用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

THX!ctytany 我會同佢玩試吓你嘅方法

好似好多A班同學仔喎, 星期一正式做separation, 你地會唔會自己同bb返學呀?

原帖由 elmolly 於 09-9-4 23:09 發表
好似好多A班同學仔喎, 星期一正式做separation, 你地會唔會自己同bb返學呀?

我會呀,今日試咗10分鐘同個女分離佢無喊,不過唔知道星期一點喇,希望佢ok啦,我都之前同佢講過話媽媽會嚟接你o家啦,你o係學校同D同學仔玩o下學o下o野啦。

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-4 23:31 發表

我會呀,今日試咗10分鐘同個女分離佢無喊,不過唔知道星期一點喇,希望佢ok啦,我都之前同佢講過話媽媽會嚟接你o家啦,你o係學校同D同學仔玩o下學o下o野啦。 ...

我個女都無喊, 不過有d小朋友喊得好犀利. 如果星期一陪我就要"病"喇

劍嗚有無英普班?學生會升什麼小學?

劍嗚有無英普班?(k1-k3)
學生會升什麼小學?(過去)
thks

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-9-4 23:38 發表

我個女都無喊, 不過有d小朋友喊得好犀利. 如果星期一陪我就要"病"喇

我應該會同c6送佢返學.. 但係接唔到.. 我個"病" appointment 响10:40呀!

醒目開學勳章

原帖由 simonwong724 於 09-9-5 00:23 發表
劍嗚有無英普班?學生會升什麼小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c?

劍嗚有無英普班?(k1-k3)
學生會升什麼小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.p ...

你去學校website睇睇, 有晒答案!

等我換個張相先, 我都唔係好識換相, 好似成日都換唔到咁.

你會去边度上英文呀? OK 嘛?

其實Elvin好少接觸普通話, 不過而家啱啱開學, 我想佢上d佢有興趣既先, 同英文老師friend D 先都好.

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-4 21:28 發表

雖然你張相o甘細我都認到Elvin,我會報普通話呀,因為英文已經o係第二度報咗喇,返完普通話接住好趕o甘要返英文囉。

原帖由 Ina 於 09-9-5 13:16 發表
等我換個張相先, 我都唔係好識換相, 好似成日都換唔到咁.

你會去边度上英文呀? OK 嘛?

其實Elvin好少接觸普通話, 不過而家啱啱開學, 我想佢上d佢有興趣既先, 同英文老師friend D 先都好.

...

我去過兩個地方上英文,一個係YMCA,一個依o家上緊Jolly Kingdom,如果知道學校有呢D興趣班我就唔交9月份學費啦,不過Jolly Kingdom o個度個老師我個女已經熟習咗,係外國人嚟o家,個老師問o野佢會答囉,至于普通話就真係好少訓練喇,平時都有睇DVDo既,所以咪想報學校個興趣班囉。

Hi,我Cupid仔,陳星延係NIBA,有冇同班同學仔呀?
不過唔同班都可以交流下嘅係咪?
我都正為要唔要乘校車而苦腦,我住廣播道雙程$600,單程2/3 要$400幾,只差百幾蚊,9点前老公可揸車送返學,但如果放學要接送就好似好唔放便,下下的士來回,星期三又放學後學音樂,咁即係一星期得4日,一個月咪得16日...........

我都諗往幫亞仔報普通話班,但要報嘅時間係幼兒班定預備班呀.請幫幫忙呀.

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-5 23:27 發表
我都諗往幫亞仔報普通話班,但要報嘅時間係幼兒班定預備班呀.請幫幫忙呀.

係預備班個時間呀,應該係10-11呀。

我都煩緊報唔報, 報比佢返都係想佢熟習學校多d. 但係比左錢學游水又未學晒, 一日學兩樣又好辛苦

Hi ~~, 我個仔係N1AA班的, 因我個仔太活躍, 所以在堂上都無時間和其他家長傾計添!   我會報英文和普通話班兩個興趣班, 因為我個仔之前玩開的PLAYGROUP都上完了, 仲有我哋住得遠....所以想返學時間耐D.

明天我會比個仔坐校車(街車)返學放學, 好擔心佢唔肯坐, 真係想跟住架校車, 望下個仔的反應~~~

乜嘢係街車呀?除咗學校提供之外仲有另一種嗎?

Hi Cupidshirley

我囡囡都是N1BA呀, nice to meet you.

你都好可以接阿仔返學,我一想到下星期阿囡要自己一人搭45mins學車返學放學就很worry, 怕她會對返學有恐懼感,希望她可以盡快適應啦!

回覆 2# cupidshirley 的文章

街車不是學校提供的校車, 因住得太遠, 所以校車去唔到.  街車係會由某個地區去九龍塘區一些幼稚園, 不只昰去劍鳴, 所以時間可能會長些.

Nice to meet you too.
咁你囡囡叫乜嘢名呀?你係A組定B組呀?
我係B組即係上星期返11:00,
今日返學好慘呀!拜拜都未講就比阿姐捉走啦!
啲小朋友都唔知發生乜嘢事,
到放學個個見到媽咪都喊哂,
好在老師中午打比我,話Cupid只係有啲驚,但有玩具玩就冇嘢啦.
原帖由 gbgsum 於 09-9-6 23:18 發表
Hi Cupidshirley

我囡囡都是N1BA呀, nice to meet you.

你都好可以接阿仔返學,我一想到下星期阿囡要自己一人搭45mins學車返學放學就很worry, 怕她會對返學有恐懼感,希望她可以盡快適應啦! ...

我接亞仔時問班主任黃老師佢都話會遲D打比我地D家長,但唔知幾時會打到我呢?

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-5 21:58 發表

我去過兩個地方上英文,一個係YMCA,一個依o家上緊Jolly Kingdom,如果知道學校有呢D興趣班我就唔交9月份學費啦,不過Jolly Kingdom o個度個老師我個女已經熟習咗,係外國人嚟o家,個老師問o野佢會答囉,至于普通話就真係好少訓 ...

ELVIN仔都剛剛上完YMCA,都OK呀,個MISS好有heart,ELVIN 上佢堂都好專心。 
Jolly Kingdom 我就無上過。 等我試下學校o個個睇下得唔得先。

我想話嘉淇今日好叻呀。佢好淡定, 我個仔出到來一見到我地就即刻喊比我地睇。 
‹ 上一主題|下一主題