用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
樓主: yingwong
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

katie0404
我今日見左老師,先知原來阿仔之前講個d野係真的.
上次老師要阿仔帶蘋果,點知我以為係老師叫家長係屋企同佢做有關蘋果的題目,於是隔左幾日先俾佢拿份有關蘋果的小習作回校分享,聽阿囝話得Adrian可以分別蘋果和提子核的不同,叻仔
我個仔尋日話要整芒果啫喱,點知我地又誤會左要買芒果,結果阿仔係......帶左橙
原帖由 katie0404 於 08-11-20 19:58 發表

係呀! Adrian 今日帶咗啫喱粉, 佢話明天有食喎。

魅力公主 醒目開學勳章

[quote]原帖由 030316 於 08-11-21 21:26 發表

我個仔尋日話要整芒果啫喱,點知我地又誤會左要買芒果,結果阿仔係......帶左橙

魅力公主 醒目開學勳章

我女話琴日無玩煮飯仔

但佢地玩行 catwalk 喎
佢話係老師張枱行

bchi,
多A少B,唔可以叫做差,亦無算好gala!因為超過3份1學生系全部A嘅。

yingwong
我星期六陪細仔返學校面試,拿左份校訊,有你個囡行 catwalk 張相,係咪老師又揾佢上台出show呀

另,我個仔話要帶個空盒回校裝啫喱?都唔知係咪又聽錯??

話時話,k1時我個仔又係全部拿A,個時我完全冇理佢學校野,但今年要寫字和認字, 真係要跟一跟,因為退步左 學校教的唔算深,但更不能說是淺,如果係寫字,有D學校到依家仲係連緊線,但有D學校一個星期已要寫4個字,仲有教埋相關字的配詞或仿造句,我覺得學校可以借鏡,不過家長真係要跟得好貼才可以,呢D真係要靠家長的支援,否則只係得個深而消化唔到.
我諗學校會較重視英文,始終有外藉小朋友,我個仔依家唔怕講英文,仲會主動係屋企講,前兩日仲係沙灘度主動問個外藉小朋友一齊玩,我覺得學校可以提供呢方面的語境,確實唔錯.仲有,AT HOME本書一星期要看3-4版,要認熟那些字也不是一件易事.
我依家會等阿仔熟左學校功課後,再額外補加其他課外知識,一切視乎佢的能力,聽聞K3已要造句,大家加油啊
原帖由 yingwong 於 08-11-22 11:00 發表
我女話琴日無玩煮飯仔

但佢地玩行 catwalk 喎
佢話係老師張枱行

仲有呀,各位,
你地有冇同小朋友串英文詞語?我見份評估有要求寫中文字,咁英文呢?我個仔可以認到好多個英文字,但我從來有要求佢串字......

我 " 有時 " 會係玩既時間同亞女講吓 D  簡單串子 , BOY , GIRL , MOON , BED , FISH ,HAND .....
而對我個女來講 , 我覺得唔可以好貼身咁迫佢,睇住佢 . 我留意過 一輪 , 我問佢是否要睇住佢做工課 , 佢 SAY NO , 做完有幾個寫得唔好 , 我同佢講要再寫,無扭計 . 我太過緊張對佢+自己反而唔好 .

原帖由 030316 於 08-11-23 23:01 發表
仲有呀,各位,
你地有冇同小朋友串英文詞語?我見份評估有要求寫中文字,咁英文呢?我個仔可以認到好多個英文字,但我從來有要求佢串字......

030 ,

我有呀, 我成日疑住k2 下學期要默書丫嘛, 咪由學期頭開始, 每學一個生字都同佢串囉, 現在學到window 同x-ray, 都串到.
我朋友個女讀方方樂園, 真係默書喇, 中英文一齊默添啊.

至於講英文, 我都覺得個仔對英文唔會怕開口講, 學校呢個環境另到佢地唔怕講英文, 真係一件好事.

bbmama and ying

星期五果日放學, 我問返個仔係咪要望住人地食飯, 佢話唔洗, 因為有另外一d 同學仔帶飯, 一d 同學仔帶紫菜, 跟住一齊整sushi, 整完一齊食啊, 我聽到都覺得好好玩呀. 學校有呢d 活動教學真係唔錯啊.

bchi
我都同意學校有這些主題活動會令課程內容豐富得多,如讓家長都能了解課程內容會較佳,咁樣家長就可以同小朋友多些學校的交流.
我都係度諗k2應要默書了,等我又試下同個仔串下字先.
依家at home差唔多去到尾聲了,唔知使唔使問問題,你地有冇同佢地睇下?依家一日教2版,好快呀.
原帖由 bchi 於 08-11-24 17:11 發表
030 ,

我有呀, 我成日疑住k2 下學期要默書丫嘛, 咪由學期頭開始, 每學一個生字都同佢串囉, 現在學到window 同x-ray, 都串到.
我朋友個女讀方方樂園, 真係默書喇, 中英文一齊默添啊.

