己都顧唔店自己,經常感冒,感冒日子多過唔感冒,日日赲lai lai。曾經多次想放棄佢,我真係冇力湊佢

I only have one son and he is delay, especailly in language with some autistic features. Whenever I see kids in similar age, it hurts badly. I know very well that we should not compare, but it is easlier said than done, especially when I am thinking about his future.

原文章由 catca 於 08-4-24 08:17 發表
我有3個孩子,最大的才5歲,最小的發展遲緩,日子過得絕不輕鬆。「不要比較,只要用心欣賞。」是我的格言。積極樂觀的態度,對您和孩子都好。希望您找到一個舒服的方式去愛這特別的孩子。保重身體!加油!
...

yes, exactly what i feel

原文章由 DMJ103 於 08-4-24 19:15 發表
I only have one son and he is delay, especailly in language with some autistic features. Whenever I see kids in similar age, it hurts badly. I know very well that we should not compare, but it is easl ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

Dear all

最近為了我的寶寶做了很多功課, 包括搵早期訓練(private and public), 才明白政府資訊的錯配, 小朋友的服務認為最先的, 但還是要等那麼久.

今天老公會同bb 去見兒科醫生, 我不知道政府的兒科醫生權力去到那一個地步, 但我們會努力地試試, 要求他為bb MRI, form 2, 如果唔得, 先至寫紙去做評估.
另外, 再搵了社工幫忙, 她也跟我分享了一些資料, 現在等看完醫生后的結果如何, 我就會安排小朋友做私人的訓練, 因為我真的無法忍受政府資源錯配的問題. 我們這一些人, 只能承受. 根本無法為小朋友而爭取.

另外, 又為小朋友搵了一些日托的資料, 希望是他早些去跟其他小朋友去學習, 但結果又是很full, 沒有位給小朋友.

Dear all,

http://www.potential.hk/cognitive/autism/autism.html

It has a lot of ideas for training kids at home, although intended for autistic children, I think it is also useful for kids with other developmental problems.

manman721

我想, 你不用太擔心負朋友的語言, 因為我為小朋友找了一個幼兒導師, 她說小朋友 24 個月前都不用太擔心佢的語言發展, 你多跟他講野就可以, 至於提高智能和小肌肉發展, 你住在九龍 or 香港區, 去找一些私家的, 一邊排政府的, 一邊做私家的, 不要錯過了小朋友的黃金時間.
訓練課程, 協康會有的, 另外係基督教服務處, 不過, 基督教服務處的輪侯一樣長, 我參考過私營的, 收費差不多, 時間上會比較有彈性, 如果經濟上可以, 就去試下拉.

原文章由 manman721 於 08-4-22 16:35 發表
大家好!
我今日帶左我BB去左協康會做綜合能力評估,姑娘話BB(19m)發展大約慢了4-5個月,但測試結果分數唔差,大肌肉、社交/情緒,生活技能都屬良好,但智能、小肌肉則有待改善,語言係極需改善,建議參加個別訓練,提高智能和小肌肉發 ...

你真係好有心機呀... 你所做的, 我之前都同bb 做過啦.... 我仔仔係政府醫院, 係1歲10個月的時候都做過mri, 但係無發現, 好在我仔仔係qm 跟開, 所以乜野都排得好快呀.

出面有好多唔同的機構都會幫發展遲緩的小朋友的. 你一定會搵到一個好好的方法去train 小朋友, 同埋屋企的support 都好重要的.

原文章由 kennistong 於 08-4-25 09:23 發表
Dear all

最近為了我的寶寶做了很多功課, 包括搵早期訓練(private and public), 才明白政府資訊的錯配, 小朋友的服務認為最先的, 但還是要等那麼久.

今天老公會同bb 去見兒科醫生, 我不知道政府的兒科醫生權力去 ...

我都好明白你的心情的.... 真係好容易就會比較的啦... 我深信小朋友的進步空間好大的.... 努力啦.

原文章由 DMJ103 於 08-4-24 19:15 發表
I only have one son and he is delay, especailly in language with some autistic features. Whenever I see kids in similar age, it hurts badly. I know very well that we should not compare, but it is easl ...

Cecilau

謝謝你的支持, 我為了我的小寶寶, 不介意出了多少, 也不求回報的, 只希望他早日好返.

我想問下什麼是QM??

我小朋友之前已經係QE 有 file, 之前已經檢查過小肌肉發展是沒有問題的!  想不到會這樣!!

對呀, 出面有很多機構也有服務, 不過, 仍是決定不了採用那一種方法, 下星期一我就會有決定, 因為日託那邊會覆我有沒有位, 如果有位, 我會安排小朋友去日託, 等佢多d 係小朋友既環境成長, 多學習.

DMJ103

不要比較拉, 小朋友的潛能估計不了, 我也會看看別的小朋友學了什麼, 由此而知道我的小朋友要不要學, 要不要做, 但真的不要比較, 因為會令自己不開心, 也加重了你給寶寶的壓力.

但我明白, 講就容易, 做就難, 心內仍是很難過的. 我們要學習凡事包容, 凡事忍耐.

qm = 瑪麗醫院. 我發覺係政府醫院排隊做評估, checking 都快過健康院的.

你仔仔幾大呀?

我仔仔而家都進步左好多啦.. 口水都收左好多啦.. 開始有d 單字啦.

原文章由 kennistong 於 08-4-25 10:41 發表
Cecilau

謝謝你的支持, 我為了我的小寶寶, 不介意出了多少, 也不求回報的, 只希望他早日好返.

我想問下什麼是QM??

我小朋友之前已經係QE 有 file, 之前已經檢查過小肌肉發展是沒有問題的!  想不到會這樣!!

對呀, ...
‹ 上一主題|下一主題