用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原文章由 helenjoe 於 08-8-4 23:04 發表

hi rachel04,

我不會選擇拔尖班, 反而好似eching咁講....讓仔仔參加課外活動(要收費), 讀書已很辛苦, 讓他們放學或星期六早上可以參加...relax下

聽譚校長講, 星期六早上學英語不用收學費, 是某間機構學 ...

星期六早上學英語我在祟幼時返過,太多人了,返左幾次無返,又無人叫佢地上校車前去厠所k1..........混亂, 現在小學更加無返,因想訓晏些

[ 本文章最後由 200012 於 08-8-4 23:42 編輯 ]

原文章由 200012 於 08-8-4 23:37 發表

星期六早上學英語我在祟幼時返過,太多人了,返左幾次無返,又無人叫佢地上校車前去厠所k1..........混亂, 現在小學更加無返,因想訓晏些

200012,

我都諗住未必返sat morning的英語course, 因為都想自己和仔仔訓晏d....難得0麻....
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

HI, ECHING, 各位媽咪,

很多謝你們的回應.

原文章由 200012 於 08-8-4 23:37 發表

hi, 200012 & ECHING
我想多了解關於sat不收費的eng course, 是否有用? 會有校車搭嗎?   因我有興趣參加這活動
而拔尖課程就較昂貴, 看看阿仔的能力才再作安排
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-8-1 13:45 發表
ECHING

你仔仔好叻AR, 入到沙祟是不易的.
以前細個我都是在沙田住, 中學在蘇浙讀, 了解沙祟的校風是不錯的, 當時BAND 1有呂明才, 曾X天等..., 同沙祟有過校際比賽, 佢地TOTAL ALL都在中上. ...

OH....搭咀一下....我也是KCC的呢...不過我是北角! 有試過去沙田打友誼賽

原文章由 silvia_ng 於 08-8-5 14:06 發表

OH....搭咀一下....我也是KCC的呢...不過我是北角! 有試過去沙田打友誼賽

都算校友
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-8-5 13:14 發表

hi, 200012 & ECHING
我想多了解關於sat不收費的eng course, 是否有用? 會有校車搭嗎?   因我有興趣參加這活動
而拔尖課程就較昂貴, 看看阿仔的能力才再作安排 ...

我問過, 應該是有校車接送的, 可能要另收費用.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

Helenjoe, 唔該ar!!!

另外, 唔知你地有無聽過有些學校有這種事.
話說上星期我親戚收到兒子學校的主任打來~(油尖旺區較hit的某津校), 話其兒子小1編班試考得十分差, 程度偏低,6班小1都編唔入 ,  仲話要強迫性地在暑假回校補習(下星期1開始逢1-5, 每曰2小時), 開學後都如是放學補習致6:00, 如果未有顯著的回升, 便可能要求退學的含意(態度幾惡的),我親戚當然呆了....幾天都沒法接受, 對兒子的態度都差了.
我好慶幸沒有這種事情發生在我身上, 和祟真沒有這種編班試

[ 本文章最後由 Diane俊俊媽 於 08-8-8 13:17 編輯 ]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-8-8 10:22 發表

話說上星期我親戚收到兒子學校的主任打來~(油尖旺區較hit的某津校), 話其兒子小1編班試考得十分差, 程度偏低,6班小1都編唔入 ,  仲話要強迫 ...

diane,

我有位朋友, 佢的兒子也是今年崇小小一, 佢前幾日有跟我講這件事.

其實津貼小學都會這樣做法, 難以想像.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-8-8 10:22 發表

話說上星期我親戚收到兒子學校的主任打來~(油尖旺區較hit的某津校), 話其兒子小1編班試考得十分差, 程度偏低,6班小1都編唔入 ,  仲話要強迫 ...

因這幾天較忙, 沒時間上來.

過去 校車是包星期六接送的, 不另收費(又不要有人說沒用此服務的, 不公平啊!!), 會有通告讓你填要不要, 那兒上車 .... 等等. 但不論你上什麼活動, 時間多久, 也是朝早 一個時間接(當然人人不同), 而校車離校是指定12時許(比方小朋友只上 十時到十一時的活動, 那也要乘校車 一早到校, 但可讓其到圖書館, 活動完後也是如此, 12時許才可上車離去) , 如你接不上這些校車時間, 便要自行設法了.  

