用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
樓主: al1
go

一誠班同學 [複製鏈接]

昨天亞囝英文p.50是背默不是背誦,其實是背默定係背誦?

原帖由 csjlo 於 09-2-11 16:55 發表
恩禧媽:

問了另一位媽咪,只在堂上看不派回家.

星期五囡囡手冊寫dict. 就當係背默. 只得兩日驚佢讀唔切, 大家加油!

all,
我女本手冊都係寫dict,問過阿女佢都話係背默。希望大家都ok啦!

ALL,
今日收到通告3月28日去旅行,請問各位有無興趣去呢?我而家仲心大心細,唔知去唔去好呀!我o個日都好想去摸蜆呀!

去啦,摸蜆就擇日重賽囉 .... 但點解今次旅行會在 saturday 呢?

恩禧媽:

我報左名1大1細,亞囡d活動都要改時間.
佢亞爸就要返工,下次先預佢. 快d報名. 唔知重有邊位同學仔去呢?

原帖由 Sue^_^ 於 09-2-24 09:42 發表
去啦,摸蜆就擇日重賽囉 .... 但點解今次旅行會在 saturday 呢?

sue,
你係咪去啫?另,學校都有奧數學呀,有興趣無呀?我女星期二都在學校上緊奧數呀!

csjlo,
我會報兩大兩小呀!

all,
到時大家會見埋我細仔,好麻煩的細路呀!

Thanks 恩禧媽......因為撞期,所以就無報學校奧數囉,其實奧數學 d 乜架,阿女有無得著? 因我不大喜歡 Kumon & KIWIK,所以才想試試奧數。

恩禧媽: 還想問問妳那裡有得摸蜆呀,都想帶阿仔去摸,甚麼時間多蜆架?我自己都想重溫兒時玩意呀!

原帖由 Sue^_^ 於 09-2-25 09:21 發表
Thanks 恩禧媽......因為撞期,所以就無報學校奧數囉,其實奧數學 d 乜架,阿女有無得著? 因我不大喜歡 Kumon & KIWIK,所以才想試試奧數。

sue,
噢~i see。阿女學奧數都學到o野!奧數的內容同我地而家maths的concept相似,不過係用中文。學了之後,我都覺得阿女做數功課好左,唔洗我點教。
我通常會去烏溪沙青年營對出的沙灘仔摸蜆,隔離有馬鞍山公園方便去toilet同清潔。每逢農曆初二同十六都會係好日子去摸,上天文台個網頁就可以check到幾點鐘水退,同會退到幾深水。3月28日就係撞正星期六的初二,所以才想去摸呀!
另,我都見過有人在入白石條路旁的沙灘都有得摸,不過o個度有車就會方便d,而且好似唔覺有toilet。

唔該哂呀 恩禧媽。
麻煩妳順便教埋我點去那個沙灘仔,d 蜆可以食嗎?
只得兩日- 農曆初二同十六好日子,那其他日子係咪即係會好少蜆?點解會係呢兩日?蜆 的 cycle 是這樣子嗎 ? 我自己想知、8下:loveliness:  Thanks again!!

恩禧媽 ,

我仔Brian 1 同你女一齊學奧數呀!嘻嘻! Sue, 奧數幾有趣下架.
馬鞍山乜有摸蜆好地方?好近我喎! 不過我有個小B帶埋他去又不太方便怕危險...

原帖由 恩禧媽 於 09-2-25 13:14 發表

sue,
噢~i see。阿女學奧數都學到o野!奧數的內容同我地而家maths的concept相似,不過係用中文。學了之後,我都覺得阿女做數功課好左,唔洗我點教。
我通常會去烏溪沙青年營對出的沙灘仔摸蜆,隔離有馬鞍山公園方便去toilet ...

