用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

Hi, 各位媽媽,

想問1B timeabel, c.comp., maths,english and chinese, 要帶什麼課本呢?

shirley

如跟上年一樣的話:
1.中文科:中文書本,當然一開始就是一上一,之後就一上二如此類推....還有便是要帶國作,國工,因為如有時間會在堂上做小量功課:)
2.英文科:MY PALS ARE HERE!MY PLAS WORK  BOOK , GAMMAR,PEU:)
(但今年英文科多了數本書,如FWG,P&B,上年沒有的,所以我也不知何時會用)
3.READING:英文故事,即OLD DOG TOM那二本其中一本.:)
4.ORAL:IPA AND RHYMES:)
5.G.S:G.S BOOK AND G.S WORKBOOK
6.MATHS:MATHS BOOK,MATHS :) WORKBOOK,MATHS WORKSHEET AND NEW MATHS.:)
7.V.A膠水和剪刀會比仔仔帶回家,記得V.A堂要帶回校.
:)
8.其餘:電腦,普通話,音樂.....比較簡單,得一本:)
9.預備二張墊,一張LUNCH用,一張V.A堂用.:)
開頭個書包會好重,因每科所有書會帶回校,其實有些書會KEEP在學校,如GAMMER BOOK,PEU,國工,國作.....總之功課纇會KEEP在學校,到要做的時候老師才派回家.
但其實書包仍然很重的,因每天也有不同種類的堂上

貢獻勳章

亞仔 1C 班星期一要上 V.A. 堂,但老師又無講要帶乜?之前睇過 Notice 話 V.A. 要帶桌墊、圓頭剪刀及顏色,後兩樣就一定要同學校買,咁桌墊係點嫁?要幾大張呢?

另外,就係P.E.衫,究竟係唔係三班都係每週一堂呢?因為亞仔話老師叫佢地每個禮拜二及四都要著 P.E. 衫,但 1C 的 time table 寫明 Tuesday 係 P.E. 堂。

仲有,如果星期五飯後係 E.C.A.,咁樣係唔係果一日都要著 P.E. 衫呢? 

有無人救到我呀?

l

補充:
課本名稱我用了很多簡寫,其實是家課冊第一版有個對照表,如:ENGLISH LANGUAGE WRITING=E.LANG.W,
中國語文作業=國作.
因為日後老師也會用這簡寫寫在家課冊上

joemyt:
1.V.A墊SIZE是一般吃飯的墊,比 A4 SIZE大小小可以,我在日本城買$10一張,要買2張,一張LUNCH用,還有,平時不會帶回家,老師會要求小朋友自行在學校清潔那墊,建議可寫名和班別,因活動當會把掉位,到時小朋友要自已認領抬墊.:)
2.P.E堂星期二當然要穿P.E衫,但星期四也要就原因不明,
但建議你有不明地方可在家課冊上的messages(teacher)問老師,另外,星期五E.C.A是穿P.E服.
資料希望幫到你.:)
還記得上年開學也是有很多很多問題,除了小朋友要獨立,
原來家長也要,很多東西都在矇查查中摸索,好在上年也在B.K得到很多幫忙,多多指教!!!!!

貢獻勳章

To: 進媽媽

多謝你的寶貴資料,你係過來人,緊係要你幫手啦! 

Thank you again !!!!!

joeymt:
漏答:
P.E是每週只得一堂,如家課冊寫星期二,那麼便是星期二了.
請問你1C班是否MS.WU呢?她NICE架!!!!
進進好鐘意她

貢獻勳章

係呀,亞仔1C 班係 Miss Wu,但亞仔話 Miss Wu 好惡,因為佢話頭果幾日全班都比老師鬧,但亞仔就唔知老師講乜,因為老師講英文,亞仔只係聽得明 "Stand-up !"

我就無乜所謂,比得佢做 St Joe 仔,我就絕對放心,唔好懷疑學校。最開心就係你話 Miss Wu 好 nice !

Thank you for your information!

原帖由 joemyt 於 08-9-6 22:10 發表
亞仔 1C 班星期一要上 V.A. 堂,但老師又無講要帶乜?之前睇過 Notice 話 V.A. 要帶桌墊、圓頭剪刀及顏色,後兩樣就一定要同學校買,咁桌墊係點嫁?要幾大張呢?

