用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

MB家長不簡單,知道校內部的事比中環校老師們及舊生家長們清楚/

你講中環到MB只要12分???

中西區小朋友由屋企上車到中環校差不多都要25分~30分鐘(我小朋友到學校差不多是8:50~8:55分,不誇張~有時甚至會9點後先到,唔通妳不知朝頭早會塞車咩?落雨更慘)
全部中環校所有校車幾乎是8:45~9:00先到學校,有d小朋友住貝沙灣都已經需要8:00前上校車了,如果搬到畢拉山,要再提早一個鐘頭

不如畢拉山小朋友搬過來中環校
因為你們12分就可以到中環校

其實,我都覺得梁校長平時不錯,不過,在這件事上面,沒有真的為小朋友們設想。
如果真係為小朋友設想,不會不聽家長聲音既!

原帖由 suz 於 09-7-4 17:50 發表
據我的理解,

• SKH中環校的校址是租用的, 業主是聖公會(教會)
  • 現在是政府以政策支持機建項目, 而項固範圍很廣, 包括現在的校址, 及港中醫院.  業主聖公會(教會)要參與重建及保育計劃.
  • 整項計劃梁校長亦是不久前才知悉, 獲知消息後亦已積極跟教會及校監等相討可行的解决方法
  • 整項計劃要通過多重關卡, 而在未落實以前政府亦不允許校長及校監透露內容
  • 搬去MB上課只是暫時的安排, 待新校落成後便會搬回中環
  • 至於返學放學問題由中半山往返MB需時12-15分鐘, 由地鐵或大道中行上中環校恐怕也要吧, 所以交通時間需長了, 但應該是可以接受吧?

我是MB的家長, 和梁校長相處2年, 覺得她是一很好的校長, 十分喜愛小朋友, 亦明白家長的須要. 2年多帶領學校進步, 看得見這兩年很多小朋友都能入到心儀的小學(無論是私校, DSS, 或叩門偕是).

選了這間學校一定對學校的教學質素己投了信心的一票吧?! 校長也有她的苦處............ 搬遷既不影响課程亦不影响老師的教學, 可以從容點面對吧?!

我明白校方有佢的難處,但簡介會當晚的表現真的有欠大將之風.我認為聖公會這個大機構可以做得好看一點.佢要家長在發問紙上寫上小朋友的名,已經令人覺得會"秋後算帳",家長就算有問題都唔敢問,大家都係free-rider的心態,希望有人會問左自己想問個條.另外,唔知係咪自己敏感,我仲有被監視的感覺,可能校方覺得我的小朋友己畢業,遷校對我無影響,我唔應該來簡介會.

其實校方講到成件事好似都係因政府起,咁受影響的家長可否向政府方面反對,政府成日都會因為有反對聲音就押後計劃再咨詢!

We are MB upcoming K1 parent. We attended yesterday's briefing. The content is similar to what you have posted here. It was also same as those reported in yesterday's Singtao newspaper.

There are fewer than 100 parents and I guess most are new K1 parents like us as after the briefing, it was the registration session for K1.  Only Ms Leung, head mistress, was there. No school board representative or head supervisor like the night before for Central campus.  Our school holidays etc will be adjusted to accomodate the renovation works.  The facilities will be ready by end Apr 2010 to cater for the relocation of Central campus to MB campus.

Next year K1 will only admit 120 students (total 4 classes for both MB and Central schools). All 2010-2011 K1 classes will be afternoon sessions.

We still need to write our names on the questions.  Principal Ms. Leung has explained that both syllabus / standard of MB and Central are the same.  For K3 MB students, they have tests like K3 Central students....  there aren't many questions raised in the briefing. Just last for 1 hour.

2010-2011年k1將會收生4班(中環校+畢拉山校), 全部都會下午班, 咁畢拉山即收多咗小朋友, 因為從來佢哋都只有2班上午班, 而中環即收少咗學生, 因為中環係收4班, 現在即是2班。

至於課程, 如果係相同, 咁點解7/3簡介會會應承大家唔改中環課程。其實我都唔知校長有什麼問題, 考得中環校當然係喜歡中環課程, 而選擇畢拉山當然係喜歡佢哋o個邊o既, 成日都話一樣, 讀緊兩間學校o既家長自然會知道, 唔使成日解釋。

車程仲奇怪, 大家唔使講, 不妨試吓坐的士試吓。

如果課程一樣點解二間學校o的畢業禮k1.k2.k3小朋友領既獎係不一樣既,MB自從梁校長擔任就已經每一個班都有11個獎項,而中環校仍然保持傳統每個班七個獎,(品學3個,勞美2個,唱遊2個)
但MB舊年開始(梁校長上任開始)每一班共有11個獎
(傑出學生獎3個,體發展獎2個,認知發展獎2個,
情意及群性發展獎2個,美感及文化發展獎2個..共11個)
講真...中環校家長知道後不知幾羨慕...因為MB好多小朋友都可以領獎.............

