用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?
樓主: 3pigmama
go

聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?   [複製鏈接]

小女剛是聖羅撒學校小一, 我們十分滿意.

回覆:聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?

當然係聖羅撒啦!

聖羅剎請咗好多一年合約制老師,I Ed老師本科PE但要兼教數學,令老師冇歸屬感;每年四月做老師的續約,如不獲續約,士氣很差。

HF is different. The teachers have years of experience and are consistent in quality English and Chinese standard.

回覆:dingdingba 的帖子

hihi,我以前中學都係讀聖家,中文C,英文B,之後去左第二間學校讀預科,同樣係港大畢業
我唔係小聖家升上去嘅,個人覺得聖家啲學生係聰明,但上堂唔太主動舉手答問題。

回覆:聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?

有冇人可以分享下聖家𡿨九龍城)上英文課時係點?有冇presentation 或者discussion 的模式?

校規是否很嚴?

謝謝

小女今年入讀聖羅撒小一, 佢哋小一預備班有8日, 好多學校都只得3日, 所以佢對小一的新生都好照顧, 小朋友讀得好開心, 老師同校長都不是外間所講的咁差, 接觸了都好友善

本人有20分, 心儀聖家九龍塘和ST ROSE, 上一年HF 20分可以收晒, ST ROSE則要抽籤, 今年自行可能會交ST ROSE, 因怕20分HF會有很多人抽, 其實2間學校有沒有大分別呢?? 我睇到都係每班人數、宗教、有直屬中學等都是差不多, 有無JM可以講解下? 謝謝

I like the principal of HF, very good to students!

小女也是聖羅撒小一學生, 讀得好開心, 老師嚴格要求高, 但十分友善, 小女好喜歡學校和老師. 但小女從傳統幼稚園上,所以面對現在4/5樣功課完全無問題, 反而她感輕鬆,以前k3寫一頁若8/10行詞語,現寫4/6行,仲少左!

‹ 上一主題|下一主題