用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2011-12 小一學前資訊交流區
樓主: victorf
go

2011-12 小一學前資訊交流區 [複製鏈接]

唔好話佢地執, 我自己都攪到頭大, 人都巔.....@@

真係未熟手.........

原帖由 stliu 於 11-9-15 22:42 發表
moonychan,
我仔好冇記性, 佢只知你仔仔同佢玩, 但又講唔出佢咩名.

係呀, 個書包真係好重, 我忍唔住幫佢拎一陣(等校車時)
我都係俾佢帶書+作業.
佢自己執書包, 但都係甩甩漏漏咁

...

回覆 1# moonychan 的文章

阿仔今日第一次上PE堂,個書包加PE袋又大又重,佢重話返學放學排隊時一定要揹住,鄧佢辛苦啊!

tallcake

係呀, 而家d 書 + 作業 + 水樽真係幾重下.

我盡量想個仔自己揹, 但有時都唔忍心, 佢揹陣, 我又揹陣.

我仔今日第一次上PE 堂, 唔知佢搞唔搞得掂. 我只希望佢帶左咁多野返學, 帶返相等數量的物品回家.

今日P.E. 成功呀, 只係佢冇著返件底衫.

你地小朋友安排左乜野 ELECTIVES 呀?

我仔仔係比比與朋友 (1&2 TERM)
TYPHOON MAGAZINE (3 TERM)

typhoon magazine 我地好似揀得好低 piority, 唔係好唔好玩??

我仔仔1&2 TERM 都係 MAGICIAN, 3 TERM 係 SPANISH

乜Magician有得玩兩個term?  我以為得French 同比比係玩兩個term.....

回復 1# splash 的帖子

我仔
1st- International Corner
2nd Math Games
3rd Typhoon Magazine

stliu

3rd 我仔仔同你仔仔可以一起玩 ^^

我仔:

1st lego
2nd japanese
3rd 天文實驗

你地小朋友有冇參加游水呀?

上星期四, 我仔仔第一堂, 佢話凍到震晒....@@

我估都唔會係暖水池, 但唔SURE, 有冇家長知??

我仔仔都是上星期四學游水,是室內池,暑假時見過水溫大約25-26度,可能落水個時感覺凍啦,我比阿仔穿泳衣游。

原帖由 moonychan 於 11-9-25 22:56 發表

保暖泳衣

我個仔都有學游水,并穿了保暖泳衣, 無論在水或上水他都不覺凍.

我今次都會帶保暖泳衣比佢著. 又要做"書僮" 帶去泳池等佢!!

TALLCAKE, 你仔仔邊班? 我仔1D. 都係星期四游 ^^

室內泳池係暖水池,但係宜家仲未開暖水同暖氣,要等天氣凍啲先會開,如果唔係會好侷~~~

室內池夏天池水會比露天池水凍,因為室內池水無受陽光照射,水溫維持室溫狀態,露天池比陽光照射幾個鐘頭,水溫會上升幾度~~~

原帖由 moonychan 於 11-9-25 22:56 發表

Swimming gala result

請問有無家長download 左grade 1 swimming gala 的result 呢?我之前在intranet 度睇過但無download ,點知原來係會無左的,如你地有的話,可否pm我,唔該晒!

TKS~ 我仔仔成日提住話唔想去游, 因為太凍.....激C, 果次佢冇著保暖衣......今次執好晒一袋野, 就8號波......

TALLCAKE

我冇 DOWNLOAD 呀, 因為仔仔冇參加.

大家有無玩2KM FUND RUN 呀, 好好玩呀!
Hi! 我有兩隻化骨龍!

我本來報左, 但後來有事冇去. (錢照比....)

有乜玩呀??

就係一齊拎住隻蕉衝線已經夠好玩啦!
Hi! 我有兩隻化骨龍!
‹ 上一主題|下一主題