用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2M
樓主: keroro_him
go

2009-2010 K2M [複製鏈接]

All,

HA, Gaille第一份功課, 派返0黎就俾老師圈左6-7個圈圈~有d尖尖無痴埋, 有d腳仔無到地~我笑佢, 佢就老羞成怒, 叫我唔准咁笑人地, 要幫佢擦~

都唔知咩世界~阿女話阿媽~

原帖由 Cruxcat 於 09-9-10 10:59 發表
Stliu,

逸喬係暑假期間讀咗letterland early stage. 不過我懶無跟進,都唔知佢學到幾多...至少佢對英文無咁抗拒,同知道中國人(因唔係外籍老師教)都會講廣州話/英語/普通話,到我講時都肯聽一陣 .

你知不知lett ...

Uncle Sunny,

如果真係咁樣情形, 老師話都係應該的. 只係唔知前因後果, 個小朋友點解會咁做...

Cruxcat,

我都冇研究過2者之間的分別, 只係好耐之前我老公去聽過 荃灣有間centre(個名係英文字母組成)的介紹, 佢果套phonics正正就係某區內小學用的教材. 但我都唔記得係邊套教材...

siusiusu,

小朋友心靈咁弱小, 你唔好笑Gaille啦! 我見晉晉果張就淨係畫左粒大星. 我開頭以為係圈左錯, 但睇下係粒星(唔知有冇睇錯), 唉, K1時老師會"給"印仔, K2係咪唔再會喇? 感覺真係好似小學咁...

siusiusu,

俾老師打圈圈,Gallie應該唔多開心,仲要俾阿媽笑,唔嬲就假啦.

SiuSiusu

試吓從另一個角度同小朋友講,你睇老師話你好多字都寫好正好靚,不過這幾個圈咗的[A]字好似唔係好聽你話,頭唔到頂腳唔到地,下次叫隻手仔聽聽話話寫好D,老師一定讚你比貼紙你。

無人鍾意比人挑剔,大人細佬都一樣。

Uncle Sam

原帖由 siusiusu 於 09-9-10 11:06 發表
All,

HA, Gaille第一份功課, 派返0黎就俾老師圈左6-7個圈圈~有d尖尖無痴埋, 有d腳仔無到地~我笑佢, 佢就老羞成怒, 叫我唔准咁笑人地, 要幫佢擦~

都唔知咩世界~阿女話阿媽~

...

Hi Cruxcat,

Pls check PM.

回覆 125# stliu 的文章

Stliu,

多謝報料!

逸喬份功課都有粒星.初時未睇真以為打圈圈,嚇一嚇 . 我有紅筆恐懼症!

Cruxcat,

逸喬功課居然有星星~
又令我眼突~

琴晚眼突係因為見到gaille果6-7個圈圈~

呢d係唔係叫"差天共地"

原帖由 Cruxcat 於 09-9-10 16:28 發表
Stliu,

多謝報料!

逸喬份功課都有粒星.初時未睇真以為打圈圈,嚇一嚇 . 我有紅筆恐懼症!

Cruxcat,

我又何嚐唔係有紅筆恐懼症丫. 同埋, 冇諗過老師咁"實惠", 用打星來代替貼紙嘛... K2真係唔同D...

siusiusu,

向前望啦, 唔好再諗佢果幾個圈圈了, 話晒都係開學後的第一份功課.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-10 16:28 發表
Stliu,

多謝報料!

STLIU,

咁我眼突完之後, 笑佢幾句, 俾佢話:"唔准咁樣講人地", 之後我都收聲~

我一年前就同佢講, 寫字唔可以成日擦, 我琴晚都叫佢以後要寫得靚, 我係唔會幫佢擦, 希望佢以後醒少少當幫忙啦

始終, 擦到成地擦膠碎, 要我執, 我就好唔滿意架喇

原帖由 stliu 於 09-9-10 17:09 發表
Cruxcat,

我又何嚐唔係有紅筆恐懼症丫. 同埋, 冇諗過老師咁"實惠", 用打星來代替貼紙嘛... K2真係唔同D...

siusiusu,

向前望啦, 唔好再諗佢果幾個圈圈了, 話晒都係開學後的第一份功課.

...

siusiusu,

佢份功課喺在我嚴緊監控下完成. 如果都收到圈圈,我真係

尋晚佢自己完成,等我返來檢查 ,有個字寫唔靚,佢擦到紙都爛,唉,睇下今日有冇圈圈?

阿女好鍾意擦字,我擦佢d字無唔開心,仲覺得好得意,專登寫唔靚自己擦 .

Cruxcat,

我睇睇情況啦, 佢學咁多野, 其實都辛苦, 無乜野, 我都唔想話佢, 都想笑下就算

原帖由 Cruxcat 於 09-9-10 17:48 發表
siusiusu,

佢份功課喺在我嚴緊監控下完成. 如果都收到圈圈,我真係

尋晚佢自己完成,等我返來檢查 ,有個字寫唔靚,佢擦到紙都爛,唉,睇下今日有冇圈圈?

阿女好鍾意擦字,我擦佢d字無唔開心,仲覺得好得 ...

All,

晉晉話佢調左去香蕉組, 佢講左長篇大論, 大概係老師調左佢位, 等佢唔使俾同學仔遮住, 睇黑板清楚D.

All,

上星期五, 我放工返去時, 晉晉已經自己做晒功課, 我真係老懷安慰呀!
我見隔離班話今個禮拜會有默書了... 真係快...

原帖由 stliu 於 09-9-11 08:48 發表
All,

晉晉話佢調左去香蕉組, 佢講左長篇大論, 大概係老師調左佢位, 等佢唔使俾同學仔遮住, 睇黑板清楚D.

Stliu,

晉晉好叻 識講番件事出唻.

上星期六帶逸喬去Brandon媽介紹個間centre做enopi assessment. 跟手報埋,十月開始上堂.

Cruxcat,

晉晉都做左assessment(在荔枝角), 我地都係諗住俾佢10月開始.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-14 10:45 發表
Stliu,

上星期六帶逸喬去Brandon媽介紹個間centre做enopi assessment. 跟手報埋,十月開始上堂.

All,

已經宣佈左幼稚園停課了(風球).  
我都好想唔使返工!

原帖由 stliu 於 09-9-14 11:04 發表
Cruxcat,

晉晉都做左assessment(在荔枝角), 我地都係諗住俾佢10月開始.

但唔使返學,亞女就會喊悶 .

都係架, 冇乜野做.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-14 11:36 發表
但唔使返學,亞女就會喊悶 .

Cruxcat,

踩踩場. 請問報咗星期幾呀?

原帖由 Cruxcat 於 09-9-14 10:45 發表
Stliu,

回覆 139# wasyinyin 的文章

wasyinyin,

多謝你的 介紹. 我報咗星期一. Brandon讀星期幾呀?
‹ 上一主題|下一主題