用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 29 之"Buffet 不妨食過份,出貓未必有高 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 29 之"Buffet 不妨食過份,出貓未必有高分!” [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 08-10-30 09:41 發表

vivi

然則即係話我平時似潑婦 ? 。。。。。。

annie,
多謝晒妳地呀 ....尋日同細山去湊大山放學(補習)
大山同我道歉,話唔應該咁樣, 我攬住佢囉..大家
一齊去買雪糕食 .瘡瘡消左d0拿..佢話無咁痛.
我會平常心看考試架0拿..盡左能力就算囉..有時,有好
多野都控制唔到呢??
最緊要母子感情好0者..

原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-30 09:48 發表
格格

早晨  經過一晚冷靜....心情應該平伏不少啦 大山的瘡瘡情況如何??  你m場都有寫 ' 平常心 ', 唔好俾自己同大山太大壓力呀

預祝大山今次成績理想 ...

2b
難道妳覺得我口是心非....

原帖由 2bzmummy 於 08-10-30 09:52 發表

長老

我希望格格無口是心非啦。。。 平常心看呈分

smum
多謝關心 ,消左d腫了..佢仲話
考試睇野集中d添..
希望快d變返靚靚 樣啦..

原帖由 smum 於 08-10-30 10:30 發表
good morning

格格

大山好d未呀

等我點首歌比大家靚媽媽聽先
好0拿.. 今次包括埋個46啦

世上只有

望著你講 也許更易
濃於水的 三個字
從我降世 一開始
到永遠 不休止
你亦是我支柱 動力和意義

*You make me cry Make me smile
 Make me feel that love is true
 謝謝你的關懷 與及無償的愛護
 年月漫漫 多艱苦
 你也永遠優先擔心我喜惡
 唯恐我 並未得到 最貼身保護
 Oh I love you *

但是我知 你都有夢
仍將一生 給我用
全個世界 幾多種
愛與愛 在互動
也未及這種愛 能完全獻奉

Repeat *
Yes I do I always do
Make me cry Make me smile
Make me feel that love is true
謝謝你的看顧 與歷年來的愛護
年月漫漫 多艱苦
我再重也不肯拋低我不顧
從不會立下私心 怕會給辜負
Oh I love you
Yes I love you I always do

格格

大山真抵錫 係囉, 兩母子有嘜咁大火氣嘖, 食杯雪杯士v士v仲好啦

原帖由 2bzmummy 於 08-10-30 12:12 發表

長老

咁係乜野導致改變呢 ? 。。。。

2b

我都唔地才, 不過頭先出去池, 真人真事兩則, 你睇下有冇啟示

長老

今日池有咩真人真事呀, 講黎聽下, 等我地有d警醒

長老

小b有隻牙好鬆但點都甩唔到落黎, 我想同佢拔掉, 然後請佢食一杯雪糕, 但係佢點都唔肯俾我點, 佢怕痛, 搞到我都唔知點幫佢好
原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-30 13:09 發表
格格

大山真抵錫 係囉, 兩母子有嘜咁大火氣嘖, 食杯雪杯士v士v仲好啦

第一則 :

當我坐升降機預備去午饍, 當lift門在我公司下一層樓開時, 那間公司很多員工正等lift預備出外lunch, 所以將部lift都填得頗滿, (他們應該算高層那批, 因為尚有些未入lift, 讓他們先進), 他們入lift後已不理其他人, 用英語高談闊論 (可以用嘈來形容), 我前面位男士講了一句 : he may feel more comfort than us, 之後, 我旁邊那位廿歲尾年紀的女士突然連跳起幾下 仲懶cutie咁答 : I don't think so, see I can jump free  唔係化, 阿姐, 係一部裝滿人兼由廿樓向下降緊的升降機中跳, 知唔知危險兼嚴重性架 點知佢地仲厚顏覺無問題, 仍然無知地笑

原帖由 smum 於 08-10-30 13:25 發表
長老

小b有隻牙好鬆但點都甩唔到落黎, 我想同佢拔掉, 然後請佢食一杯雪糕, 但係佢點都唔肯俾我點, 佢怕痛, 搞到我都唔知點幫佢好

smum

由得小b 啦, 每人性格唔同, 痛同唔方便係佢, 你只需攬住小b講, 如果你想媽媽帶你去牙醫拔掉嘅, 記得同媽媽講, 已經足夠 或者tricky d, 請佢食粒硬糖, 叫佢咬碎糖, 睇下work 唔 work

第二則 :

我去食迴轉壽司, 旁邊卡位坐了一位約5x歲穿西裝男士, 一位讀尚幼稚園的男孩, 一位家庭傭工, 聽到內容如下:

男 : 唔可以淨話鐘意媽咪架, 都要鐘意爸爸, 你爸爸出去返工賺錢, 媽咪無做野先係屋企教你功課照顧你.

