用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

Hi hidemode,

你個仔考親試都有事会好影响成績嗎?  希望你仔仔係小問題啦!  要諗吓計有咩辨法分散你大仔注意力, 唔使次次都頭痛.

皮膚痕好鬼煩架, 我自從陀大女時起濕疹(医生話因為賀爾蒙改变) 到而家都一轉季就出濕疹, 睇過專科話冇得断尾, 叫我每日搽8次lotion.  唔使做咩, 邊有口甘多時間搽, 仲要等佢乾再著番衫.

Viki 可能係Vicky 的short name, 好多外國人都係口甘, 佢個name badge上冇寫姓氏.  玩遊戲時, 校長自己唔負責"班"獎, 叫Viki 做, 好奇怪.     

Tks,     

醒目開學勳章

Tinkerbell,

之前都冇乜影响成績,希望今次都唔會,睇咗醫生喇,阿仔好耐之前隻脚子都出過濕疹,但冇再出,doctor而家都唔敢肯定係乜,佢話似水痘結咗焦,但阿仔3歲已經出咗,咪叫佢寫紙去皮膚科睇lor

我細仔picnic都係Viki"班"獎wor,唔知點解   

hidemode

Hello hidemode,

水痘出完唔係终身免疫嗎?   我個女已經入學前打針,  怕係面上有疤.   我侄女上個月出咗, 佢之前打過針, 所以只出咗少少.   

Tks,

下午班都係Viki"班"獎wor
我覺得集體遊戲有d  please 班家長,比如特別有英文歌/國語歌(中文歌反而小),同叫外籍老師"班"獎,我見d家長同viki影相影得好開心架
viki真係全場5多見人,到班獎至黎架

我地上午班玩遊戲時, Viki 大部份都在場.  但係K1完全唔識佢,  更何況係家長.  見佢好悶口甘, 加上hidemode報料, 我咪主動同佢傾計.   我個仔好痴身, 所以一齊都冇去聽歌跳舞, 唔記得聽過乜歌 ?   Please 家長都應該吖, 我地pay學費架.  

Lunch之後, 我同亞仔去咗室內踏單車, then go out for a walk.  係 sir 滑梯到見到Viki 同個小朋友係到玩.  我個仔又走去sir,  口甘Viki 就主動走埋嚟同我傾, 口甘咪傾到夠鐘先返去"班"獎比下午班囉.   所以咪唔見人  !!!

你地係咪笑緊我   點解你地學我寫 "班"獎 ?  我唔諗到點寫 "頒"呀, 今日先記得.   

Tks,

醒目開學勳章

Tinkerbell,

緊係唔會笑你啦,不過我係懶得諗,咪copy你個字law  :

今日幫小學做義工,問咗十多個小四生,剛剛考完嘅試難唔難,大部份都話唔難,我個仔都話識哂,希望佢嘅""識哂""係correct answer la   

hidemode

醒目開學勳章

栗子媽媽,Tinkerbell,

Please 班家長就真係唔識講,因為冇比較,唔知弟2d幼稚園係咪咁,我哋K.2都係有唱英文/國語/中文歌,都係我個仔平時係學校唱果d,佢返嚟全都會教我唱,所以我都一齊唱

Viki就可能有教K.2,所以都幾多家長同佢傾計

hidemode :

hidemode   

好瘀皮, 成日寫白字.  唔知點教小朋友做功課.  

我女每次考試, 測驗都話識晒,  結果总係粗心大意 !  "識晒"係咪correct answer遲d咪知,  但肯定係小朋友嘅standard answer !  不過算啦, 我細個時咪重"番薯"

好羨慕你做full time mom又有bun bun帮手冇口甘困身. 我個女投訴我成個星期冇返屋企 (其實唔係冇, 晚晚返到去佢地都瞓咗) 教唔到做homework, 又唔可以上到每日一篇.  唯有每朝6點起身陪佢地飲奶, 見吓hug吓   又撻落床瞓過

Tinkerbell

Viki 只教 K2, K3,   no K1

因為我成日見d家長追問老師幾時有國話同拼音,但係德信又冇具體計劃.而老師就回覆e+學校有教國語歌等等......
hidemode 寫道:
栗子媽媽,Tinkerbell,

Please 班家長就真係唔識講,因為冇比較,唔知弟2d幼稚園係咪咁,我哋K.2都係有唱英文/國語/中文歌,都係我個仔平時係學校唱果d,佢返嚟全都會教我唱,所以我都一齊唱

hidemode :

醒目開學勳章

栗子媽媽,

原來係咁....可能佢哋始終係一間傳统普通嘅幼稚園....所以....面對家長會有d壓力呢....

你哋睇吓我係呢個topic post嘅嘢,我係咪好矛盾呢??真係驚自己揸唔定主意,攪嚟攪去影響咗個仔....
Click here

醒目開學勳章

Tinkerbell,

我有時都好想出去打番工,但只有我先壓得住我兩個naught boy,fulltime mom 其實重大責任(我感覺,因為係fulltime,好多嘢冇得賴),我媽咪同d朋友(未生仔嘅),見我一次話一次,女人一定要有自己工作,唔好靠哂男人.......(下删一千次)等等.....

hidemode

sorry!I have to bear in mind  Tinkerbell's son ->KI ; hidemode's son ->4 )
我係一隻big head shrimp, 亞仔最近考完試,可以有時間post上離八下,其實我都想全職教仔,但係e+late份工個老細又好好,雖然好鬼耐無人工加,之前果
份工,年年有兩次bonus,但係老細(唔係老細,係polish shoe boy,real boss 係外國)日日都鬧人,鬧到全公司女仔都喊到湯豬甘,得我一個無喊過,最後同變態擦鞋仔鬧大架,就離左e+份工,但做好happy,touch wood 如果唔好彩公司唔tim, 就碟埋心水做full Mum.
我老公會一手推個印印落街,佢會話喎唔冼你做呀!仲用工人! 

