用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 SRL 08年K2
樓主: kylie_mom
go

SRL 08年K2 [複製鏈接]

又唔是wor. 我上個星期見到有對孖仔上校實, 我問果位媽咪點解選擇srl... 她話srl的男生少, 所派的小學都是好野.  所以我現在是100%比細佬讀srl, 希望細佬入到啦!

原帖由 kylie_mom 於 08-9-11 15:14 發表

唉....生有幾難, 見到妳地個個都再生, 自己真係心思思, 但個份湊女心機就真係唔小野.

仲有.....家居夠唔夠俾佢地活動, 有無睡眠嘅地方, 最重要係要大量嘅金錢

生女就話入埋SRL, 如果生仔又要諗學校, 又係 ...

浠婷話是上堂時老師叫佢寫WO??
原帖由 kylie_mom 於 08-9-11 09:56 發表

kylie功課無寫2字喎

我轉唔到呀所以只好放棄學校個班,加上又無人帶佢返學校又唔想叫姐姐帶兩個出出入入!!下次再jOin你哋呀!

原帖由 schau28 於 08-9-11 10:35 發表
我將原先的drawing class 轉左去星期五下午.  星期六就報了10:15 , 放完學後就去接細佬plagroup時間剛剛好.

我都頭痛呢個問題,唔知會唔會有d過往記錄參考吓呢!

原帖由 schau28 於 08-9-11 16:02 發表
又唔是wor. 我上個星期見到有對孖仔上校實, 我問果位媽咪點解選擇srl... 她話srl的男生少, 所派的小學都是好野.  所以我現在是100%比細佬讀srl, 希望細佬入到啦!

...

原帖由 kylie_mom 於 08-9-11 15:08 發表
妳對, 因為個本係(英文)簿

咁都定d...現階段小朋友交唔齊功課係家長責任嘛

原帖由 joeymak 於 08-9-11 17:02 發表
我都頭痛呢個問題,唔知會唔會有d過往記錄參考吓呢!

schau28, joeymak,

唔洗擔心仲有時間可以諗清楚d先決定。

monkey妹,

恭喜!!!預祝您生産一切順利!!!

嘩,今年好多SRL K2 的小朋友榮升為家姐仔播,真係熱鬧啦!!!

原帖由 monkey妹 於 08-9-11 11:43 發表
我响聯合生, 可能有機會同你差唔多日子生架 呀B响我個肚都好似打晒功夫咁啦, 我而家都有去油塘接女, 因我唔煮飯, 返呀媽到接女可以食埋飯

...

kylie_mom, pandacat_bb ,

可蕎依家要比以前早成個鐘起身,爸爸係香港時就好d早30分鐘都ok~~雖然話幾個月好快過,不過佢阿媽我就....

原帖由 kylie_mom 於 08-9-11 10:08 發表

嘩....咁就真係好遠喎, 咁可蕎咪要好早起身.

2-3個月好快姐....千其要記住裝修完通下氣先叫可蕎返去住, 因為裝修完d味對氣管唔好.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 koko39 於 12/9/2008 22:13 發表
kylie_mom, pandacat_bb ,

可蕎依家要比以前早成個鐘起身,爸爸係香港時就好d早30分鐘都ok~~雖然話幾個月好快過,不過佢阿媽我就....

真係好辛苦喎....咁妳送完可蕎後邊到消磨時間等放學呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家係中秋節有咩節目呀? 希望大家都玩得開心

祝一家大細....中秋節快樂!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

可蕎媽媽辛苦你喇
原帖由 koko39 於 08-9-12 22:13 發表
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都祝大家中秋節快樂!!!!!

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

祝大家中秋節快樂!!!!!

無得瞓~求救~
我個紀妤 2個月前開始自己一個瞓,
但呢2個月都成日半夜醒2-3次, 次次都要我/c6同佢一齊瞓先至瞓. 請問大家有咩方法/食咩.. 可安心瞓到天光..?
◤萬花筒流動店~護膚品小賣店♬請按BK個人網頁◥
◣貨品來源以(大百貨公司/藥房/專門店/一般商店)◢
∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kylam100 於 16/9/2008 16:30 發表
無得瞓~求救~
但呢2個月都成日半夜醒2-3次, 次次都要我/c6同佢一齊瞓先至瞓. 請問大家有咩方法/食咩.. 可安心瞓到天光..? ...

可能知道BB就出世, 而家開始呷醋

叫晴晴幫手執下片, 遞下衫仔奶樽咁, 一定冇問題, 等佢知道mami湊佢地幾辛苦都好架

原帖由 monkey妹 於 08-9-11 11:46 發表
幫到手就好囉, 希望唔係攪亂擋就好D囉

kylie好醒目呀

原帖由 kylie_mom 於 08-9-11 12:57 發表

哼......都唔知係咪俾晴晴講得多, kylie周時叫我生個BB同佢玩, 我話{MAMI老嘞唔生嘞, 有囡囡一個就已經夠, 我想錫晒kylie}, 佢竟然話(唔使...個bb我錫得嘞) ...

Buy her a gift she love most and put it in her room. Tell her that if she is willing to stay in her room, you buy it.

if she comes to your room, tell her you would take it back.

gift like a lovely Princess sheets, a CD player, equipment that can be placed into her room and make it more beauty!!

原帖由 kylam100 於 08-9-16 16:30 發表
無得瞓~求救~
但呢2個月都成日半夜醒2-3次, 次次都要我/c6同佢一齊瞓先至瞓. 請問大家有咩方法/食咩.. 可安心瞓到天光..? ...

嗰對孖仔係咪K1架, 有一個同我囝囝同班, 另一個好似係仁班, 可能老師都驚認錯, 所以將佢地分班

上次拎下學校評估表嗰陣, 陳老師同我講家姐係SRL讀, 學校都一定收細佬/細妹, 不過形式上都要interview, 所以你放心啦, 但我唔係好明, 點解SRL男生少就一定派到好小學? 小學派位會考慮埋學生人數既咩?

原帖由 schau28 於 08-9-11 16:02 發表

...

我都有問彤彤, 彤彤都話老師鬧過浠婷, 彤彤話因為浠婷上堂嗰陣寫唔到"2"字, 我問彤彤老師係咪叫浠婷寫好啲, 唔係鬧佢, 但係彤彤話老師好大聲喎 你有冇打電話返學校問下陳老師

原帖由 joeymak 於 08-9-11 16:37 發表
浠婷話是上堂時老師叫佢寫WO??
‹ 上一主題|下一主題