用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2010-11 P2 齊齊傾 [複製鏈接]

原帖由 raikkonen 於 10-10-15 10:01 發表
好唔開心, 原來呀女日日對著d功課, 一路做一路喊, 佢由其數學一多功課就實喊, 攪到完全冇心機做功課, d數學功課全部做錯晒, 好慘! 剛剛數學小測驗竟然得40幾分 , 點算好呀. e+先開始咋, 我真係學得數學真 ...

亞囡都話有7個同學仔唔及格. 可能始終係突擊, 亞囡都錯左好多唔少心野.
功課果度, 不如你試下叫佢做左其他功課同溫左書先, 等你返黎先同佢做數, 一路做一路教佢d方法點計, 起碼有你陪佢, 唔洗佢自己一路做一路喊呀! 陰公....
仲有你順便可以等佢一路做, 你一路同佢對答案, 可以慳返d時間, 又可以知佢唔識邊部分.
哎, 我個囡以前都係中英數d功課順住咁做, 佢依家就掉轉, 做左數先, 因為佢話咁會清醒d, 佢話如果放響最遲做, 佢會做到頭暈呀!

醒目開學勳章

我反而叫我女做咗數學先, 做完休息一陣先做其他科, 希望佢做晒數學個心鬆晒, 做其他功課冇咗抗拒.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-10-15 10:27 發表

亞囡都話有7個同學仔唔及格. 可能始終係突擊, 亞囡都錯左好多唔少心野.
功課果度, 不如你試下叫佢做左其他功課同溫左書先, 等你返黎先同佢做數, 一路做一路教佢d方法點計, 起碼有你陪佢, 唔洗佢自己一路做一路喊 ...

我個仔就多數做哂中英先, 因為佢成日驚d數唔識做,做得好慢, 驚我放工番來鬧話佢一樣都未做完, 所以會做哂d抄詞同英文先, 起碼有少少output俾我對住先....數學應用題要等我番來傍住佢先做....成日錯大意野。

原帖由 angelmokco 於 10-10-15 13:41 發表
我個仔就多數做哂中英先, 因為佢成日驚d數唔識做,做得好慢, 驚我放工番來鬧話佢一樣都未做完, 所以會做哂d抄詞同英文先, 起碼有少少output俾我對住先....數學應用題要等我番來傍住佢先做....成日錯大意野。 ...

亞囡打黎報料, 今day有24樣功課呀!

我個囡都係數学Short Test得50幾分, 爸爸話佢太大意, 琴晚對功課對咗2-3個鐘, 以後都5知点算......

原帖由 raikkonen 於 10-10-15 10:01 發表
好唔開心, 原來呀女日日對著d功課, 一路做一路喊, 佢由其數學一多功課就實喊, 攪到完全冇心機做功課, d數學功課全部做錯晒, 好慘! 剛剛數學小測驗竟然得40幾分 , 點算好呀. e+先開始咋, 我真係學得數學真 ...

嘩! 禁勁, 就嚟考試仲有禁多功課????

原帖由 曦彤媽媽 於 10-10-15 15:05 發表

亞囡打黎報料, 今day有24樣功課呀!

原帖由 Linki 於 10-10-15 16:46 發表
嘩! 禁勁, 就嚟考試仲有禁多功課????

哦! 原來係好多溫書同改正, 真係俾佢嚇死.

醒目開學勳章

你地今次有冇緊張呀? 我問咗數學老師, 會派草稿紙比小朋友, 唔夠可以問老師攞.

呀女呢排學習態度又好d囖, 希望佢比d心機.

原帖由 raikkonen 於 10-10-19 09:46 發表
你地今次有冇緊張呀? 我問咗數學老師, 會派草稿紙比小朋友, 唔夠可以問老師攞.

呀女呢排學習態度又好d囖, 希望佢比d心機.

唔該晒呀! 我都有俾定d草稿紙亞囡.

我今次都有d緊張, 因為佢近幾次d突擊測驗都麻麻地.

