用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2011-2012年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2011-2012年) [複製鏈接]

回復 AFSL2007 的帖子

多謝提醒。愈來愈艱辛是預期之內,最怕是一下子跳得太多,未能適應。

點解小四至小六冇派學生參加華盃?

http://www.hxcup.org/

iamderek 發表於 12-1-17 16:40
點解小四至小六冇派學生參加華盃?

http://www.hxcup.org/
我沒有聽阿仔(G5) 提過這個比賽,不知是否他的數學成績只是一般!

華夏杯應該係新活動,從初小開始,高小重未參加。

至於小二全港冠軍嘅麥小朋友,除左數學勁之外,圍棋都捉得唔錯,經常攞獎嘅。

唔知麥小朋友有否在外讀其它的數學班呢? 以我所知這批獲奬的小朋友, 有部份的家長說並沒有在校外讀數的.

回復 snowvw 的帖子

我個女都有參加呀,佢無喺出面學數學,我地之前連咩野係奧數都唔知架,只係買左本exercise, Xmas假期教佢做下, 咁就去比賽喇!

回復 muichujamie 的帖子

學校都教得唔錯喎,

我一向都認為數在學校裏學已足夠, 好想聽下啲有在校外俾小朋友讀數的家長分享吓, 額外學數的好處.

Just found out that 2 Powerpoint files about "Reading with Children" have been uploaded to school website.  I guess it came from the last parent session for 2012-2013 newcomers.

我是來年小一媽媽,請問每年初小測驗和考試在幾月?

通常:

1st - End of OCt
2nd - Jan
3rd - Mar
4th - end of Jun

Just try my best to help. Correct me if I am wrong cause I am not so sure.

NeoMom,
請問那個月是測驗,那個月是考試?是不是上述四個月份是考試月?

回復 Totowang 的帖子

1st and 3rd are 測驗,2nd and 4th are 考試.

正確來說,四次都叫「學業評估」。第一和第三次只有中英數常,第二和第四次再加普視音體。

除了四次學業評估,只有隔一星期的中英文默書,沒有其他測驗

多謝各位提供的資料!

我今年想報優才小一,請問如果學生收左,有乜費用要交 (e.g. 留位費,第一期學費)? 大概邊個月份要交?

...如果學校收左...

引用:我今年想報優才小一,請問如果學生收左,有

原帖由 karenpsleung 於 12-03-19 發表
我今年想報優才小一,請問如果學生收左,有乜費用要交 (e.g. 留位費,第一期學費)? 大概邊個月份要交? ...
上年如果第一輪收到「條件性取錄」,九月頭交留位費490元正,並上家長講座至少七堂才可於五/六月有正式取錄。

YY Mom :-D

五月十四號有一星期的期中假期,大家有冇計劃旅行?

引用:五月十四號有一星期的期中假期,大家有冇計

原帖由 iamderek 於 12-03-21 發表
五月十四號有一星期的期中假期,大家有冇計劃旅行?
咦,係唔係年年都係呢啲時間放?上學期有冇㗎?去旅行好喎!

YY Mom :-D

引用:Quote:原帖由+iamderek+於+12-03-21+發表五

原帖由 yy0601 於 12-03-21 發表
咦,係唔係年年都係呢啲時間放?上學期有冇㗎?去旅行好喎!
今年改咗term break時間,以前係term test後放假的,多數是4月份,會差唔多連住復活節徦。今年唔知係唔係要為15週年音樂劇綵排,改在五月才放假。

‹ 上一主題|下一主題