用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文式
樓主: 軒仔媽媽
go

學公文式 [複製鏈接]

首先,多謝你的意見。
天真?其實我唔多認同,玩,當然個個小朋友都鐘意,我小孩都唔例外。
所以我一早講明是乎小朋友嘅能力,本身我自己學歷唔好(中學程度),我亦唔會要小朋友學好多嘢(佢只學2樣),我已經學得足夠。而且屋企只有老人家幫手照顧孩子,所以平時嘅功課(K1-K3)孩子係我放工回家前已經做完。
我所講嘅係個個父母都希望仔女有所成績,但一定都要小朋友喜歡佢先可以KEEP學,而且又開心,正如我小朋友一樣,返公文係佢係廣告中睇到,佢話想學,我就同佢報咗,所以我認為家長(唔理學什麼活動)一定要小朋友都喜歡先可以長keep住!
到現在佢都唔覺悶,只係越來越有興趣,如果唔係又點可以係一年多時間由幼稚園數做到而家6年級呢?

原帖由 stccmc 於 10-8-5 21:31 發表
//
其實要睇下個小學生應唔付應到,正如我大仔好喜歡math,佢而家學緊公文嘅F,就算佢做完每日嘅功課,佢都會自己攞補充BOOK做,連好簡單嘅+-*/佢都唔覺悶。
但細仔就唔同,佢唔鍾意MATH,所以我亦唔免強佢,其實只要家長俾 ...

簽名被屏蔽

你講得無錯,我小孩會先做完功課先玩(佢亦非常貪玩),但不至於你所講嘅連續做兩個鐘/三個鐘,掉轉係大人都覺累啦。
我亦唔知上咗小學會如何,可能會有好大嘅轉變,如重新認識新同學/新校園/新老師,小朋友會無心機做咁多功課,咁大人自然要做調整,一定要做好學校功課先,唔好免強小孩做其他額外嘅。
另外,亦非常多謝你嘅意見,我亦贊成小朋友而家呢個時候以玩為開心,唔好太辛苦學好多樣,到頭來辛苦嗁係自己。

原帖由 stccmc 於 10-8-6 21:36 發表
如果對一個幼稚園初小學生說「去公園玩好唔好?」,佢答:「唔好喇,做完學校功課都係兩個鐘,未夠皮,想做多些公文中英數練習先再算」,咁就恭起哂喇! ...

簽名被屏蔽

原帖由 峰俊 於 10-8-6 13:48 發表
首先,多謝你的意見。
天真?其實我唔多認同,玩,當然個個小朋友都鐘意,我小孩都唔例外。
所以我一早講明是乎小朋友嘅能力,本身我自己學歷唔好(中學程度),我亦唔會要小朋友學好多嘢(佢只學2樣),我已經學得足夠。而且屋 ...
唔好意思多手問一句你小朋友現在係哪一個Grade同埋係關於什麼數學.

我囝囝非常明白"勤有功,嬉無益"的道理.尤其是小一叩門后&每天在新聞見到d家長+學生要瞓街排學位后.他就會明白讀書的重要性.
我唔會唔比囝囝玩, 我一屋都係玩具, 有拾幾二拾只陀螺, 每星期必有親子戶外活動.
每個人都有惰性, 唔好話小朋友唔想讀書, 我都唔想返工, 但現實可以嗎? 只要把讀書/玩樂中取得平衡, 我覺得沒有問題.
公文唔係坊講得這麼多操練, 如小朋友handle唔到或覺得辛苦可以cut少工作紙.

MATH:3A開始,今日剛升G(上年5月讀)
ENG(ERP):7A開始,今日剛升A1(上年10月讀)

原帖由 tyaiBB 於 10-8-6 23:50 發表
唔好意思多手問一句你小朋友現在係哪一個Grade同埋係關於什麼數學.

AGREE

原帖由 HIN2003 於 10-8-7 09:33 發表
我囝囝非常明白"勤有功,嬉無益"的道理.尤其是小一叩門后&每天在新聞見到d家長+學生要瞓街排學位后.他就會明白讀書的重要性.
我唔會唔比囝囝玩, 我一屋都係玩具, 有拾幾二拾只陀螺, 每星期必有親子戶外活動.
每個人都 ...

簽名被屏蔽

原帖由 峰俊 於 10-8-7 16:59 發表
MATH:3A開始,今日剛升G(上年5月讀)
ENG(ERP):7A開始,今日剛升A1(上年10月讀)

囝囝數學咁勁, 睇吓小一有無奧數班, 我知有d小學小一就有, 但我囝囝個間要小二才有.

OK,Thanks.
等我留意吓先,佢倆8月尾會返一次學校(新生日)。

原帖由 HIN2003 於 10-8-7 22:00 發表

囝囝數學咁勁, 睇吓小一有無奧數班, 我知有d小學小一就有, 但我囝囝個間要小二才有.

