用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 enson.ma 於 10-1-19 13:00 發表

係啊,你好細心呀!唔知有冇機會呢?

你目標明確!!!!!
GOOD LUCK!!!!!

原帖由 enson.ma 於 10-1-19 13:00 發表

係啊,你好細心呀!唔知有冇機會呢?

enson.ma,

你選第七個間好似麻麻, 不如再放後d.

原帖由 wkwok01 於 10-1-19 11:00 發表
想問下油塘基顯有什麼出名?點解可以成為官塘四大天王之一?

A little information of 油塘基顯

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008091800705

以下係本人初步排位,請大家比意見,thx
甲部: 第一志願:藍田循道衛理小學
    第二志願:
    第三志願:

乙部: 第一志願:藍田循道衛理小學
    第二志願:聖公會油塘基顯小學
    第三志願:中華基督教會基法小學(油塘)
    第四志願:秀明小學
    第五志願:聖愛德華天主教小學
    第六志願:觀塘官立小學(秀明)
    第七志願:香港道教聯合會陳呂重德紀念學校
    第八志願:聖安當小學
    第九志願:聖若翰天主教小學
    第十志願:聖公會九龍灣基樂小學
    第十一志願:基督教聖約教會堅樂小學
    第十二志願:聖公會基顯小學(牛)

第十三志願:聖公會德田李兆強小學
    第十四志願:天主教柏德學校
    第十五志願:聖公會基樂小學
    第十六志願:路德會聖馬太學校
    第十七志願:樂華天主教小學
    第十八志願:浸信宣道會呂明才小學
    第十九志願:九龍灣聖若翰天主教小學
    第二十志願:觀塘官立小學 (牛)
    第二十一志願:迦密梁省德學校
    第二十二志願:秀茂坪天主教小學
    第二十三志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二十四志願:天主教佑華小學
    第二十五志願:中華基督教會基法小學
    第二十六志願:坪石天主教小學
    第二十七志願:佛教慈敬學校
    第二十八志願: 聖公會聖約翰小學
    第二十九志願:香港道教聯合會學校
    第三十志願:樂善堂楊仲明學校
    第三十一志願:閩僑小學

原帖由 sumsum寶貝 於 10-1-19 14:48 發表
以下係本人初步排位,請大家比意見,thx
    第二志願:
    第三志願:

第三志願:中華基督教會基法 ...

都係個句, 第七個間我唔係好了解, 但自行收生都收唔足.
睇吓 UNCLEDOS ge資料.
http://edu.uncledos.com/

入到去click"小一選校派位數據分布"

原帖由 HIN2003 於 10-1-19 11:37 發表

又唔洗咁灰.
最好問定幼稚園, 總有同一兩間小學關係好d, 到時叩機會又會大d.
因為上年聽到太多人入咗國際學校,所以嚇驚咗。阿仔間幼稚園就係同基顯,基法關係好D,所以我放呢兩間係一,二囉,亦都係我嘅心水。
其實甲部放一間好定放三間好?

原帖由 HIN2003 於 10-1-19 14:09 發表
enson.ma,
你選第七個間好似麻麻, 不如再放後d.

HIN2003,

我又再黎

甲部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:
    第三志願:
乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第三志願:聖若翰天主教小學
    第四志願:聖公會基顯小學(牛)
    第五志願:九龍灣聖若翰天主教小學
    第六志願:觀塘官立小學(秀明)
    第七志願:聖愛德華天主教小學
    第八志願:中華基督教會基法小學(油塘)
    第九志願:藍田循道衛理小學

第十志願:路德會聖馬太學校
    第十一志願:聖公會德田李兆強小學
    第十二志願:聖公會九龍灣基樂小學
    第十三志願:天主教柏德學校
    第十四志願:聖公會基樂小學
    第十五志願:基督教聖約教會堅樂小學
    第十六志願:香港道教聯合會陳呂重德紀念學校
    第十九志願:聖安當小學
    第二十三志願:秀明小學
    第二十八志願:聖公會聖約翰小學

原帖由 細BB 於 10-1-19 15:00 發表
因為上年聽到太多人入咗國際學校,所以嚇驚咗。阿仔間幼稚園就係同基顯,基法關係好D,所以我放呢兩間係一,二囉,亦都係我嘅心水。
其實甲部放一間好定放三間好? ...

如果你唔介意非常幸運地抽到甲二/甲三的話, 係無問題的, 反而多左機會, 但你非常渴望入乙一的話, 就不要填甲二 &甲三.

原帖由 enson.ma 於 10-1-19 15:17 發表

HIN2003,

我又再黎

甲部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:
    第三志願:
乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第三志願:聖若翰天主教小學
    ...

GOOD LUCK!

原帖由 bebe2004 於 10-1-19 16:41 發表
HIN2003

您好, 我想問如甲一同甲二唔填, 甘對乙部抽, 機會會大的嗎

係唔會.

