用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

我囝今年考第一場英華面試,朋友有問我情況,因佢係第二場,我囝講唔出整個過程,只講左部份給我知,但我就算知都唔想話比朋友知道. 最後,我只跟朋友講: 亞囝講唔出就算.
因為我覺得講晒所有程序,佢囝會有晒心理準備,點都表面上叫認同"乖"+"聽教"印象分都會高D. 那就會對我囝唔多公平,有些蝕底既心態.
我囝都有講起初無聽老師指令,後來再乖乖地做,老師稱讚佢係"乖小朋友".如我一早知,會跟佢思想教育,一定要XX, XXX, XXX,

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

呢個問題真係好難一概而論,大家都有自己既觀點,作為家長既,大家都會緊張小朋友既表現,覺得蝕底咗,個心當然不忿,認為不公平!攞到着數既,又會覺得小朋友一定掂,其實最後係點真係冇人知!
可能考小學既家長比較緊張啦,我見幼稚園既家長都經常上嚟分享考試內容,問題又唔會太大!但我覺得,如果你既小朋友真係叻既,佢根本唔怕同人比較,或者佢都會答啱晒呢?最後都會得到佢應得既結果.
我成日覺得,能夠憑自己實力去取得成功既人最值得人尊重,所以人地走唔走捷徑我都唔會理,我都係人家長,但做好自己就夠,呢個世界永遠唔會有公平架!係你既最終都係你既!你可以換個角度諗,如果自己既小朋友考唔到,可能佢真係未有呢個實力呢,而憑捷徑考到既,到最後可能都追唔上讀唔嚟呢!平常心吧!

mayomayo    發表於 12-8-31 20:17
hayley1328  totally agree  發表於 12-8-30 12:01
恩盈    發表於 12-8-29 16:28
meloeskie2    發表於 12-8-29 14:40
evasoeeyy  AGREE  發表於 12-8-29 12:30

分享一下我的兩次面試,笫一是王錦輝頭二日給兒子解釋去小一面試,我很簡單輕鬆的說去玩游戲乖老師會送貼紙禮物(自帶糖),兒子就要我跟一起去,后來早了2個小時去沙田用午餐時間找爸爸見了面買了雪糕哄他,那個時候什麼都沒說當孩子去到學校很輕鬆一點都不怕,只叫他 注意要有禮貌,出來后想說問清楚面試了什麼下次去別的學校注意一下,到了笫二家英華的時候兒子就明顯緊張,因為之前說他有些問題可以答好點,所以到了英華排隊的時候小兒差點就哭了,說想去找婆婆我知道是因為他有壓力。看著小小年齡真的很心痛,想想下次不再強問他面試什麼一切順其自然,不要給自己跟孩子太大壓力。

回覆:liuyingegg1 的帖子

同意。我個仔見完英華我都有問他內容,但只是係咁依問下,見好就收,唔想他感到有壓力。

回復 ha8mo 的帖子

噢, 我無咁諗反而想早 D 有得 INTERVIEW 所以一早交表 TIM.... 真係咁 SO 咩?

都係果句, 平常心對大人同小朋友都好.  個人認為最緊要兩手準.  我都唔敢講自己好輕鬆, 唯有提醒自己.

我老公時時都話, 如果神真係唔安排我地個小朋友入心儀既直資, 一定有原因.  神有自己既時間表,   

ha8mo 發表於 12-8-29 10:44
講泥都sigh氣啦
我有朋友識人入面做
佢搭枱拎到一張飛入場聽口水校長口水show都不知幾高興

佢認識有人係入面做, 都問到人好多資料, 唔需要等人入晒表先, 可以自己IN 后D, 有大把時間收料啦...

fw9166    發表於 12-8-29 13:27
SII  識人好過識字   發表於 12-8-29 12:31

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+ha8mo+的帖子 噢,+我無咁諗反而想早+

原帖由 cowkingb 於 12-08-29 發表
回復 ha8mo 的帖子

噢, 我無咁諗反而想早 D 有得 INTERVIEW 所以一早交表 TIM.... 真係咁 SO 咩?
我淨係唸到,遲d交可以儲多d cert咋! 我聽過學校主任講,最後幾日,係幾百份幾百份咁入,個個家長都想戰鬥到最後一刻。咁遲交又未必係因為咩內幕tips既

Charlotte_mom 發表於 12-8-29 12:44
我淨係唸到,遲d交可以儲多d cert咋! 我聽過學校主任講,最後幾日,係幾百份幾百份咁入,個個家長都想戰鬥 ...