另外,就係P.E.衫,究竟係唔係三班都係每週一堂呢?因為亞仔話老師叫 ...

joemyt, V.A. 用個D 用品學校會代買, 因我地開學個日交左HKD1XX 係買呢D用品, 而桌墊我地要自己買啦. 我家有台墊SO 我唔買住用左家中D 野先.  仲有星期五如去學ECA 就要著PE衫啦.

joemyt:
進進上年開學都話MS.WU惡,到第二學期就發現她完來扮惡,放心,因呢度係男校,男仔比較跳皮,所以老師要比下威,其實MS.WU對小朋友很細心的,因見家長時她能夠講出小朋友很多行為徵和要改善的地方給你知.

原帖由 進進媽 於 08-9-6 23:01 發表
joemyt:
進進上年開學都話MS.WU惡,到第二學期就發現她完來扮惡,放心,因呢度係男校,男仔比較跳皮,所以老師要比下威,其實MS.WU對小朋友很細心的,因見家長時她能夠講出小朋友很多行為徵和要改善的地方給你知. ...

進進媽, 我都感覺到ST. JO D 老師外表好惡內心好錫D 小朋友KA. 仲有想同你講我地個班有其中一個TWINS 係度讀另外個個去左1C 唔知係唔係你識的呢

joemyt, 幾日唔見左你.... 你去左邊呀

IANMAMI:
係呀!!!那TWINS就是比人分了不同班,原來原因是一樣樣驚比老師認錯,叫錯名.

原帖由 進進媽 於 08-9-6 23:20 發表
IANMAMI:
係呀!!!那TWINS就是比人分了不同班,原來原因是一樣樣驚比老師認錯,叫錯名.

貢獻勳章

因為亞仔的手冊都寫得清楚,兼且網上亦有"補飛",所以咪無問題上黎問囉。而且又無1C同學仔,咪齋睇囉!

另外想問下,學校分班有無特別?因為我總係覺得C班少D人,比較"削"D !!!

原帖由 joemyt 於 08-9-7 00:46 發表
因為亞仔的手冊都寫得清楚,兼且網上亦有"補飛",所以咪無問題上黎問囉。而且又無1C同學仔,咪齋睇囉!

另外想問下,學校分班有無特別?因為我總係覺得C班少D人,比較"削"D !!! ...

joemyt, 我估學校無物PATTEN 掛可能順住A, B, C 咁派人入唔夠人咁C班小D 人JET. 仲有好似有人走咁都會小左人KA.

進媽媽, thanks so much 長盡資料.

shirley ^__^

進進媽,

多謝你詳盡的資料.

請問桌墊可以捲得埋嗎 ?

點解電腦無書嘅 ?

1B同學仔,

我今日全部有關課堂的書及作業, 我都比阿囝攜帶返學, c..

他又話不是全部人要帶餐墊, 好似話自己帶飯那些先要, 是嗎 ?

同埋聽囝講原來乖會有禮物獎的, 星期五見他拿了把間尺回來, 我仲以為是他拿錯其他人間尺, 原來是老師獎的..

ianma,

你都好勁, 搜集資料詳盡, 我到現還朦下朦下..

Adrian 媽媽, 我都是全部有關課堂的書及作業, 我都比阿囝攜帶返學, 超重.

Shirley

Hi Adrian 媽媽:
  我剛剛路過,請莫怪我多口。枱墊可以卷起,或可以買軟身啲摺好放入書包。上年有高班嘅媽咪教路,直頭可以買寄郵包用的紙,文具鋪有售(即係啡綠色防水嗰啲),甚至乎雜誌封面也可,又方便又輕巧,摺好唔左地方嗎!
至於食飯用的飯墊&餐具,如果你有在學校訂飯,飯商會供應一張餐墊和一盒餐具的。派發給小朋友後,需要每天帶回家清潔,每日都要帶回。

原帖由 Adrian媽媽 於 08-9-8 09:26 發表
進進媽,

多謝你詳盡的資料.

點解電腦無書嘅 ?

1B同學仔,

我今日全部有關課堂的書及作業, 我都比阿囝攜帶返學, 重c..

他又話不是全部人要帶餐墊, 好似話自己帶飯 ...

原帖由 Adrian媽媽 於 08-9-8 09:26 發表
進進媽,

多謝你詳盡的資料.

點解電腦無書嘅 ?

1B同學仔,

我今日全部有關課堂的書及作業, 我都比阿囝攜帶返學, 重c..

他又話不是全部人要帶餐墊, 好似話自己帶飯 ...

AMA, 如訂飯不用帶餐墊因為午餐供應商PROVIDE 左KA. 我仔本國語書無帶回家.................. 唉

pomama, 唔該晒, 咁我去買個d 寄郵包的紙作木台墊啦

‹ 上一主題|下一主題