用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: alsa
go

2012-13 小一傾下計 [複製鏈接]

剛剛收到考試時間表,請問中文說話係乜?係吾係老師會比一篇嘢你,然後照字朗讀出來,定係好似平時講嘢咁用囗語講出嚟?

回復 terrylyy 的帖子

老師會比範圍的... 放心

學校明天 (19/12)是聖誕音樂會綵排和各班祝誕, 亞囡說明天不用脅課本, 只需帶功課, 手冊和英交圖書.  同學仔可以帶小食與他人分享, 不過不可以脅薯片, 糖果返學咁來, 今次果書包是最輕
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

大家好!近排返工忙到嘔,都無乜時間上嚟!早幾日開始整理個仔要考試嘅嘢,先發覺中文考嘅範圍真係吾小,仲要星期五先再加多張紙仔係手册,要考埋課文嘅問答題,亞仔最怕呢樣,平時即測最吾like,因要一字不漏咁,寫晒成句句子,你哋係咪都努力緊呀! 各位同學仔加油呀!

係呀,其實都好多下,考就考6課,默就4課
我阿仔仲要呢幾日發燒,冇精神溫

請問1C班同學仔,上星期五,老師派了即測薄,裏面貼了一張“膽小的爸爸“嘅問答纸,手册寫住星期三會即測呢課,咁我以為係放住係到先,留到星期三先用,但今曰亞仔放學話應該要返屋企自己做,然後今日交!咁即係點?乜吾係星期三用咩?仲话做完要家長簽埋名,聽日補交番,完全吾明!亞仔又講到一舊舊!

唉!聽曰考試今日先嚟病,醫生話亞仔有D腸胃炎,可能D感冒箘入咗胃,所以成曰想嘔同反胃,頭先仲早退十一点幾就走咗,希望聽日返到學,吾使補考!亞仔話佢班上都有個女同學今日都無返,又係病咗!

回覆:2012-13 小一傾下計

同阿女溫書真係會嘔血架,平時識的字突然又會唔記得,如doll 可串左dall, green 串左grenn

alsa 發表於 13-1-20 00:55
同阿女溫書真係會嘔血架,平時識的字突然又會唔記得,如doll 可串左dall, green 串左grenn

...
me too! 之前識串的生字, 突然好似失憶, 記得一d, 又唔記得一d. 比佢激死. 同佢溫, 佢又話識晒, 點知錯漏百出.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

考埋今日!! 終於可以鬆下

完全認同呀! 我都覺得鬆一囗氣!

點解中文成日都咁難架? 佢話課文及語文只扣幾分....咁即係衰哂閱讀理解啦.,,...點算?!

有分數,冇卷睇,都唔知佢錯乜!

係囉,點解無卷派嘅,得個分數,遲啲會吾會有得派?

唔會喇,係派尋日就派O左喇

阿囡都話老師講到明淨係評估一先派卷,
其餘評估只有得分數比我地睇

咁奇怪嘅!想知錯乜,下次留意吓都好呀!乜份考試卷咁秘密嘅!真係衰咗都吾知衰乜!!!

其實真係要一齊反映下,家長日、PTA,多D人講先有機會改變
大家一齊提出丫

回覆:winga_li 的帖子

咁家長日真係要同老師講吓!多啲人比意見應該是好事,我哋宜家先一年級,我吾想估佢考試錯乜要估足六年!

‹ 上一主題|下一主題