用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學課外活動(ECA)問題
樓主: NamNamKo
go

喇沙小學課外活動(ECA)問題 [複製鏈接]

原帖由 Odin 於 11-9-7 00:52 發表
Extra curriculum activities,即「課外活動」。
雖然不是強制的,但從小學習樂器對孩子有莫大好處,而高年級音樂科考試會有樂器部份。

odin,

請問你所指的"高年級音樂科考試會有樂器部份"係咪同我地宜家逢下學考試每個學生要表現一分鐘樂器有唔同?

我仔仔之前學左兩年小號, 宜家停左, 亦無再學其他樂器.  係學校方面(eg.成績計分或入中學)係咪真係有影響呢?

thx!

原帖由 maria_lai 於 11-9-7 14:14 發表

odin,

請問你所指的"高年級音樂科考試會有樂器部份"係咪同我地宜家逢下學考試每個學生要表現一分鐘樂器有唔同?

我仔仔之前學左兩年小號, 宜家停左, 亦無再學其他樂器.  係學校方面(eg.成績計分或入中學)係咪真係 ...

Maria,

如果我想問下如果下學期既音樂exam, 可唔可以用piano呢? thanks~
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

原帖由 Nicole1982 於 11-9-7 17:10 發表

Maria,

如果我想問下如果下學期既音樂exam, 可唔可以用piano呢? thanks~

過去個三年都可以, 今年都應該得.  其實我都唔知呢個每年一次一分鐘表演有冇計落音樂分.

貢獻勳章

亞仔話音樂分數係:

20% - 筆試 (佢話好易)
40% - 唱歌
40% - 樂器

亞仔話係咁計,但我唔肯定。用樂器演奏一分鐘,但如果玩得OK,老師會比你玩晒成首歌(more than 1 min)。

原帖由 joemyt 於 11-9-7 21:11 發表
亞仔話音樂分數係:

20% - 筆試 (佢話好易)
40% - 唱歌
40% - 樂器

亞仔話係咁計,但我唔肯定。用樂器演奏一分鐘,但如果玩得OK,老師會比你玩晒成首歌(more than 1 min)。 ...

這個是否一年級的音樂計分法?  請問什麼時候要考呢?

課外活動問題

請問大家會比小朋友學什麼? 可否交流吓?
都是一體一藝嗎,會否太多冇時間做功課呢?  學樂器方面帥生比例是1對幾呢?

請大家比小小意見啦,謝!

一年班可以玩多D, 樂器帥生比例是1對3 -4.

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-9-8 09:01 發表
請問大家會比小朋友學什麼? 可否交流吓?
都是一體一藝嗎,會否太多冇時間做功課呢?  學樂器方面帥生比例是1對幾呢?

請大家比小小意見啦,謝!

其實學校有冇規定一定要參加呢?因為仔仔係校外已經學緊一體一藝...唔係太想再花時間係學校學....同埋接送都係問題..

有冇人真係一樣都唔學呢?學校會唔會唔係咁鍾意呢?

咁二年級或更高年級音樂仲要唔要考樂器呢?

貢獻勳章

二/三年班都要考樂器。

請問今年應該幾時表演或考演. 是不是跟返考試時間.

原帖由 maria_lai 於 11-9-7 18:50 發表

過去個三年都可以, 今年都應該得.  其實我都唔知呢個每年一次一分鐘表演有冇計落音樂分.

I remembered at the parents' meeting on 27 Aug.  I heard that only English, Chinese and Math will count for primary one, ie. with ranking.

So does that mean music, computer, etc... not count?

Can someone explain further?  Thanks.

係呀, 考試測驗排名只計中英數三科成績, 其他科只有GRADE...

原帖由 Lilna 於 11-9-9 16:35 發表
I remembered at the parents' meeting on 27 Aug.  I heard that only English, Chinese and Math will count for primary one, ie. with ranking.

So does that mean music, computer, etc... not count?

Can so ...

原帖由 bb2 於 11-9-8 10:49 發表
其實學校有冇規定一定要參加呢?因為仔仔係校外已經學緊一體一藝...唔係太想再花時間係學校學....同埋接送都係問題..

有冇人真係一樣都唔學呢?學校會唔會唔係咁鍾意呢? ...

唔駛一定係學校學, 無所謂

LS功課多, 如果同小朋友(小三)報4項課外活動, 會否太多? 其他小朋友報多少項呢? 可以分享下嗎?

一年班可以玩多D ...

原帖由 IP 於 11-9-9 23:16 發表
LS功課多, 如果同小朋友(小三)報4項課外活動, 會否太多? 其他小朋友報多少項呢? 可以分享下嗎?

17/9 田徑隊選拔

原帖由 沖廁 於 11-9-16 09:42 發表
請問, 選拔期間, 我地d家長會被安排響邊度等呢?
果個位置可以睇倒佢地選拔情況嗎?

HI,請問你找到褓姆車未?我都係住海濱, 兩個仔仔讀喇沙, 十月課外活動無校車. 如果你都未搵到, 有無興趣join埋一齊自組褓姆車/撘的士?如果你搵到, 可否PM我?

‹ 上一主題|下一主題