我的小朋友, 低年級時有上過, 聽其說太多人了, 但心想反正沒事可幹, 讓其多聽英語也好. 後來好像得到 資助, 有些改變了, 而且也要收校外的小朋友 (免費的). 但那時因另有活動, 故沒上了, 故不知現今之實際情況.

編班的故事, 很可怕呀!! 崇小過去是每年升班皆 "洗牌重來", 說可讓小朋友每年也認識些新朋友, 直至 五及六年級 才不變.

小孩子這麼小便被標籤了 "不成"!!?? 個人覺得 除了一些特殊例子(聰明或愚蠢(可能有些特別問題))大部份人是差不多的, 希望他的父母別放棄他. 有朝一天可以聽妳說他 脫掉"標籤"了.

diane,

這小學不想某些學生成績拉低, 就做出這樣的事情.
我朋友話, 其實很多津小都有這樣類似的手法.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

這便是我簡祟真理由之一,有程度,但不至於甘迫迫迫.... 學生,所以祟真個名吾響

原文章由 200012 於 08-8-8 16:30 發表
這便是我簡祟真理由之一,有程度,但不至於甘迫迫迫.... 學生,所以祟真個名吾響

我識有一位朋友, 做教育系的教授, 佢話崇小在深水埗區唔差呀.....開始近這幾年來有些名氣.

我都有次訪問過一班不同年級的崇小學生, 他們說在崇小讀書好開心呀....我相信小朋友不會講大話, 我親眼見他們表情和活潑開朗的一面.....所以, 我讓我兒子讀這所基督教學校.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-8-8 16:30 發表

I Totally Agree with U

原來其他津校都可能係咁架, 但係由不同的幼稚園上去當然係有參差的, 咁快就因個編班試來定了個小朋友的程度, 可不待開學後在在測試中or計估中才下結論?

原文章由 helenjoe 於 08-8-8 16:49 發表

我識有一位朋友, 做教育系的教授, 佢話崇小在深水埗區唔差呀.....開始近這幾年來有些名氣.

我都有次訪問過一班不同年級的崇小學生, 他們說在崇小讀書好開心呀....我相信小朋友不會講大話, 我親眼見他們 ...

我老公同你講的說話都係一樣, 因註冊當天佢到學校時正看小學生在上課, 仲問佢地問題, 在一個唔特別的日子佢地都表現咁smart,老公好彩入到祟真.

是譚校長來了改革學校,祟真先開始出名些,我識得個年年考第一學生 (p.3)我話佢甘叻點解吾入間top學校,佢爸爸話係度讀無壓力

[ 本文章最後由 200012 於 08-8-8 18:18 編輯 ]

原文章由 EChing 於 08-8-8 16:05 發表

因這幾天較忙, 沒時間上來.

過去 校車是包星期六接送的, 不另收費(又不要有人說沒用此服務的, 不公平啊!!), 會有通告讓你填要不要, 那兒上車 .... 等等. 但不論你上什麼活動, 時間多久, 也是朝早 一個時間接(當然 ...

ECHING
好高興, 你小朋友已畢業你還抽空上來解答我們的問題.
我都想親戚兒子早點脫離比標籤的日子, 學校的做法真的不對.
其實的親戚兩公婆都是大學生, 但佢地採開放的態度, 幼稚園又是活動教學, 可能兒子的中英文和數學程度都編低la.

開學問題?

各位家長,

請問他們在校吃飯(自費由學校安排飯盒), 係咪要預備定一張桌布呢?
餐具是否自備, 謝謝.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-8-8 18:15 發表
是譚校長來了改革學校,祟真先開始出名些,我識得個年年考第一學生 (p.3)我話佢甘叻點解吾入間top學校,佢爸爸話係度讀無壓力

同意! 我都接觸和跟譚校長傾談過, 欣賞她對教育的熱誠和熱心於培育下一代.:)
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-8-12 22:19 發表
各位家長,

請問他們在校吃飯(自費由學校安排飯盒), 係咪要預備定一張桌布呢?
餐具是否自備, 謝謝.

如在校訂飯,有一套餐具,餐盆
‹ 上一主題|下一主題