我從少到大都未見過一個覺得「勤有功,戲無益」的初小學生。最勤力的也頂多是願意花多一點時間去做功課、溫習而已。基本上每個初小生,如果不是被迫,都會選擇去玩耍而不做沉悶的練習。

人長大了,成熟了,才會有真正行動去實行「書中自有黃金屋」。初少就有自覺性去要求額外操練去達至好成績,我未見過。幼稚園就更加不可思議。

原帖由 峰俊 於 10-8-7 22:52 發表
OK,Thanks.
等我留意吓先,佢倆8月尾會返一次學校(新生日)。
請問介唔介意話俾我知你小兒讀哪一間小學.

原帖由 eviepa 於 10-8-7 22:56 發表
我從少到大都未見過一個覺得「勤有功,戲無益的初小學生。最勤力的也頂多是願意花多一點時間去做功課、溫習而已。基本上每個初小生,如果不是被迫,都會選擇去玩耍而不做沉悶的練習。

人長大了,成熟了,才會有真正行動去實 ...

"勤有功,嬉無益"係一個道理, 係要小朋友明白. 如果家長都覺得無必要, 咁小朋友梗係覺得無必要.
我會教小朋友很多道理, 如有禮貌/尊重老師+讀書時讀書,遊戲時遊戲. 我家小朋友各方面都做得到.

原帖由 stccmc 於 10-8-7 19:19 發表
勤有功,嬉無益?幼稚園生初小生也是勤有功,嬉無益? 幼稚園未識拿筆就公文中英數全科,是勤有功,嬉無益? 係未幫孩子 fast forward 左十年。

重有人 agree? ...

十年
我想問你知唔知公文最初的課程係打圓圈. 其實你對公文了解有幾深?

簽名被屏蔽

我都想信初小能懂得「勤有功,戲無益」, 是不可能, 這也正正做家長的, 怎樣使到小朋友有興趣去閱讀和做練習, 時間不要太長, 小朋友又開心, 多讚小朋友, 與小朋友一起去讀故事, 其實講大家都知, 真正要實踐, 可能自身都做不到, 我都會嘗試去實踐.

我都想信初小能懂得「勤有功,戲無益」, 是不可能, 這也正正做家長的, 怎樣使到小朋友有興趣去閱讀和做練習, 時間不要太長, 小朋友又開心, 多讚小朋友, 與小朋友一起去讀故事, 其實講大家都知, 真正要實踐, 可能自身都做不到, 我都會嘗試去實踐.

要幼稚園、初小孩子明白「勤有功,戲無益」,很容易。但要他們付諸行動,很難。在沒有脅迫之下,為求將來有大成就,放棄眼前的玩耍機會,選擇做悶蛋的課外習作,是不可思議的。

孩子之所以是孩子,就是他們不成熟。我們作家長的某程度要迫使他們做一些他們不願意的,但有用的事,比如說,上學、做功課、溫書等等。但我們要清楚事實的本質,做功課、溫書是沉悶,是孩子不喜歡做的。而強迫的活動則越少越好,能有更活潑愉快的替代品就儘量用替代品。

eviepa

聖馬太
原帖由 tyaiBB 於 10-8-7 23:27 發表
請問介唔介意話俾我知你小兒讀哪一間小學.

各位家長,

其實公文的精神是讓小朋友從合適而低的出發點出發, 持續小步的進步, 讓小朋友享受進步的樂趣, 從中開始培養小朋友訂立目標的動機和習慣, 實現其他人生中的理想.

所以說, 這本質上跟「勤有功,戲無益」沒有本質上的關係和矛盾. 導師和家長要配合, 以持續適當的挑戰作為工具, 引發小朋友接受挑戰和克服困難, 從而得到樂趣.

所以說,
假如學習公文式的目的只是應付學校課程, 不必得到你所想的效果, 因為這不是以此為目的.  
假如家長只是強迫小朋友學公文數, 沒有嘗試想想怎樣令小朋友享受到克服困難的樂趣, 也沒有引導小朋友思考面對困難的態度, 那麼小朋友學得不開心和得不到效果, 也是很自然的事情.
假如家長覺得公文式和玩是對面而且矛盾的, 那麼覺得學公文式是荒誕而且沒有必要, 也是很合理正常的事. 但以我對公文的認識, 本人覺得公文本身的設計和精神, 也是希望小朋友從學習中得到樂趣和成功感, 從而喜歡學習 (尤其是對低課程的學生來說). 家長本身必須要清楚明白而且相信這個概念, 才可以成功在家中配合其學習, 取得理想的效果.

按: 本人剛受公文訓練及將成為公文導師.
‹ 上一主題|下一主題