希望您囡囡繼續keep住, 大家一齊努力呀!

醒目開學勳章

係呢, 點解今次唔見考聖經? 係唔係評估二先考嫁? 都唔係好記得.

琴日派飯紙, 見到11月尾有評估二, 隔咁快又評估.

原帖由 raikkonen 於 10-10-20 13:40 發表
係呢, 點解今次唔見考聖經? 係唔係評估二先考嫁? 都唔係好記得.

琴日派飯紙, 見到11月尾有評估二, 隔咁快又評估.

聖經係評估二先考, 仲有默書, oral同作文, 真係好快呀! 11月尾又黎過.

阿囡話中文&數學都做唔晒, 數學做淨一條文字題, 中文做淨一條重組句子&排句成段...

死啦, 己經唔係叻, 仲要做唔晒, 真係不敢想像.....

唯有希望英文考好D啦!

原帖由 曦彤媽媽 於 10-10-20 15:08 發表

聖經係評估二先考, 仲有默書, oral同作文, 真係好快呀! 11月尾又黎過.

醒目開學勳章

今日幾驚打風唔洗番學, 真係同佢溫咗半日呀, 我女英文成日都唔記得係句子後加標點符號, 眾數加s, full stop之後英文字母一家要大楷. 淨係呢幾樣都比老師扣好多分.

原帖由 aliceykm1 於 10-10-21 09:27 發表
阿囡話中文&數學都做唔晒, 數學做淨一條文字題, 中文做淨一條重組句子&排句成段...

死啦, 己經唔係叻, 仲要做唔晒, 真係不敢想像.....

唯有希望英文考好D啦!

...

我仔話數學佢做唔哂呀, 仲有半版未做, 全文字題, 我好驚呀, 佢已經好論盡, 前面都唔方啱得多啦.......仲要.....唉!

醒目開學勳章

知唔知今日常識條時事題係咩? 我問呀女, 佢竟然答我係「政府話唔知咩野咩野」 , 我問:「即係咩野呀?」佢話:「唔知咩野」.....吹帳!

原帖由 raikkonen 於 10-10-21 16:31 發表
知唔知今日常識條時事題係咩? 我問呀女, 佢竟然答我係「政府話唔知咩野咩野」 , 我問:「即係咩野呀?」佢話:「唔知咩野」.....吹帳!

我亞囡只係講多你少少姐, 就係"政府唔知咩咩, 邊區反對?"
答案有屯門同將軍澳. 所以我都係唔知佢問咩?????

係問関於將軍澳"堆填區"

原帖由 曦彤媽媽 於 10-10-21 20:12 發表

我亞囡只係講多你少少姐, 就係"政府唔知咩咩, 邊區反對?"
答案有屯門同將軍澳. 所以我都係唔知佢問咩?????

我囡囡都係話"政府唔知.... 反對....." 可能真係問有关堆填區的問題.

原帖由 Linki 於 10-10-21 20:24 發表
係問関於將軍澳"堆填區"

醒目開學勳章

琴日派咗中文, 雖然不至於唔合格 (70幾分), 但係都有少少失望, 錯晒係d閱讀理解&量詞, 我一向都以為我女對量詞都ok, 因為我都有比d練習佢, 佢每次都識, 但係今次竟然錯4條, 仲有唔係難喎. 以後為有專注係閱讀理解多d. 你地又係唔係錯係d閱讀理解度呀?

我地未派卷wor.. 70幾分对于我个女來說已經好好, 佢中文一向都好差, 死啦.... 我真係有D擔心佢會唔合格.....

原帖由 raikkonen 於 10-10-22 09:50 發表
琴日派咗中文, 雖然不至於唔合格 (70幾分), 但係都有少少失望, 錯晒係d閱讀理解&量詞, 我一向都以為我女對量詞都ok, 因為我都有比d練習佢, 佢每次都識, 但係今次竟然錯4條, 仲有唔係難喎. 以後為有專注係閱讀理解多d ...
‹ 上一主題|下一主題