孩 : 哦!

男 : 媽媽無做野, 係屋企都有飯食, 係因為你爸爸辛苦返工賺錢ja, 所以兩個都要鐘意, 唔可以唔鐘意爸爸.

孩 : (無理會) 我要食雪榚.

男 : 得! 我幫你order!
      上次你爸爸俾佐五萬蚊你0地去日本旅行, 又唔去.

孩 : 有地震, 點去嘖.......

男 : 係呀....如果你要搵爸爸食早餐, 好星期六搵, 爸爸星期日去北京公幹, 星期二先返呀! 爸爸走先, kiss一下爸爸!

開頭我仲懷疑緊佢地咩關係添, 係最尾個句先揭盅

原帖由 smum 於 08-10-30 13:19 發表
長老

今日池有咩真人真事呀, 講黎聽下, 等我地有d警醒

smum

我係有感而發, 純粹主觀覺得那位女士都咁大個人, 做野時唔識得分輕重:;pppp: 第二位西裝男士, 唔多明小朋友的需要, 說話內容太現實, 都唔覺有問題存在

長老

我初頭以係係兩爺孫嘅對話添 佢同一個幾歲人仔講d咁現實嘅野, 其實係佢想自己肯定, 係嗎
原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-30 13:51 發表
第二則 :

我去食迴轉壽司, 旁邊卡位坐了一位約5x歲穿西裝男士, 一位讀尚幼稚園的男孩, 一位家庭傭工, 聽到內容如下:

男 : 唔可以淨話鐘意媽咪架, 都要鐘意爸爸, 你爸爸出去返工賺錢, 媽咪無做野先係屋企教你功課 ...

試過啦, 佢咪用其他牙咬囉, 呢d係人生存天性
原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-30 13:38 發表

smum

由得小b 啦, 每人性格唔同, 痛同唔方便係佢, 你只需攬住小b講, 如果你想媽媽帶你去牙醫拔掉嘅, 記得同媽媽講, 已經足夠 或者tricky d, 請佢食粒硬糖, 叫佢咬碎糖, 睇下work 唔 work ...

果位女士一d常識都無架
原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-30 13:33 發表
第一則 :

當我坐升降機預備去午饍, 當lift門在我公司下一層樓開時, 那間公司很多員工正等lift預備出外lunch, 所以將部lift都填得頗滿, (他們應該算高層那批, 因為尚有些未入lift, 讓他們先進), 他們入lift後已不理 ...

原帖由 alicetong 於 08-10-30 12:20 發表
vivi,
消左d 0拿..多謝大家關心
今朝有如常返學考試..尋晚返0黎比佢瞓左
一覺先食晚飯,溫左一陣書就 0拿...

格格

其實我覺得以大山平常的操練,就算無係考試前加操,佢都應該可以應付餘裕,俾 D 信心佢啦  .....

原帖由 smum 於 08-10-30 14:20 發表
長老

我初頭以係係兩爺孫嘅對話添 佢同一個幾歲人仔講d咁現實嘅野, 其實係佢想自己肯定, 係嗎

smum

我明白好多父母都要出外工作搵食, 但是硬覺唔係同小朋友溝通唔到的藉口

原帖由 smum 於 08-10-30 14:22 發表
試過啦, 佢咪用其他牙咬囉, 呢d係人生存天性

smum

所以呢.......都係那句....放手

原帖由 alicetong 於 08-10-30 12:31 發表
annie,
多謝晒妳地呀 ....尋日同細山去湊大山放學(補習)
大山同我道歉,話唔應該咁樣, 我攬住佢囉..大家
一齊去買雪糕食 .瘡瘡消左d0拿..佢話無咁痛.
我會平常心看考試架0拿..盡左能力就算囉 ...

格格

塞翁失馬呢 ....... 可喜可賀 !
‹ 上一主題|下一主題