用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有冇一丁班家長
樓主: fc2008
go

有冇一丁班家長 [複製鏈接]

原帖由 fc2008 於 08-9-19 22:22 發表
–丁家長想請問數學果欄寫著29/9涀至8,唔知是什麽意思?是否代表測驗至第8頁?請各家長幫幫忙解答疑問?

我相信係指 Ex. 1 至 8, 即係 P.1 - P.16.  大家加油呀!!

我見網上有啲p2或以上小朋友嘅家長話好輕鬆,可以學1至2樣樂器,仲可以有時間參加其他課外活動。但由開學至今只係短短3個星期,啲紙通告同埋網上通告已經多到考起啲家長,唔好話啲小朋友有幾辛苦!

請問各位前輩係唔係有啲mud嘢秘技可以傳授?

原帖由 kls12 於 08-9-19 16:52 發表

http://www.smallcampus.net/redirect.php?to_url=aHR0cDovL3d3dy5zbWFsbGNhbXB1cy5uZXQvc2Nob29sc2VydmljZS9vY3RvcHVzLw==

中文八寶箱不用訂,很多學校都用.
是一個每學年累積計分的,很多家長都說好,但要每天都做 ...

以我理解只需背聖經金句:

起初,神創造天地。 (創世記1章1節)

或可留意p.28的金句頁

死啦, 我個仔都無寫到要背金句呢項既, 真大懵!
另外想問, 請問咩係"圖作(1)"呀, 都揾唔到既

原帖由 KingYiBaBa 於 08-9-19 23:30 發表

kls12,
是不是學校會訂, 然後我們可以上網去用呢? 因為網上說要由老師代學校申請的.
謝謝! 牡丹

http://www.smallcampus.net/redirect.php?to_url=aHR0cDovL3d3dy5zbWFsbGNhbXB1cy5uZXQvc2Nob29sc2VydmljZS9vY3RvcHVzLw==

是一個每學年累積計分的,很多家長都說好,但要每天都做 ...

亨受和孩子的每一秒鐘!

圖作係果本"小學資訊技巧教材", 即圖書館作業, 做p1淨係填色

原帖由 陳師奶 於 08-9-19 23:48 發表
死啦, 我個仔都無寫到要背金句呢項既, 真大懵!
另外想問, 請問咩係"圖作(1)"呀, 都揾唔到既

唔該晒, 亞仔寫左1-3, 淨係背第一句, 定係要背第1-3句呢?

原帖由 KingYiBaBa 於 08-9-19 23:30 發表

但係今日無派番本作業喎, 咁即係weekend溫唔到啦...

原帖由 MiuMiu68 於 08-9-19 22:46 發表

我相信係指 Ex. 1 至 8, 即係 P.1 - P.16.  大家加油呀!!

要log in喎, 請問係咪要登記左先呢? 要點樣登記呢?

我都想知呀, 下個星期仲要開始默書, 測驗添...

原帖由 happy27 於 08-9-19 22:55 發表
我見網上有啲p2或以上小朋友嘅家長話好輕鬆,可以學1至2樣樂器,仲可以有時間參加其他課外活動。但由開學至今只係短短3個星期,啲紙通告同埋網上通告已經多到考起啲家長,唔好話啲小朋友有幾辛苦!

請問各位前輩係唔係有啲mud ...

penguin

唔該晒!

另想問, 果本體育課手冊係咪老師收左呀, 上次pe 堂之後就無左, 以為今日會派返回啦, 點之又無wor, 但我記得有一欄係要記錄佢地一個星期既運動量架bor

原帖由 penguin 於 08-9-19 23:53 發表
圖作係果本"小學資訊技巧教材", 即圖書館作業, 做p1淨係填色

係呀, 都無派返, 點溫!
原帖由 penguin 於 08-9-19 23:56 發表
但係今日無派番本作業喎, 咁即係weekend溫唔到啦...

唔使客氣!!!

p.e.本手冊亞仔都係上次上完堂已經無帶返黎, 問佢佢又話唔知....

原帖由 陳師奶 於 08-9-20 00:01 發表
penguin

唔該晒!

另想問, 果本體育課手冊係咪老師收左呀, 上次pe 堂之後就無左, 以為今日會派返回啦, 點之又無wor, 但我記得有一欄係要記錄佢地一個星期既運動量架bor

...

唉~~~每晚跟佢d功課, 執書包, 好鬼大壓力, 晚晚都攪到成12點至有得瞓, 第二朝一早又要起身, 我仲有個細仔, 有時半夜起身瞓唔番又同我玩成粒鐘, 日頭又要返工, 真係人都癲......

原帖由 penguin 於 08-9-20 00:05 發表
唔使客氣!!!

p.e.本手冊亞仔都係上次上完堂已經無帶返黎, 問佢佢又話唔知....

原帖由 牡丹 於 08-9-19 23:48 發表
kls12,
是不是學校會訂, 然後我們可以上網去用呢? 因為網上說要由老師代學校申請的.
謝謝! 牡丹

牡丹,
等我說詳細一點
遲你們會收到幾個網上練習的用戶,有時間的可以做,沒有時間的可以不做,是不計分的.
中文八寶箱是最好的一個,每級及每班都有名次,但是累積全年計分的,若沒有做兩星期,便會很難追回.
有鬥心的會自動去做,也是一個好的親子活動.

原帖由 happy27 於 08-9-19 22:55 發表

請問各位前輩係唔係有啲mud ...

讀KV的應該沒有問題吧!
上學期是會緊張一點,下學期我已沒理我女的功課了.
做Past Paper就很容易應付考試了.
讓小朋友在P1 & P2 參加多些課外活動, P3 就忙得多了.

Please also read
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1670035&extra=page%3D1

Dear ID Parent,

I noted a "Tao Chuk (1)" ---sorry that i dont know typing Chinese in PC, under "Others" of the orange handbook.
Can any one help me to understand what it means? homework? or book/WS to bring back???
Thks in advance

圖作=小學資訊技巧教材(工作紙)

Hopes this answer will not be too late...

Thks for the reply
However i could NOT buy the book for one whole month! What can i do?

那我們是否都需要付錢呢? (學校通告寫 每年 $3xx)

原帖由 kls12 於 08-9-20 00:40 發表

牡丹,
等我說詳細一點
遲你們會收到幾個網上練習的用戶,有時間的可以做,沒有時間的可以不做,是不計分的.
中文八寶箱是最好的一個,每級及每班都有名次,但是累積全年計分的,若沒有做兩星期,便會很難追回.
有鬥心的 ...
‹ 上一主題|下一主題