至於講英文, 我都覺得個仔對 ...

030,

家課冊果度, 有叫我地要同小朋友溫習at home page 幾到page 幾, 我咪跟住做囉, 有時唔記得架, 咪等第二日, 一次過溫四頁囉. kekekeke...
其實呢間幼稚園有冇phonics 講架呢 ? 幾時開始會教 ?

媽咪們,

food project 真係日日新鮮日日高潮呀, 尋晚阿仔食飯時molala同我地講, ms elaine 要佢今日帶腸仔同餐具返去. 問佢幾多條, 佢話五條, 問佢洗唔洗切, 佢又話要切開五粒. 問佢係咪同同學仔一齊share, 佢又話唔係. 五條唔係share ????? 真係r 爆頭. 最後我地比左三條佢切開四粒. keke

魅力公主 醒目開學勳章

ms elaine 叫我女帶飯同整壽司既材料
仲要劃4個整壽司既程序

at home 我都唔記得同佢溫
有時叫佢讀
佢就話好攰不讀
真係比佢激死

原帖由 bchi 於 08-11-25 11:19 發表
030,

家課冊果度, 有叫我地要同小朋友溫習at home page 幾到page 幾, 我咪跟住做囉, 有時唔記得架, 咪等第二日, 一次過溫四頁囉. kekekeke...
其實呢間幼稚園有冇phonics 講架呢 ? 幾時開始會教 ?

媽咪們,

foo ...

魅力公主 醒目開學勳章

琴晚亞女有校訊ling返來
我都睇到啦
學校無比呢張相我喎

唔知呢個活動教學
去到幾時呢?

原帖由 030316 於 08-11-23 22:55 發表
yingwong
我星期六陪細仔返學校面試,拿左份校訊,有你個囡行 catwalk 張相,係咪老師又揾佢上台出show呀

另,我個仔話要帶個空盒回校裝啫喱?都唔知係咪又聽錯??

話時話,k1時我個仔又係全部拿A,個時我完全冇理 ...

我個仔話今日佢地個邊開水果店賣水果,
而今日佢地就自己整水果,
有同學仔帶左榴槤返去整啫喱
仲有最開心係今日佢做leader(每個小朋友都會輪流做),有百力支吃,老師會藉些建立小朋友的責任心,真好

bchi
學校好似冇phoics學,如果有就好好多,咁對佢地串字會容易d,有套phoics kingdom的dvd唔錯,你可以參考下.
原帖由 bchi 於 08-11-25 11:19 發表
030,

媽咪們,

foo ...

魅力公主 醒目開學勳章

聽講學校依家
有社工

THANKS.  PHOnics kingdom dvd ? 係咪教材黎架, 幾錢一套 ?

ying,

係比d 媽咪傾下心事架  ??? kekeke

魅力公主 醒目開學勳章

你就想啦!

當然係了解小朋友既心太~

原帖由 bchi 於 08-11-27 11:06 發表

THANKS.  PHOnics kingdom dvd ? 係咪教材黎架, 幾錢一套 ?

ying,

係比d 媽咪傾下心事架  ??? kekeke

原帖由 yingwong 於 08-11-27 05:23 PM 發表

你就想啦!

當然係了解小朋友既心太~

噢, 尋日收到有關註校社工的memo, 話真係可以同佢傾下有關子女管教問題架 !!! 真係好囉, 連呢d 都有埋.

dec 5 係教師日, 但四點的modern dance 要照返 @@

有社工係學校 , 對家長真係好 d , 若真係有問題 , 都可以問意見 .

quote]原帖由 bchi 於 08-11-28 09:17 發表

噢, 尋日收到有關註校社工的memo係, 話真係可以同佢傾下有關子女管教問題架 !!! 真係好囉, 連呢d 都有埋.

dec 5 係教師日, 但四點的modern dance 要照返 @@ ... [/quote]

各位媽咪,

我尋晚買左支3m 的博士燈比個仔做功課, 真係好好多啊 ~~~ d 光線好集中 ( 因我家係用黃光), 望落個感覺都精神好多呢.
‹ 上一主題|下一主題