原帖由 foster_ma 於 10-1-19 00:27 發表
Hi MorriDad,

但聖安當升中只有50%派第一志願, 而Band 1也很少。
另外, 你排好未呀? 分享吓吖!

foster_ma

你說頭五位, 那應是第四第五吧, 不能要求太高, 成積最好的不可能到第四第五選擇還有位吧.

三間中, 屬46網的兩所提供的位都太少了, 很難說情況會怎樣. 要"穩陣", 當然是一間"正常"的48網學校和成積只能選中規中距的了.

我未排好, 但也有個梗概. 現在有事做, 再覆.

原帖由 HIN2003 於 10-1-19 15:51 發表

如果你唔介意非常幸運地抽到甲二/甲三的話, 係無問題的, 反而多左機會, 但你非常渴望入乙一的話, 就不要填甲二 &甲三.
哦~咁我明應該點填喇!THX~

HIN2003,
我改左,請比D意見
    第二志願:
    第三志願:

第四志願:聖愛德華天主教小學秀明小學
    第五志願:聖安當小學
    第六志願:聖若翰天主教小學
    第七志願:聖公會基顯小學(牛)
    第八志願:觀塘官立小學(秀明)
    第九志願:秀明小學
    第十志願:聖公會九龍灣基樂小學
    第十一志願:基督教聖約教會堅樂小學
    第十二志願:聖公會李兆強小學(平田)

第十三志願:聖公會德田李兆強小學
    第十四志願:天主教柏德學校
    第十五志願:聖公會基樂小學
    第十六志願:路德會聖馬太學校
    第十九志願:九龍灣聖若翰天主教小學
    第二十三志願:香港道教聯合會陳呂重德紀念學校
    第二十八志願: 聖公會聖約翰小學

嘩, 度到頭都痛, 終於排起了。請各位幫幫忙, 比吓意見, 睇吓有冇要改? 謝謝!

第一志願:聖公會李兆強小學
第三志願:九龍灣聖若翰天主教小學
第四志願:觀塘官立 (秀明道)
第五志願:中華基督教會基法
小學 (油塘)
第六志願:聖安當小學
第七志願:聖愛德華天主教小學
第八志願:聖若翰天主教小學
第九志願:天主教柏德學校
第十志願:樂華天主教小學
第十一志願:聖公會德田李兆強小學
第十二志願:聖公會九龍灣基樂小學
第十三志願: 基督教聖約教會堅樂小學
第十四志願:秀明小學
第十五志願:秀茂坪天主教小學
第十六志願:聖公會基顯小學 (牛)
第十七志願:聖公會基樂小學
第十八志願:觀塘官立小學 (牛)
第十九志願:香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校
第二十志願:藍田循道衛理小學
第二十一志願: 路德會聖馬太學校
第二十二志願: 浸信宣道會呂明才小學
第二十三志願:迦密梁省德學校
二十六志願:坪石天主教小學
第二十八志願:聖公會聖約翰小學
第二十九志願:香港道教聯合會雲泉學校

我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

MorriDad,

排好了, post上來看看。

原帖由 MorriDad 於 10-1-19 18:55 發表

你說頭五位, 那應是第四第五吧, 不能要求太高, 成積最好的不可能到第四第五選擇還有位吧.

三間中, 屬46網的兩所提供的位都太少了, 很難說情況會怎樣. 要"穩陣", 當然是一間"正常"的48網學校和成積只能選中規中距 ...

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 02:49 發表
嘩, 度到頭都痛, 終於排起了。請各位幫幫忙, 比吓意見, 睇吓有冇要改? 謝謝!

第五志願:中華基 ...

德田李兆強 Net48
好名氣

上年升中派位很好,應該可排前D,
Except you don’t like this school!

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 02:49 發表

第五志願:中華基 ...

foster_ma,
你甲一有無選華德?
大致上ok!
不過我自己覺得觀塘官立同官立中學係有聯繫, 升中有小小保證. 學術上優勢大d.
但聖若翰係教會學校,相對著重德育&愛心多dd.
視乎你個人意願!

其實不是不喜歡, 只是它太hit。
從舊post看見德田李兆強就算放後D, 都還有機會叩門和面見。
相反,油塘基顯排太後, 未必有機面見。
「叩門」, 我真係好擔心。 憑我一己之力, 驚未能跑到多間學校。

原帖由 olivia_123 於 10-1-20 10:24 發表

德田李兆強在 Net48
都好名氣
上年升中派位都很好,應該可排前D,
Except you don’t like this school!

原帖由 sumsum寶貝 於 10-1-20 00:35 發表
HIN2003,
我改左,請比D意見
    第二志願:
    第三志願:

...

你排左3間熱門在前, 屬於進取型(我都係 ), 好彩的話會入到第一志願/第二志願, touch wood可能會第四or再后d.
不過到真的要叩門時, 基顯&基法可能會因為你將學校放得前而考慮你, 但一定要check清楚這兩間是否會這樣做, 因我知道某d學校要將學校放甲一 & 乙一才有機會叩門..
到時就 .
‹ 上一主題|下一主題