用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

王國長老

原文章由 ngkf 於 08-3-14 17:56 發表
今日幫阿女帶了兩朵木綿花番學,見到周老師都係無乜精神.學校得老師無小朋友真係有少少悲情.

教員室都靜到不得了. 周老師把聲都仲係少少磁性

周老師係一個好有heart既老師, 佢對小朋友好細心, 應和藹時和藹, 應嚴厲時嚴厲, 小朋友都好鍾意佢~ 希望流感快d過去, 小朋友們可以開開心心再上學!

我星期三都會返去交功課同埋拎小墨魚跆拳道件袍, 佢又要考升級試啦.

今朝小墨魚去祖母家, 帶左d功課過去做. 尋日同佢去左長洲玩, 今日我全身散晒 自知體力真係差. 所以唔駛諗生多一個.

同意,其實位位老師同工作人員都好有心.周老師當然係.

我地琴日係屋企附近行,姐姐放了假我們都倦到不得了. 不過行緊的時候見到舊同學好fit 咁跑緊步. 可能自己運動不足.

如果要生既話早d舒服d. 而家個大既都半自動波個細仲要全程理

都係早生早享受,遲生無折扣

我地一行六人昨日都去了西貢行山, 由大灘行去海下, 足足行左4個幾鐘, 真係骨頭都散晒 , 不過D風景真係好靚 , 仲可以見到好多牛 + 牛糞

海下真係幾好,上次去已經係十幾年前.仲要係wild camp.

我最記得個度d牛朝早偷我地d食物, 最恐怖係食我地d生牛扒. 仲要打而走.

有冇行去鹽田?個度有快艇番西貢(唔知而家仲有冇),不過一家大細坐快艇其實好危險.

我地行到海下灣間好景士多, 食個lunch就坐車走啦.

原文章由 ngkf 於 08-3-18 09:58 發表
海下真係幾好,上次去已經係十幾年前.仲要係wild camp.

我最記得個度d牛朝早偷我地d食物, 最恐怖係食我地d生牛扒. 仲要打而走.

有冇行去鹽田?個度有快艇番西貢(唔知而家仲有冇),不過一家大細坐快艇其實好危險. ...

醒目開學勳章

我哋就去咗大棠有機士多啤利園(即荔枝園隔離)摘士多啤利, 啲細路玩得好開心.

下星期四至五就去迪士尼樂園酒店住一晚兼玩兩日, 呢個trip計劃了好耐, 真係要多謝周局長!!!

我地都有好多節目, 尋日去海洋公園, 下星期二去迪士尼, 上星期去科大.

睇下我地玩得幾開心:

各位家長:
復活節假期剛剛完了, 你們去左邊到玩呀? 我地就去左深圳世界之窗二日, 阿仔最開心話係玩滑雪 , 第三日約左幼稚園家長同小朋友三十幾人去左BBQ, 又係好開心, 第四日就休息啦, 因為真係好攰

正在計劃term break去邊, 因為細老要返學, 所以最多請兩日假去玩, 大家有無好介紹?

Farm

王國長老

回覆 #2 軍魁星 的文章

最底兩張相軍仔同軍女真係好似樣 呢個時候去outdoor玩下都幾好, 唔係太熱.

王國長老

原文章由 Farm 於 08-3-25 13:57 發表
各位家長:
復活節假期剛剛完了, 你們去左邊到玩呀? 我地就去左深圳世界之窗二日, 阿仔最開心話係玩滑雪 , 第三日約左幼稚園家長同小朋友三十幾人去左BBQ, 又係好開心, 第四日就休息啦, 因為真係好攰 :ayawn ...

好開心喎! 我唔知世界之窗有得滑雪既...真係背.

我地冇乜特別活動, 主要係大執屋, 掉左小墨魚好多玩具, 執執埋埋都有7-8個垃圾袋, 真係

最開心係我地買左個書架,放o係客廳, 做小墨魚既圖書閣, 佢越黎越多圖書,呢個假期我又買左一堆, 冇位放, 唯有買個書架! 小墨魚好快已經畫左d畫報置, 我影左相再上黎分享下

我地除左去海洋公園之外,仲去左有機農莊摘strawberry,又行去河背水塘吹下風,另一日就行香港仔水塘,有一日原本去愉景灣掘蛋,不過太大雨連相機都未拎過出黎就取消左.小公主好失望  

http://ecfoto.net/charlotte/photo_sharing/LSFYDmJkN0qqhGRM4doRpg

各位家長:
復活節假期剛剛完了, 你們去左邊到玩呀? 我地就去左深圳世界之窗二日, 阿仔最開心話係玩滑雪 , 第三日約左幼稚園家長同小朋友三十幾人去左BBQ, 又係好開心, 第四日就休息啦, 因為真係好攰 :ayawn ...

係咪粉嶺呀, $20入場個到, 我同事都有推介, 唔知你去個陣d strawberry ok 嗎? 因為我同細仔今個星期日都想去, 下個月就無strawberry, 改為tomatoes 啦. 大仔就想去海洋公園 (因為他不喜歡吃水果 ), daddy通常都prefer去行山.  死啦, 三個男人三條心, 真係順得哥情失嫂義

至於term break, 有打算去長隆住一晚, 睇下野生動物園, 奇幻show和玩機動遊戲.  希望今次成行啦.

