用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
樓主: BB0628
go

Deleted Post   [複製鏈接]

我都曾就"運動"此項事情致電校方查詢, 但留下資料後卻音訊全無, 總之一句, 此校行政混亂 (不知是一向如此還是新轉了校長的關係), 我對此很失望 (無論學習Level及行政方面),讀了那麼多年傳統私小, 甚麼都是講效率速度進步,, 突然來到種180度轉變既環境, 我真的很不習慣, 接受不到!! 小兒雖然也喜歡此校 (說因少功課), 但自己也承認在這裏讀書暫時看不到會有進步的空間, 因返了成個月學都沒有學到新東西!

回復 BB0628 的帖子

都過了一個多月了,但是游泳班還沒開始上課,我也是打過電話過去,也沒有回音,錢交了,但又不上課,真不知道發生什麽事?

moon2000 發表於 12-10-12 10:52

都過了一個多月了,但是游泳班還沒開始上課,我也是打過電話過去,也沒有回音,錢交了 ...

假如已經交了錢,而訓練班又未開始,咁就有點問題了。我阿仔是籃班,未有通告,又未交過任何費用,星期初阿仔問過體育老師,到今日才回覆在下星期六開始上堂,但依然冇派通告,唔知道詳情。唯有俾多D時間學校,希望未來日子會有改善。明天是開放日,有可能老師太忙,所以令到安排有D混亂。

醒目開學勳章

moon2000 發表於 12-10-12 10:52

都過了一個多月了,但是游泳班還沒開始上課,我也是打過電話過去,也沒有回音,錢交了 ...
我未交錢 ($1,000), 你幾時交?

其實學校除了應付開放日,還有接二連三的學界越野賽及游泳比賽,水陸運動會及嚟近的越野賽。至於新學期的課外活動,校方一定會通知學生的!嘗試打多次給學校或可以向家教會反映!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回復 EmilyBB 的帖子

是上次連同雜項費用一起交的,一共1873.2元

moon2000 發表於 12-10-13 11:29
回復 EmilyBB 的帖子

是上次連同雜項費用一起交的,一共1873.2元
你查過銀行戶口紀錄嗎?我記得在VIP簡介會當日,老師已提過自動轉賬只會扣雜費,而VIP所需的$1000將會另行收取的。在學校過數後,我亦查看銀行紀錄,學交真的只扣了雜費($873.2)。為何你會扣了1873.2元呢?

而到今日為止,我仍未收過學校的VIP繳費通知。

回復 bigbabycity 的帖子

我是用支票支付1872元的,如果他只扣872元,而1000元留待下次交的話,那麼那張支票就應該是作廢的,但學校方面又沒有退回支票,真是奇怪

moon2000 發表於 12-10-13 18:47

我是用支票支付1872元的,如果他只扣872元,而1000元留待下次交的話,那麼那張支 ...

我都係好早前已交付左支票$1,872, 但後來又說會先過數$872, 不過張支票都一直無退回來, 校方有無入數我都唔知架, 不過我都已經放棄 (無論係學校行政/學習進度上), 佢地鐘意拖就拖, 慢就慢, 鐘意點就點啦, 我都費事再激氣, 激親自己   

說起學習進度問題, 我不得不提一提剛測驗完的中文科. 仔仔溫書時竟然同我講老師其實仲未教到要測驗既第二課書, 話係因為新校長成日開會又有好多事情需要調動, 所以搞到老師D教書程序都亂晒喎, 只叫佢地自己返屋企睇下溫下, 你地話搞唔搞笑 !  哎........ 我都無咁好氣  間學校甚麼事情都可以發生, 書都未教就話要考, 真係唔知點講.... 總之真係服左佢地.  好彩仔仔一向鐘意睇書, 而小學時一直都有在外面補中文科 (因之前小學是英小, 中文教學程度只是一般, 所以需另補其不足), 今次都拿到90分 , 我都好滿意.  不過問題係...........點解學校會咁!?  

你指的第二課是那一課?題目?

moon2000 發表於 12-10-14 15:53

你指的第二課是那一課?題目?

"珍珠烏", 阿仔話測驗時都有出到題目

BB0628 發表於 12-10-14 16:21
"珍珠烏", 阿仔話測驗時都有出到題目

我都想知其它班房在測驗前有無教過此課書?

BB0628 發表於 12-10-14 01:28

說起學習進度問題, 我不得不提一提剛測驗完的中文科. 仔仔溫書時竟然同我講老師其實仲 ...
咁我地可以體諒吓老師,我自己啱啱轉新工,亦都要時間與新同事磨合,辦事效率也降低咗。
過往,阿仔在小學時,老師也不是花太多時間教中文課文,而測驗時也有很多課外題。我諗去到中學,同學也不能單靠老師,要自己主動學習,有時間能夠多看課外書也有益處的。有陣時,不同的老師,有不同的教學風格,阿仔跟我說上中史時,老師花了不少時間講題外話,真正教書的時間不多。講真,要主動學習真的好難,起碼我個仔就只得三分鐘熱度,往往要我從旁提點,才會溫下書,反而D閒書就日睇夜睇,所以我都有D驚佢成績追唔上。

阿仔果班都沒有教過,老師只是叫他們自己預習。

珍珠鳥

這篇是自習篇章,老師是不會教的,要學生自己學習!考試亦會係咁!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

真係唔明,點解VIP計劃咁亂?!

阿仔問了PE阿sir,話今個星期六開始有籃球班,不過又無通告派過。結果星期六返到學校,人影都無,阿仔見到負責童軍的老師,對方好心為他查吓,回覆星期六仲未有籃球班。我真的不明白,童軍/中樂團等就如期開展,其他卻沒有下文,咁可以出通告等學生同家長有個知字。

唯有是等,等,等。。。。。。啦,就像游泳班也一樣。

醒目開學勳章

你們有無報那個數學重點強化課程? 個網址都入不到, 之前入到不過課程未開始, 明天要打去問.  

醒目開學勳章

moon2000 發表於 12-10-21 11:41

唯有是等,等,等。。。。。。啦,就像游泳班也一樣。 ...
是的, 唯有等... ...
‹ 上一主題|下一主題