sue,
農曆初二同十六只係代表海水會退得深d,唔代表蜆的life cycle。因水退愈深,就愈容易摸到蜆。通常就會退到0.5至1米,就係可以摸到蜆。其實d蜆最肥美應該會係秋天,冬天都ok,夏天的蜆就麻麻地,我在烏溪沙摸的蜆同"獅蚶"(唔知有無寫錯字),兩樣都食過,蜆就會有泥味,但"獅蚶"就好正呀!"獅蚶"係日本都係魚生的一種。
你知道白石有個bbq同golf場嗎?就係沿住o個條路入去右手邊就會有沙灘,我見d人就係o個度摸蜆呀!

kw,
係~~我女話唔知奧數班有同學叫brian呀!我叫佢返同你仔仔相認下先得呀!
如果你帶埋小b去烏溪汁都好方便,隔離就係馬鞍山公園,都好方便呀!

all,
有無人知中默係咩範圍呢?仲有,明天放假呀!

中默範圍:
書p.34 (水的形狀) & 重默 書p.4-5 (維多利亞港)
唔知道重默的原因??

明日放假有mug交作呀?

原帖由 csjlo 於 09-2-26 18:16 發表
中默範圍:
書p.34 (水的形狀) & 重默 書p.4-5 (維多利亞港)
唔知道重默的原因??

明日放假有mug交作呀?

csjlo,
多謝呀!唔該晒!阿女同我講叫我自己睇手冊p.71,我話無喎!跟住佢就叫我call人問喎!真係俾佢吹漲呀!
明天阿女放假,但阿仔無得放,都唔知點好呀!
你呢?去邊樹玩呢?

恩禧媽:

係喎唔醒起妳個細的.
今朝我都要返工,亞囡就會(訓到黃朝百x).  
下午,等佢做完d功課,亞囡就會要求去公園玩.
之後,佢要返以前間幼稚園學英文(係佢k3的外籍老師教).
晚上,答應同佢出街食飯.
重有要開始溫下測驗啦!
schedule 比返學好少少. 起碼一定有得去公園玩.

Hahaha, 話俾你囡囡知姓swim果個呢!  

原帖由 恩禧媽 於 09-2-26 18:04 發表
sue,
農曆初二同十六只係代表海水會退得深d,唔代表蜆的life cycle。因水退愈深,就愈容易摸到蜆。通常就會退到0.5至1米,就係可以摸到蜆。其實d蜆最肥美應該會係秋天,冬天都ok,夏天的蜆就麻麻地,我在烏溪沙摸的蜆同"獅蚶"(唔 ...

原帖由 csjlo 於 09-2-27 09:10 發表
恩禧媽:

係喎唔醒起妳個細的.
今朝我都要返工,亞囡就會(訓到黃朝百x).  
下午,等佢做完d功課,亞囡就會要求去公園玩.
之後,佢要返以前間幼稚園學英文(係佢k3的外籍老師教).
晚上,答應同佢出街食飯.
重有要開始溫下 ...

csjlo,
我今日都只係同阿女去了library看書,行下街,跟住就要湊細佬放學,之後都係返屋企食午餐,細佬下午要去跳舞,我同阿女就係門口溫下書。就係咁囉!

KW,
係~~等我問下阿女先得呀!

Thanks 恩禧媽,但都係唔知白石個bbq同golf 場有那裡,不過妳話我知可以搭乜車去烏溪沙,到左先再問人啦?
妳每次去收穫豐富嗎? 我都好鐘意食螄蚶架?

原帖由 恩禧媽 於 09-2-26 18:04 發表
你知道白石有個bbq同golf場嗎?就係沿住o個條路入去右手邊就會有沙灘,我見d人就係o個度摸蜆呀!

原帖由 Sue^_^ 於 09-3-2 10:18 發表
Thanks 恩禧媽,但都係唔知白石個bbq同golf 場有那裡,不過妳話我知可以搭乜車去烏溪沙,到左先再問人啦?
妳每次去收穫豐富嗎? 我都好鐘意食螄蚶架?

...

sue,
搭咩車我就唔知。但o個條路叫落禾沙里,在西沙路向西貢行,過左烏溪沙站之後左轉入白石,一路直去留意右手邊就會見到沙灘呀!
‹ 上一主題|下一主題