原文章由 印第安公主 於 08-3-25 20:58 發表
我地除左去海洋公園之外,仲去左有機農莊摘strawberry,又行去河背水塘吹下風,另一日就行香港仔水塘,有一日原本去愉景灣掘蛋,不過太大雨連相機都未拎過出黎就取消左.小公主好失望  
...

係呀, 我都係上BK自由講場至知道, D網友仲教埋帶外套, 手套去, 果然有用, 因為入面真係幾凍, 我見到有其他家長無帶手套, 驚小朋友冷親, 玩左一兩次就叫走了.

其實還有踩水波(係個人入左去個波到, 在水面行來行去, 睇到相都覺得好好玩), 不過我地找不到, 如果唔係仲好玩.

原文章由 edea 於 08-3-25 18:47 發表

好開心喎! 我唔知世界之窗有得滑雪既...真係背.

我地冇乜特別活動, 主要係大執屋, 掉左小墨魚好多玩具, 執執埋埋都有7-8個垃圾袋, 真係

最開心係我地買左個書架,放o係客廳, 做小墨魚既圖書閣, 佢越黎越 ...

各位家長:

我地EASTER上左長隆玩左3日兩夜, 同幾個FAMILIES一齊去, 阿女玩得好開心

好耐冇上來了! 我想係度借個位來讚一讚旺角校2B班主任梁老師呀!

因為亞仔d字真係好駭人, 梁老師好擔心亞仔上到三年班後追唔上, 因為到時作文要寫好多字.  佢專登在假期第一日早上打電話來叫亞仔星期三交功課時留多兩個鐘, 好讓她可以一對一咁教亞仔寫字和怎樣好好地運用文具.  其實之前梁老師已經在小息和放學時間教過亞仔, 但都唔OK. (佢宜家要教番亞仔一年班既中文, 真係都幾辛苦).

上次亞仔既放假後群症發作, 阮老師見到亞仔返學時喊住咁痴住我唔俾我走, 佢已經好醒咁搵D野叫亞仔幫手做而令到我可以脫身

我成日同老公講亞仔真係好有福(包括我地), 搵到間好學校, 又遇到咁好既老師. 如果唔係係以亞仔D情緒, 寫字問題..我們一家就真係

呢度D老師,職員姐姐同埋翠姐真係好有愛心,我真係要俾

王國長老

原文章由 sonma 於 08-3-26 14:42 發表
好耐冇上來了! 我想係度借個位來讚一讚旺角校2B班主任梁老師呀!

因為亞仔d字真係好駭人, 梁老師好擔心亞仔上到三年班後追唔上, 因為到時作文要寫好多字.  佢專登在假期第一日早上打電話來叫亞仔星期三交功課時留多 ...

梁老師真係好好人, 雖然我朝早見佢唔多, 但有時佢都會入黎睇下d小朋友, 囡囡有同我講佢好鍾意梁老師! 不過佢個個老師都鍾意  

今朝我返學校都有同周老師傾下小墨魚. 原來周老師有留意小朋友玩乜, 同囡囡講俾我聽一樣 - 有一d女仔玩公主遊戲, 另一d就男女混合一齊玩(例如捉迷藏等), 小墨魚都係男女group果邊 上次小墨魚話佢地玩時, 有個男仔做捉,女仔走晒入女廁匿埋 我話咁點玩呀?

我覺得呢度d老師好有heart, 用個心去教育小朋友好感動...

王國長老

原文章由 littlesister 於 08-3-25 23:04 發表

我地EASTER上左長隆玩左3日兩夜, 同幾個FAMILIES一齊去, 阿女玩得好開心

我地未去過長隆, 希望今年之內會去一次! 到時再請教你地關於住酒店等問題,可以嗎?

小公主話今日係學校見到本打開左的作句簿就知道係你個仔的大作.  你地比一份學費,仲包埋一個咁負責的一對一補習,真係家山有福.

梁老師真係好關心d學生,不過見佢一日瘦過一日,有d擔心. 

原文章由 sonma 於 08-3-26 14:42 發表

因為亞仔d字真係好駭人, 梁老師好擔心亞仔上到三年班後追唔上, 因為到時作文要寫好多字.  佢專登在假期第一日早上打電話來叫亞仔星期三交功課時留多 ...

好想同大家分享一件開心事。

優中響今個暑假會攪一個星加坡交流團,校方會挑選12位,8,9年級既學生參加是次活動。

交流團內容主要係去一間中學度上堂,其間學生會住響校內宿舍。全團費用$4,000. 但校方會有獎學金(最多可獲一半),及助學金(最多可獲全免)資助每位學生。另外,每位學生亦會獲得校方津貼$500零用錢。(我相信除左優才,好難會搵到另一間直資學校,會捨得擺咁多錢落班學生度 )

好幸運,我個仔係今次活動既其中一位幸運兒! 實在好感激同好多謝,學校今次比左一個咁難得既機會我個仔!

王國長老

原文章由 dabbycheung 於 08-3-26 21:04 發表
好想同大家分享一件開心事。

優中響今個暑假會攪一個星加坡交流團,校方會挑選12位,8,9年級既學生參加是次活動。

交流團內容主要係去一間中學度上堂,其間學生會住響校內宿舍。全團費用$4,000. 但校方會有獎學金(最多可 ...

恭喜! 會去幾耐架?
‹ 上一主題|下一主題