用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根徳園收到信了!
樓主: Agenda
go

根徳園收到信了! [複製鏈接]

要"咸"接小一,kv一定好過sc~

我希望你考慮清楚!我個仔在KV今年K3,我當初是放棄SC揀KV,現在一點也沒後悔!因為KV真是超抵讀,我個FD當年幫個女揀了SC而棄KV,她女兒在SC讀了K1&K2,今年K3轉了GH,她說慶幸走了,因女兒起碼在GH直上出年小一,她說SC每年也加學費,今年已加到4千幾了,講學術SC只比KV在Eng Oral強一點,但KV中英數三科也十分之平均,現K3已教小一程度的課程了,到小一時就冇乜辛苦了!因個FD話好多SC現任家長都認為學校越吹商業了,大不如前!
你自己考慮清楚啦!純是個人意見,我欣賞KV實際的教學模式,不會花時間去攪無謂的活動,對較忙的家長尤其適合!但我知有些家長反而喜歡多到學校social,及學校攪各類型的活動,如是的話KV絕不是這杯茶了!

原帖由 bcbaby 於 10-11-30 13:31 發表
我個女got PM offer, 0803 bb.  第一間in KV, in得麻麻, 答同唱歌都好細聲. 有PM offer 巳經好開心..
宜家煩去边間deposit, 因SC都係PM offer....
我應該只deposit SC, 所以遲D學校會有很多位放出來.. ...

SUPER AGREE, 上小一, 我估 KV 學生係自動波默書考試, AT LEAST 非常適合傳統小學.
但係, 因為出生率高企, 所以要做定心理準備, 考小一的命中率唔係好似以前咁高了.
我仔仔今年考小一, 已經唔算多人掙, 一般熱門既小學, 閒閒地都 2500 人掙, 男女校既更甚 UP TO 3XXX
到我3年後, 真係唔知點算. 2008年出生率好似 7 萬幾. 2009 年更加係 8萬幾....@_@

原帖由 sadsam 於 30-11-2010 06:59 PM 發表
要"咸"接小一,kv一定好過sc~

醒目開學勳章

原帖由 TiTiTiTi 於 10-11-30 18:02 發表
真開心,收左仔仔AM
佢系0804仔

各位媽媽加油哦!

0804 girl
AM offer
very happy

我仔仔答晒所有问题,又拍凳,又thank you又byebye,都是waiting.

我的CASE同你一樣, 都係WAITING, 可能有OFFER果D小朋友超勁叻卦.

原帖由 hanghang2008 於 10-11-30 19:24 發表
我仔仔答晒所有问题,又拍凳,又thank you又byebye,都是waiting.

收咗pm

Anyone has an offer but live on HK island?  They asked why we chose this school and how will our child travel to this school?  So, at the end, a waiting list offer.  I wonder if anyone live on HK island but has an offer.

簽名被屏蔽

My son is rejected. KV is my first choice... So sad.

收到信, KV, SC 都係WAITING
雖係意料中事,,, 但都係有D失望.....
My Love, My Soul mate~~

佢有答晒所有問題但冇唱歌.. 爸爸還抱佢出課室門口.. 我都唔知道點解會收.. 我本來已經放棄的, 一心去考民生和培正.. 我都會去註冊的, 但民生要offer 就放棄KV. 我比較想一條龍升學, 唔想再去考學校. 心理壓力太大.

原帖由 kwboy 於 10-11-30 17:34 發表

妳個囡囡講野清唔清楚呀? 係咪答晒所有問題呀?

我都收到啦 好開心

原帖由 danielmama 於 10-11-30 20:11 發表
我兩個囡都收咗pm

DANIELMAMA, 你對係孖女??

Kentville supervisior H. Wong?

Any mama can known H. Wong the supervisior is a woman or man? no Principal? IN chinese is?
Thanks

My daughter 0810 small b, Being reject although elder brother in kv k2 now, disappointed but ok la

08/06 gal, pm offer

原帖由 mythseason 於 10-11-30 20:24 發表
收到信, KV, SC 都係WAITING
雖係意料中事,,, 但都係有D失望.....

Same as u . 
‹ 上一主題|下一主題