用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 - Part II
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 - Part II [複製鏈接]

邊有咁多假期呀 , 係我同事唔知上左個咩網 , 即場有得睇賽事 ,
我係 last 個跳走埋去睇 (共有六跳)

老細不在香港

所以很少上黎見你地

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-8-11 16:57 編輯 ]

你仔都好忙喎!  我女都一, 三中文 ,四,六數學

原文章由 波子 於 08-8-11 16:39 發表

一, 三 英文
二, 四 數學
一, 三, 五 游水
返埋下個星期暑期班就完啦, 跟住個星期佢可以鬆口氣嚕.

原文章由 88muimui 於 08-8-11 16:58 發表
你仔都好忙喎!  我女都一, 三中文 ,四,六數學

係呀!
88 啦! 放工! 返去睇奧運.

原文章由 波子 於 08-8-11 16:39 發表

一, 三 英文
二, 四 數學
一, 三, 五 游水
返埋下個星期暑期班就完啦, 跟住個星期佢可以鬆口氣嚕.

好忙喎佢,又乖仔肯比你安排

原文章由 樂樂 於 08-8-11 17:25 發表

好忙喎佢,又乖仔肯比你安排

呢句最重要

星期六搭地鐵, 見到兩個女仔約15-16歲, 一個係中性打扮, 佢地企左係阿仔隔離, 跟住黎料啦, 又摟又 , 傍若無人, 鬼死咁親熱, 睇到我 .  雖然我對同性變者無歧視, 但在公眾地方如此親熱, 就算係男女, 我都不大接受, 可能自己較保守.  我同阿仔講, 她們在公眾地方如此行為, 令人對同性變更加反感, 其實都不是第一次在MTR見女同志係咁, 上次嗰對更加肉麻, 如果係佢地父母, 真要 .

原文章由 波子 於 08-8-12 09:05 發表
星期六搭地鐵, 見到兩個女仔約15-16歲, 一個係中性打扮, 佢地企左係阿仔隔離, 跟住黎料啦, 又摟又 , 傍若無人, 鬼死咁親熱, 睇到我 .  雖然我對同性變者無歧視, 但在公眾地方如此親熱, 就算係男女,  ...

我都係保守一族 , 無論同性或異性 , 親熱都唔應該係公眾場合

原文章由 波子 於 08-8-12 09:05 發表
星期六搭地鐵, 見到兩個女仔約15-16歲, 一個係中性打扮, 佢地企左係阿仔隔離, 跟住黎料啦, 又摟又 , 傍若無人, 鬼死咁親熱, 睇到我 .  雖然我對同性變者無歧視, 但在公眾地方如此親熱, 就算係男女,  ...

我付近有兩個女仔,我成日見佢地十指緊扣,我都覺得怪怪地,
未見過你所指咁激.
不過講真,如果仔女仲意同姓戀的話.我地父母真係冇辦法架.

原文章由 ruby2004 於 08-8-12 09:55 發表

我都係保守一族 , 無論同性或異性 , 親熱都唔應該係公眾場合

當時我都同阿仔講如果日後拍拖, 要檢點D, 唔可以在公眾場合又摟又錫.
唔知係唔係女同志開放D呢, 男同志就未見過咁親熱.

樂樂,
噚晚講左你囝囝睇馬術食大肉腸事件 比阿仔及C6聽, 佢地

原文章由 波子 於 08-8-12 10:50 發表
樂樂,
噚晚講左你囝囝睇馬術食大肉腸事件 比阿仔及C6聽, 佢地

其實昨日應該幾好睇,係我細仔唔識欣賞,
佢話D 馬好大隻,有好多工作人員,
又話氣水7元罐,雪條4元枝,佢整係留意D食物

原文章由 樂樂 於 08-8-12 11:15 發表

其實昨日應該幾好睇,係我細仔唔識欣賞,
佢話D 馬好大隻,有好多工作人員,
又話氣水7元罐,雪條4元枝,佢整係留意D食物

細路仔始終都係細路仔, D野食唔係好貴喎!
噚日嗰場係唔係障礙賽?

原文章由 波子 於 08-8-12 11:24 發表

細路仔始終都係細路仔, D野食唔係好貴喎!
噚日嗰場係唔係障礙賽?

係呀,係越野障礙賽來架,應該係最好睇.

我幫細仔報左個英語拼音phonice 課程,要32堂 $110一堂
其實我覺得phonice 唔使教咁多堂,
不過付近又冇乜phonice 學,咪幫細仔報下
原本呢班係for 6年班,學左幾堂,多左個3年班入來
暫時全班得3個人,肥仔又話同3年班一齊學,唔仲意
唔想返,唔想學,教d 野好淺喎,你地點睇?

原文章由 樂樂 於 08-8-12 12:16 發表

係呀,係越野障礙賽來架,應該係最好睇.

我幫細仔報左個英語拼音phonice 課程,要32堂 $110一堂
其實我覺得phonice 唔使教咁多堂,
不過付近又冇乜phonice 學,咪幫細仔報下
原本呢班係for 6年班,學左幾堂,多左個3年班 ...

佢以前學過phonice未 , 如果未 , 應該唔會悶噃

原文章由 ruby2004 於 08-8-12 12:30 發表

以前學校都教過小小咁,我未交晒學費架,幾堂幾堂咁交,
一班最多收8人,e + 得3人

原文章由 ruby2004 於 08-8-12 12:30 發表

阿仔中一教"國際標 IPA", 即英文字典生字傍的讀音, 老師話學懂 IPA 好有用, 英語發音會準確, 唔會有港式英語口音.  最好小學低年班開始學, 只不過香港教育課程無規定要學, 而且懂 IPA 的老師唔多, 有些學校會自行教授.

參考:

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007052603877

http://www.ipa.edu.hk/index.php

原文章由 波子 於 08-8-12 12:49 發表

阿仔中一教"國際標 IPA", 即英文字典生字傍的讀音, 老師話學懂 IPA 好有用, 英語發音會準確, 唔會有港式英語口音.  最好小學低年班開始學, 只不過香港教育課程無規定要學, 而且懂 IPA 的老師唔多, 有些學校會自行教 ...

我覺得兩樣都好,學英語拼音係對默寫有幫助,
波子,咁你個仔學完佢覺得好唔好?

原文章由 樂樂 於 08-8-12 14:21 發表

佢話好難學, 話我唔識, 唔明白點樣難學.    所以早排有 BK MOM 介紹上面網址間學校讀左幾堂 IPA, 真係幾難, 要記熟D音標先掌握到, 同埋上堂時知道有此生字原來自己一直讀錯, 原因係阿sir話我地D老師無學過IPA, 都唔知自己讀錯.

我覺得phonics 係好有用,而且好易學,IPA 我就唔識,但我覺得phonics會方便d因為見到個字已經識讀,對閱讀帮助好大。 我女幼稚園已經學左phonics,對佢係小學時的英文輕鬆地應付!

原文章由 樂樂 於 08-8-12 14:21 發表

原文章由 88muimui 於 08-8-12 15:05 發表
我覺得phonics 係好有用,而且好易學,IPA 我就唔識,但我覺得phonics會方便d因為見到個字已經識讀,對閱讀帮助好大。 我女幼稚園已經學左phonics,對佢係小學時的英文輕鬆地應付!

...

我都覺得phonic 幾方便,你女學左幾堂?
‹ 上一主題|下一主題