用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

chuppy,

考kts最緊要小朋友夠定及有禮貌, 同埋家長既誠意.  佢地品德好嚴,係校長親口說的.  其次就是學術方面, 成績要好. 最後才是出面的獎項.

原帖由 chuppy 於 10-7-19 11:09 發表

我上過學校網頁睇過都覺得好鍾意,係呢,可以share個面試過程嗎?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

唔好意思, 請問kts 即係邊間?

醒目開學勳章

原帖由 garfield804 於 10-7-20 14:05 發表
唔好意思, 請問kts 即係邊間?

九龍塘學校(小學部)

回覆 1# mat媽 的文章

mat媽,
thanks

我終於做好份portfolio啦!你地做好未呀?不過我未比朋友睇,我想佢地比d意見我呢!

另我之前所提及的LMC,應是林文燦,而不是呂明材。

醒目開學勳章

我有幾張如抬挙道升級証書等,要開學先拿到
你比我好了

原帖由 chuppy 於 10-8-4 09:14 發表

你就好啦,我仲切緊...有幾張cert要月尾先有!

原帖由 silvia_ng 於 10-8-4 01:40 發表
我終於做好份portfolio啦!你地做好未呀?不過我未比朋友睇,我想佢地比d意見我呢!

另我之前所提及的LMC,應是林文燦,而不是呂明材。

請問你是怎樣做的呢?可以分享吓嗎?

原帖由 chuppy 於 10-8-4 09:14 發表

你就好啦,我仲切緊...有幾張cert要月尾先有!

哈哈....只因我地冇係外面學野, 咁咪冇CERT, 咪唔洗等囉....

原帖由 ziyi 於 10-8-4 10:07 發表
我有幾張如抬挙道升級証書等,要開學先拿到
你比我好了

我都有兩張跆拳CERT呀! 借比你啦。

我地幼稚園搵會館返去教, 所以學期尾已經拿了回來啦。

原帖由 Gogojuly 於 10-8-4 13:43 發表

請問你是怎樣做的呢?可以分享吓嗎?

都係放下CERT, AWARD, 同埋少少家庭相囉‧

醒目開學勳章

多謝啦,我個囡也是學校找會館返去教,但最後一堂臨放暑假才考升級,知道成績ok,但條帶及証書要新學期才有

我個囡是考黃綠帶啊

原帖由 silvia_ng 於 10-8-4 14:06 發表

我都有兩張跆拳CERT呀! 借比你啦。

我地幼稚園搵會館返去教, 所以學期尾已經拿了回來啦。

我認識有個K2男孩, 有以下資料:
1. 大仔
2. 校際音樂及朗誦節有2個Honors同3個Merits
3. Yip's Choir 有兩年獎學金
4. LCM Levels 1, 2 & 3 - Distinction
5. Trinity Initial Drama - Distinction
6. 各類大小比賽有十個以上冠軍

想考SPCC, DBS & CKY,  但同校學冇關係, 未知有幾大機會?
另軒小上有20分。 應該點揀?

地點同錢不是考慮因素。 小朋友4間都接受。

請指教!

原帖由 ziyi 於 10-8-4 14:31 發表
多謝啦,我個囡也是學校找會館返去教,但最後一堂臨放暑假才考升級,知道成績ok,但條帶及証書要新學期才有

我個囡是考黃綠帶啊

ME 2...我女都係黃綠呀....哈哈....我地條帶都羅埋LU...
佢地又會LAST一堂先考既?

原帖由 Natma 於 10-8-4 14:46 發表
我認識有個K2男孩, 有以下資料:
1. 大仔
2. 校際音樂及朗誦節有2個Honors同3個Merits
3. Yip's Choir 有兩年獎學金
4. LCM Levels 1, 2 & 3 - Distinction
5. Trinity Initial Drama - Distinction
6. 各類大小比賽有 ...

我係佢父母, 會考哂先。到真係收哂先考慮。

小朋友面試真係好講運, 遇著果日唔開心, 仍又未必有好表現。大吉利是病左, 又會呆呆地唔出聲。
所以而家都係先報名, 之後收左先再算囉...

BTW....好彩佢係男仔, 呀女少一個強勁對手...哈哈...

ziyi:
音小收著你女,你有冇交留位費?真道有冇收你女?我有個朋友舊年考真道時個校長面試完就話收佢個女,叫佢三日內交留位費.你有冇遇到呢個情況?我聽到幾個人都話面試完即叫三日內交留位費.
仲有想問下點解你會咁鍾意真光?我以為陳守仁是你首選,原來真光先是你首選.

醒目開學勳章

咁多問題
1. 交了音小的留位費
2. 真道未安排second interview,即係未收
3. 真道通常如你所說,第2輪面試即知結果,並3天內決定交唔交留位費
4. 我心儀而打算申請的
TSL, ICQM, LOGOS, EC, HKGUA, True Light,這6間,係這topic上也說過了
如果6間都收,首選是TSL
其次, 應該是 EC/LOGOS/True Light
再次是 ICQM/HKGUA

為什麼是因ICQM/HKGUA,都連搭車食飯等其他開支較貴,雖然負擔到,但有選擇梗係選平啦

True Light雖然貴過HKGUA,但只俾6年學費嗎,我係"cheap精"
其實我申請得係真的很喜歡很喜歡這6間,基本上喜歡程度沒有相差太大的.
不過自從聽聞DGJS是用中文interview,心絲絲想俾個囡見識一下,但肯定就唔會讀,原因唔係學費,而係補習班等開支

原帖由 ggoo 於 10-8-4 15:45 發表
ziyi:
音小收著你女,你有冇交留位費?真道有冇收你女?我有個朋友舊年考真道時個校長面試完就話收佢個女,叫佢三日內交留位費.你有冇遇到呢個情況?我聽到幾個人都話面試完即叫三日內交留位費.
仲有想問下點解你會咁鍾意 ...

‹ 上一主題|下一主題