醒目開學勳章

catcatmom,

好耐冇見!!其實我老公都唔鍾意請工人,佢話間屋細(500呎),唔明點解我都做唔掂,有多個外人係屋企唔方便,又要每月使多成5000蚊(人工+多一個人嘅燈油火蠟之類),但我真係覺得做家務+凑仔好辛苦,每次冇工人嘅時候,我做過7日就不能控制地發脾氣,所以而家都冇鵝我law....

你有冇上學校個website download你個仔嘅班相   

Hi,

各位都好夜鬼 !   呢幾日感冒, 瞓到唔知醒返工添.

德信幼有考試嗎 ?  2月尾話家長日取成績表, 我記得之前收過appraisal report, 係唔係=成績表 ?  

校慶日, 捐贈日 hidemode 你又做義工 ?
捐贈物品, 我諗住捐:  雞粉, 洗面巾, 茶葉,  你地呢?
其他口甘 heavy & bulky 小朋友點 handle ?? 5kg 米 有冇搞錯,  我寧願捐錢都唔會叫亞仔carry d 豉油/蠔油(glass bottle) 危險, 米/油/洗粉 太重.  我個仔 得14kg體重咋 !  又脫過臼,  一定唔會比佢拎重嘢.

每次我bun bun放假, 我都要放大假做maid,  但我老公就反而覺得我冇口甘火爆,  因為公司d嘢雖然仲要做 (电話遥控)  但我乜都唔理, 非緊急的都唔做.   我都知做full time mom有得有失.  我其實好喜欢工作,  亞仔5個月就跟我工幹, 唔係出世後, 係出世前, 大住肚飛.  但做得辛苦又唔想做.  係口甘架, 冇果樣想得果樣.  

Tks,

我細佬出名脾氣好, 抵得諗.  好好先生, 好好daddy.  從來未鬧過老婆.   點知佢老婆話一教仔女做功課, 佢就拍枱拍櫈, 乜Q都冇晒.

我平日已经唔好脾氣, 教女時真係日日鬧到 "猛" !  教仔女好攞命, 所以全職mom我其實唔敢試.  

醒目開學勳章

Hi Tinkerbell,

冇考試,不過會有張school report,各科係由平時上堂嘅表現嚟評估,冇分計,係""√""做唔做到、掌唔掌握到之類,係呀我會返去做義工18同21号,我諗學校係預咗我哋d家長自己攞d捐贈品返去..

你有冇收到""現代父母訓練班""嘅通告,上次有參加嘅家長話好有""得著"",所以今次我多数都參加

catcatmom sunday有冇返學校買書??我揾到d P.5、P.6嘅家長傾,到而家都未知幾時轉全日制,話工課都係唔深,但要""轉彎""",即係要思考咁bor,可惜揾唔到精英班果d家長傾   

我都係EQ低,同2個仔溫習做功課時成日都一樣係鬧到 "猛"哂    :evil:

係啦,比錢好過
捐贈物品, 我諗住捐: 雞粉, 洗面巾, 茶葉, 你地呢?.......我consider緊駛5駛同佢拎返學呀,不過雞粉/茶葉/面巾都係一個好提議.只怕栗子10下10下5識放入損贈箱姐
Tinkerbell 寫道:
Hi,

各位都好夜鬼 !   呢幾日感冒, 瞓到唔知醒返工添.

德信幼有考試嗎 ?  2月尾話家長日取成績表, 我記得之前收過appraisal report, 係唔係=成績表 ?  

校慶日, 捐贈日 hidemode 你又做義工 ?
捐贈物品, 我諗住捐:  雞粉, 洗面巾, 茶葉,  你地呢?
其他口甘 heavy & bulky 小朋友點 handle ?? 5kg 米 有冇搞錯,  我寧願捐錢都唔會叫亞仔carry d 豉油/蠔油(glass bottle) 危險, 米/油/洗粉 太重.  我個仔 得14kg體重咋 !  又脫過臼,  一定唔會比佢拎重嘢.

每次我bun bun放假, 我都要放大假做maid,  但我老公就反而覺得我冇口甘火爆,  因為公司d嘢雖然仲要做 (电話遥控)  但我乜都唔理, 非緊急的都唔做.   我都知做full time mom有得有失.  我其實好喜欢工作,  亞仔5個月就跟我工幹, 唔係出世後, 係出世前, 大住肚飛.  但做得辛苦又唔想做.  係口甘架, 冇果樣想得果樣.  

Tks,

你地join5 join 德信中學個gathering,我見個function差不多要成日
填左5去呀,係咪好   

醒目開學勳章

我會去,因舊年冇去,大仔過兩年升中,要開始留意中學la.. :
‹ 上一主題|下一主題