如果課程一樣...點解會咁.........

同埋,中環校有家長教師會,有主任
但係MB 無..不過聽MB朋友話 ,畢拉山今年有老師升做主任,都好....校長身兼二間幼稚園職位,萬一她在中環校,咁MB如果有咩事,都不知邊個可以解決....)

原帖由 tun 於 09-7-5 11:58 發表
2010-2011年k1將會收生4班(中環校+畢拉山校), 全部都會下午班, 咁畢拉山即收多咗小朋友, 因為從來佢哋都只有2班上午班, 而中環即收少咗學生, 因為中環係收4班, 現在即是2班。

至於課程, 如果係相同, 咁點解7/3簡介會會應承大家唔改中環課程。其實我都唔知校長有什麼問題, 考得中環校當然係喜歡中環課程, 而選擇畢拉山當然係喜歡佢哋o個邊o既, 成日都話一樣, 讀緊兩間學校o既家長自然會知道, 唔使成日解釋。

車程仲奇怪, 大家唔使講, 不妨試吓坐的士試吓

大家識得話校監同校長都係無奈...
又知道兩間學校課程唔同... 未來亦唔會一樣...
仲要幾失望都仍然會想小朋友畢業後入讀ST. paul co-ed...

咁... 不如接受現實... 配合學校... 共同營造好既學習氣氛俾小朋友啦~
話唔定... 之前叫大家寫低學生班同名... 就係校監想收o的明事理又願意同學校合作既小朋友 (家長) 入讀 st. paul co-ed 呢~
雖知道 st. paul co-ed 好睇家長背景... 麻煩多事既三姑六婆有得選擇都可免則免...

請考慮以下:

• 重建計畫事在必行, 如果唔搬, 每天必定沙塵滾滾, 有哮喘或呼吸道弱的小朋友可支持嗎?
  • 而家落車的地方在主教山, 比較安全, 重建時期不能在那裡上落車, 如要在鐵岡斜路上落車, 會十分危險, 遇上大雨天更甚......

我家從70年代已有孩子在SKH(中環及MB都有...), 以後亦會有.......一向都認同SKH教育理念, 有問題亦會提出和校長及老師討論.   我每天8:40從中半山出發,8:55必到學校, 遲到的時候是因為我或小朋友mee-mor.

tristalok 的話我好認同...... 配合學校... 共同營造好既學習氣氛俾小朋友啦...

原帖由 tristalok 於 09-7-5 19:45 發表
仲要幾失望都仍然會想小朋友畢業後入讀ST. paul co-ed...

咁... 不如接受現實... 配合學校... 共同營造好既學習氣氛俾小朋友啦~
話 ...

妳係校監嗎??定係想嫁禍給校監

定係妳是有關係人士..想講威脅咩???

原帖由 tristalok 於 09-7-5 19:45 發表
話唔定... 之前叫大家寫低學生班同名... 就係校監想收o的明事理又願意同學校合作既小朋友 (家長) 入讀 st. paul co-ed 呢~
雖知道 st. paul co-ed 好睇家長背景... 麻煩多事既三姑六婆有得選擇都可免則免...

你想清楚再講wor!!!!!
我o地好多小朋友都住中半山...
個個家長都可以證明每個小朋友的車程到底係需要幾多時間..

舊年畢拉山校遊戲日10月18日.中環校有好多家長都曾經去過...同埋都係自己開車..私家車25分都去不到MB....更加唔好講搭校車la...

15分.... 中環校.家長們..你o地信嗎????..   

原帖由 suz 於 09-7-5 21:07 發表
我家從70年代已有孩子在SKH(中環及MB都有...), 以後亦會有.......一向都認同SKH教育理念, 有問題亦會提出和校長及老師討論.   我每天8:40從中半山出發,8:55必到學校, 遲到的時候是因為我或小朋友mee-mor.

