用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009升小四家長入嚟交流下情報
樓主: carayan
go

2009升小四家長入嚟交流下情報 [複製鏈接]

下學期又開始嘞! 天氣又話轉冷, 冇得訓晏d, 仲咁早起身, 今晚早d訓啦大家.

你地好! 我啱啱到步, 請多多指教!
我囝囝都係4F。

歡迎你! 我女4c.

原帖由 gotk 於 10-1-5 00:00 發表
你地好! 我啱啱到步, 請多多指教!
我囝囝都係4F。

聽聞1月16日派成績表, 但唔覺有通告, 請問有冇媽咪收到?

冇錯係1月16日派成績表, 亞女話會再安排時間喎!

原帖由 gotk 於 10-1-5 22:14 發表
聽聞1月16日派成績表, 但唔覺有通告, 請問有冇媽咪收到?

原帖由 NKW 於 10-1-3 15:40 發表
下學期又開始嘞! 天氣又話轉冷, 冇得訓晏d, 仲咁早起身, 今晚早d訓啦大家.

阿囝番學2日就病了, 天氣變成咁時暖時冷, 真煩。

係呀! 真係要小心. 亞女成日話著得太多衫, 總係唔覺得凍. 要佢著褸幾辛苦.

阿囝番學2日就病了, 天氣變成咁時暖時冷, 真煩。 [/quote]

喺度同大家拜個早年先!因為今年唔喺香港過年呀,要返台山同廣州玩幾日!
祝大家萬事勝意,心想事成。
囝囝囡囡聽教聽話,聰明活潑。
夫妻恩愛,甜甜蜜蜜!

恭喜!恭喜!恭喜!

KUNG KEI FAT CHOI!

大家身體健康, 日日開開心心.

又到測驗週喇,媽咪們要一起努力呀!上星期7/3我阿囝嘅專題研習組別己開第一次會議分咗工添,今次最有效率呀!你哋呢?

課程愈來愈深, 愈難同個女溫. science方面, 你地有冇果張中英文對照嘅paper?

原帖由 carayan 於 10-3-11 06:30 發表
又到測驗週喇,媽咪們要一起努力呀!上星期7/3我阿囝嘅專題研習組別己開第一次會議分咗工添,今次最有效率呀!你哋呢?

專題研習仲煩, 今次係由學生自己分組, 有d鍾意同呢個又唔鍾意同果個一組, 地區亦唔歸一. 又唔知合作成點嘞!

hi,NKW:喺家庭主婦度見到你o添!好耐無上嚟呀!今日終於測完最后一科!

細b如何?幾大?你全職湊兩個呢?都幾辛苦!我都希望好似你咁train到個仔自動自覺做功課同習!可能四年班多咗功課每人差唔多要八點幾先做完功課,今年都喺得一個 常識 project,你開咗會未,我見過組員媽咪囉!不過個主題都喺有d混淆,有人話做一個古蹟,有小朋友有話以幾個,都唔知邊個真?

原帖由 carayan 於 10-3-11 06:30 發表

你真係好有效率喎! 我亞仔嗰組都未開工, 昨天聽亞仔講約左復活節期間出黎, 但問下約左邊度和咩時間佢又話唔知, 真係比佢激c.  每年提起呢個專題研習我就頭都大埋.

hi carayan,我要番工架. 放工仲要睇兩隻野, 真係累c人呀! 妳全職湊兩個?我細仔兩歲3個月,兩姊弟相差7年暫時都玩得埋, 家姐仲會take care細佬tim, 不過就心散咗咯. 今次測驗嘅成績強差人意, 每況愈下呀! 你地呢?

原帖由 carayan 於 10-3-30 10:41 發表
hi,NKW:喺家庭主婦度見到你o添!好耐無上嚟呀!今日終於測完最后一科!

細b如何?幾大?你全職湊兩個呢?都幾辛苦!我都希望好似你咁train到個仔自動自覺做功課同習!可能四年班多咗功課每人差唔多要八點幾先做完功課,今年都 ...

