用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園interview
樓主: s(5)
go

民生幼稚園interview [複製鏈接]

我第一日IN.都無外藉老師

培道唔係~ 培幼100%上番培小....我好sure...

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-27 21:57 發表
其他唔知, 我有朋友仔仔讀MS, 佢係冇得玩大抽獎~

另外, 培道幼稚園, 宣道幼稚園, 禮賢幼稚園就可以玩大抽獎. 因為佢小一都係公開招生的. 連本身的幼稚園學生都要面試. 先再揀升唔升到上小一. 但小一係會有部份位留 ...

我個女in 15:00.  有2位老師(香港+外籍), in 咗半粒鐘.
in 外籍老師: 我比個女95分, 條條問題答晒,仲答多咗添. 而in 香港老師: 我比零分, 因為佢驚呢個老師, 唔望人, 十問十唔應, 唔肯坐低仲要走人. 所以50/50.

我地in果日都無外藉老師在場, 系有大約7-8個小朋友一間課室, 父母可以陪同, 跟住2個老師睇小朋友玩玩具根住同佢傾計, 阿仔系細仔無咩野講, 所以老師都無咩理佢, 對面面試個男仔超高大, 聽到佢同老師傾計原來佢已經讀僅k1(心諗你仲黎考番k1??)
再講我同老公都唔系好鍾意個面試形式, 成班小朋友同家長先響操場集隊吹風等面試??? 仲有童軍看守住我哋排隊???

Are the kids who are currently studying pre-nursery classes could be more easily accepted by Munsang Kindergarten?
Do any Munsang Kindergarten parents have such experience?  Does Munsang Kindergarten prefer quiet kids more?

Many thanks.

我唔知大家面試時是否和我一樣. 我是4/12日in.和大家一樣,有兩個老師在班房. 但我留意一樣野. 其中一位老師in 完後會寫o野評分, 另一個就冇. 我同時發覺寫野o個位老師唔係個個都問.  我老公話有d 小朋友由冇寫野o個位老師問. 我個仔兩個老師都有問. 但我見到其中三四位小朋友是由其中一位老師問.總之兩位老師共同問哂所有小朋友. 我覺得好怪lor. 唔知你地有冇發覺?

我係11月in 果批,感覺有點怪, 一位年紀大d 既老師in 先然後,寫野...
之後,第二年young d 既老師無寫野, 好似只係傾下計..
我in 4:00 .
原帖由 vinvillalee 於 10-12-6 16:36 發表
我唔知大家面試時是否和我一樣. 我是4/12日in.和大家一樣,有兩個老師在班房. 但我留意一樣野. 其中一位老師in 完後會寫o野評分, 另一個就冇. 我同時發覺寫野o個位老師唔係個個都問.  我老公話有d 小朋友由冇寫野o個 ...

Ha Ha, I think that this school has some special selection criteria (maybe discipline, 專注力 of the kids etc. but I am not sure).
The interview took around 30 minutes for a group.
It just liked a class with students and teachers in the classroom.
I think that the teachers had kept watching to all kids and parents in the class (even though the teachers did not asked the kids or parents questions) and was selecting some suitable kids for this school based on the kids’ and their parents’ performance during these 30 minutes and also the school’s own selection criteria.

我個仔間房有兩個老師, 兩張檯, 我張檯有兩個小朋友, 兩個小朋友都係比其中一個老師問, 有寫低, 問完就出地墊玩, 另一個老師無問過野呀.

hi~
咁啱,我又係(香港+外籍),不過我阿囡表現就一般,可能第一次接觸外國人啦,個香港老師問佢嘢又唔多理!哈哈~

原帖由 christine1227bb 於 10-11-28 23:45 發表
我個女in 15:00.  有2位老師(香港+外籍), in 咗半粒鐘.
in 外籍老師: 我比個女95分, 條條問題答晒,仲答多咗添. 而in 香港老師: 我比零分, 因為佢驚呢個老師, 唔望人, 十問十唔應, 唔肯坐低仲要走人. 所以50/50. :si ...

我仔仔係dec 4 in, 都係得兩個老c, 都係無net架, 都係一個年紀大啲, 一個young啲.
我地入到班房兩個老c都叫我地好causual咁同小朋友玩, 轉個頭就開始問問題, 都係問啲好一般既問題, 邊個湊小朋友, 邊個同你黎呀, 啲lego咩色, 平時同小朋友去邊度玩, 我無見佢有寫野, 問完就無理我地, 之後就由得小朋友玩, 玩到咁上下第二個老c就走黎同小朋友傾計, 係玩個種....兩個老師感覺好唔同, 問我地問題個個係年紀大啲既, 好cool, 但第二個老師就nice好多, 和藹好多...我都好唔明點解兩個老師個分別係咁唔同...不過總括黎講, 呢間學校比我印象都幾好, 都希望仔仔讀到 =)

原帖由 bean_beanbb 於 10-12-7 01:09 發表
我仔仔係dec 4 in, 都係得兩個老c, 都係無net架, 都係一個年紀大啲, 一個young啲.
我地入到班房兩個老c都叫我地好causual咁同小朋友玩, 轉個頭就開始問問題, 都係問啲好一般既問題, 邊個湊小朋友, 邊個同你黎呀, 啲l ...

我26號下午in ,一個老帥問,另外個老師都無過黎過,但老師好好比時間小女warm up, 初時小女一句都唔采老師,老師話轉頭再問讓佢warm up sin,跟住老師去問另一組,之後老師返黎見我同小女讀書佢就坐在旁聽,見小女答我書上問題仲讚佢tim,希望成功la

有冇家長想要民生年刊(民生聲), 了解多d民生.......內有幼稚園至中學這一年的活動同得獎資料...等等...

厚400頁, 係民生要俾錢買的, (我有兩個小朋友係民生讀) 所以唔小心買多左一本...

如有家長想要, 我可免費送出, 但要係早上大圍火車站交收....

ps. 我希望想要的家長真的有心想了解民生, 所以至要, thank you!!!

你好好人. 我好想要年刊. 不過. 仲未知民生收唔收自己囡囡. 我表弟o岩o岩民生讀完A-LEVEL. 有3條 A.  會考5條A... 表妹讀緊 F.4 成績一般.
如果,民生收左囡囡... 我會再PM 你 ~~
希望..我有機會PM 你 .... 嗚...
原帖由 恩林 於 10-12-7 13:03 發表
有冇家長想要民生年刊(民生聲), 了解多d民生.......內有幼稚園至中學這一年的活動同得獎資料...等等...

厚400頁, 係民生要俾錢買的, (我有兩個小朋友係民生讀) 所以唔小心買多左一本...

如有家長想要, 我可免費送 ...

When the teacher came to us, my daughter was not willing to talk and did not answer the questions from tje teacher.  The teacher then did not came back to us again.  I think that our chance is slim la.

請問幾時有結果?

16/12(四)前

12月16日前.會有result 寄出.
原帖由 bbfonghk 於 10-12-7 13:42 發表
請問幾時有結果?

I read it last night, and found that MS KG has improved so much, listed out the project approach in all K.1, K.2 & K.3!!

原帖由 恩林 於 10-12-7 13:03 發表

如有家長想要, 我可免費送 ...
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”
‹ 上一主題|下一主題