哎呀! 真係好驚.... , 唔知校長大人會唔會收悔過書, 呀高人可唔可以指點一下。 感激! 感激!

雖然好多人入聖公會係想入st paul co-ed, 不過唔係所有人都係咁諗,我地今年中環校k3就有幾個,我就係其中之一,仲有同學連報st paul co-ed都無, 由k1開始我已經同老師及其他家長言明st paul co-ed唔係我杯茶,我比小朋友讀聖公會係鍾意佢的環境(地方大又近我公司)同認同佢地的教學理念,直到現在我都覺得無選擇錯.當然來年環境有變又唔同咁講,我諗有意見的媽咪都係覺得比人"瞞騙"遷校一事, 仲要校方唔係盡早通知,等佢地放棄晒其他學位所以覺得"興"!

至於車程,我諗校方好似d地產發展商咁,係用左半夜揸保時捷的速度去計.我試過同小朋友去畢拉山開放日, 係金鐘因上唔到小巴去搭的士,都差不多半個鐘.計埋由屋企出發落金鐘,係一個鐘頭多dd,點解我咁記得?因為我老公話畢拉山校舍靚就靚, 不過要成個鍾頭有多至到,對小朋友來講就真係幾"金".我仲話如果加埋校車要"doubt"路,起碼個半鐘啦,咁即係上課時間的一半,個多咀的士司機仲加句話落雨仲唔止添,佢跟手問我地係咪係畢拉山校讀,話唔搭校車好難揾的士要call的上來先至有車,仲比左張咭片我地,話如果每日都搭有拆咁話,仲教我地可以揾埋d同學仔一齊share!

http://www.singtao.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2009&month1=7&day1=4&year2=2009&month2=7&day2=4&category=g&id=20090704g04&keyword1=&keyword2=

原來星期6有報導呀

HI, 請問你們現在有沒有果晚開會黃色張紙係到?
我現在沒有係身, 可否email or fax 比我?
如有, 請PM我, 謝謝

我也同意不是每個人要入co-edu 等小學,它在過去也唔係收好多, 說實話,背景考慮多於一齊,中環校有一定比率是中西區街坊,在沒有預早通知下, 一年後就遷到北角乜啦山, 肯定完全是預料之外。
Nathn

各位反對遷校的家長...暫停在bk討論吧.
大家看不出來嗎?bk這一版根本一堆似是校方派出來的打手..講的o野不似家長

因為
我們唔需要說服mb的家長...
亦唔需要mb的人支持...
更唔需要mb的人明白...

過一段時間..我想將會有另外一批冒充中環校的家長出聲....話支持校方..信唔信呀??     
(如果不係反對遷校. 咁7月3日當日聖保羅教堂就不會坐滿.差唔多個個家長都到了.差不多400個人..)

開完溝通會幾天了, 我的心情沒有平伏下來, 當天的所謂溝通會, 其實是單向的通知會, 學校看樣子會按照它自己的計劃和步伐來搬的.

至於各位受影響的家長, 只能看在目前已知的資訊下,是否還繼續在此學校讀書:如果接受得到, 就繼續留低, 如果真係接受唔到, 就盡力為小朋友搵過間學校, 畢竟香港還有其他好學校的. 以我的經驗, 9月初開學後, 各間學校都會有些少學額, 尤其係曾經考過的, 番兜的機會還是有的。
無論留低或走人, 大家努力!祝好運!

In the briefing, the headmaster said all courses will be the same as before. I understand some parents were not happy as they were not told but it seems that the management of the school did not know this in advance.

各位, 其實呀管牧師成日話我哋係政府十大機建項目, 我哋係唔係應該搵政府呢?

有..係聖保羅堂開簡介會時都有聽到...
我都有個問題.
如果"政府十大機建項目" 點解係不講得我o地聽..這個發展就會變成好正常囉! 點解7月3日晚開會時..管牧師不停講今晚我都唔應該講出來..依家講出來一定會被人鬧...

點解..會被人鬧...我真係不明wor...
到底係有什麼關係..定係什麼原因唔講得?

原帖由 tungb 於 09-7-10 15:47 發表
各位, 其實呀管牧師成日話我哋係政府十大機建項目, 我哋係唔係應該搵政府呢?

我唔知究竟係唔係d什麼大發展, 總之我覺得學校對我哋o既小朋友應該負上責任, 既然收咗我哋, 就應該比我哋原校畢業。
‹ 上一主題|下一主題