我仔仔都喺心散到不得了,加上大意!英文更差,閱讀理解失分多囉,要同佢揾補習喇,諗緊私教定補習社好!各位有無提意?

我都要揾補習比佢, 私教貴且在家細佬會嘈到佢. 出面補又驚佢由朝到晚累死佢, 冇精神又容易病. 時間緊迫令佢好辛苦, 到時弄巧成拙就幣嘞! 或者一星期三天會唔會好d呢?

原帖由 carayan 於 10-4-8 13:54 發表
我仔仔都喺心散到不得了,加上大意!英文更差,閱讀理解失分多囉,要同佢揾補習喇,諗緊私教定補習社好!各位有無提意?

回覆 1# NKW 的文章

Hi!  NKW, carayan, 你地兩個都想搵補習, 成績真係好差咩?  

我個仔就私教和補習社都試過, 但幫助唔大, 浪費金錢之餘, 亞仔覺得辛苦和唔開心, 而家我自己睇番, 成績keep住, 但當然不是outstanding嗰批啦! 但我覺得還可以接受呀! 可能我自己要求唔高, 又唔想迫得亞仔太緊要, 希望佢讀書讀得開心之餘不太差便算。
講真, 找一個好的補習老師而又夾到小朋友的真係好難, 真的不要期望幫助好大, 我個人認為多做練習會有幫助, 大家努力呀!

hi, hoho1230, 多謝妳反映意見呀! 我地小四家長愈來愈忙咁喎, 好小上嚟傾計嘞!

亞女d成績唔算好差, 只係愈來愈退步暏. 老師話: 不進則退. 何況退步咗? 我想佢能夠keep住唔好下滑, 但其實高小d程度係深咗嘅. 班主任話一向小四嘅成績都較為下跌,係因為高小課程提升藉以接近中學.
我知道, 補習社都不外乎狂操練習, 有時真係令個小朋友好厭倦. 我朋友個女就係咁, 到考試時輕率作答, 成績都未見突出. 後來佢搵私人補, 每科有個別老師睇.(有環境的)
佢話補習係一個趨勢, 亦要keep住成績.
聽妳咁講, 我想唔係好想比亞女出去補習嘞! 放學仲要馬不停蹄學習, 用腦, 真係再要考慮一下.
多做練習固然好, 只係我冇咩時間同佢批改同學習呢!
得閒多d互相傾下計啦! thank you.

原帖由 hoho1230 於 10-4-12 17:11 發表
Hi!  NKW, carayan, 你地兩個都想搵補習, 成績真係好差咩?  

我個仔就私教和補習社都試過, 但幫助唔大, 浪費金錢之餘, 亞仔覺得辛苦和唔開心, 而家我自己睇番, 成績keep住, 但當然不是outstanding嗰批啦! 但我覺得 ...

係呀! 我哋呢班小四家長由小一開始喺度傾下計, 眨下眼都小四喇, 雖然大家都好忙, 唔係成日上黎, 但仍然保持住, 得閒大家喺度交流下, 呻下或者分享下都幾好,起碼有個共鳴嘛。

我都覺得小四功課係明顯深左,真係要加倍努力keep住至得,我都係抱住唔好退步咁咋,唔敢太奢望會有咩突破,自己知自己個仔係咩料。

至於補習,如果有環境可以每科請個私人補就當然比起補習班好,但都要個小朋友接受佢嗰套至得,唔係就浪費金錢和時間 。

如果放學仲要去補習班真係好累架,佢地晨咁早就要返學,一直到三點幾,放學衫都未換就要去補習社,換轉係自己都覺得慘,我亞仔後期識得投訴話好累,所以就停左。

原帖由 NKW 於 10-4-13 14:24 發表
hi, hoho1230, 多謝妳反映意見呀! 我地小四家長愈來愈忙咁喎, 好小上嚟傾計嘞!

亞女d成績唔算好差, 只係愈來愈退步暏. 老師話: 不進則退. 何況退步咗? 我想佢能夠keep住唔好下滑, 但其實高小d程度係深咗嘅. 班主任 ...
‹ 上一主題|下一主題