我只係諗上完簡介會后交, 唔想走多轉

carriebaby111  me too  發表於 12-8-29 13:50
fw9166  same as me.  發表於 12-8-29 13:28

岩岩至有時間上黎睇
有d家長咁鐘意﹙指﹚點人做野既,成日叫人做乜做乜。正如上面有d家長所講,人地post 乜你有權唔睇,你無權阻止。咁我都無謂阻止d成日﹙指﹚點人做野既人喇。
但有個logic怪怪地law,人地套料我無權禁止,咁同樣道理,其他人亦都無權去stop我去勸人地要自律。若果以咁既logic講落去就會永無休止
多謝上面有家長指出事實既一面,問哂面試程序人地起碼會做思想教育。就係呢個原因,請大家都早in既小朋友公平一點

知道之前in 乜無著數無心理準備就係假的,說穿了就係想提高自己個仔入讀既桚會,仲要掩飾同講到自己好似好岩咁

回復 fion_yinyin 的帖子

具爭議性的題目,大家有不同看法好平常,發過一次帖,講述了自己的看法便算,都唔想再回帖。但睇睇吓,有一點好想說清楚,你有你的想法,但點解你說的就是真理,別人就是歪理?這是我不能同意的。

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

奇怪,有人指你去做野?係你自己開post,自己叫人唔好問唔好講,自己話要撥亂反正,自己話要勸人自律,自己話要出聲,家長有少少意見,就話人成日指你去做野,果然係自己先係道理,唉,多謝有mami pm我叫我慳返啖氣,我都係收聲,在此告辭,順便再讚下法西斯個post

用到"自重"2個字真係"言重"

fion_yinyin 發表於 12-8-29 14:30
岩岩至有時間上黎睇
有d家長咁鐘意﹙指﹚點人做野既,成日叫人做乜做乜。正如上面有d家長所講,人地post 乜 ...
樓主

其實你並沒有正面且具體答覆我的提問, 而是不斷在視線轉移! 說一些不著邊際的話, 無助辨明是非

由始至終, 我認為各家長一定緊張自己的孩子, 因為小一面試內容實在太廣泛, 涉及的知識實在太多, 所以才會在此掀起一場討論.

而每位家長都因為緊張,而出現了"問面試內容"這表達的方式" ,大家的目的當然是希望入到心儀的小學, 有什麼出奇?難道樓主不想嗎?? 就因為這個出發點, 所以各家長希望知道面試的內容, 我是完全理解明白(補充,我不會去問,因為我知道不是答對了就收硬,亦冇得準備,因為細路的情緒是控制不了的)...因此不存在對與錯, 因為家長的出發點都是緊張自己的孩子, 但我的重點是, 為什麼樓主可如此理直氣壯地指責其他家長? 這另我想起我們的行政長官CY, 說自己沒有僭建, 結果呢?

還有,我不會因為和我朋友的孩子說了面試的內容,而最後她又幸運地有OFFER, 我的REJECT, 會"賴"在我之前的出心上, 因為我真是明白那種徬徨無助 ,再加上,重點是, 收或不收,原因永遠都不會知道的

知道之前in 乜無著數無心理準備就係假的,說穿了就係想提高自己個仔入讀既桚會,仲要掩飾同講到自己好似好岩咁

你都想個仔入到, 這裡無人會掩飾,似乎要掩飾的是樓主....人家真小人, 有話直說, 比有些偽君子, 要坦白得多...

請大家繼續發揮香港的言論自由, 共建一個擁有和容納不同聲音的家....(不好意思,我在視線轉移)

meloeskie2    發表於 12-8-29 18:00
SII    發表於 12-8-29 17:01

自己幾時﹙指﹚點左人做乜做乜都唔記得,真係唔知邊個要慳返啖氣
另外,回帖既唔只我一人。覺得要守規矩既亦唔只我一個

成日都話父母要身教,自己做好榜樣俾仔女睇。拎tips再去interview呢種行為點講都係唔岩。若小學時問tips後再去interview 呢個做法無問題,咁將來小朋友升小/升中後,係咪都可以鼓勵佢去問左老師有咩咩咩題目先至去考試?

一般學校都好明白呢種人既本性,所以通常都會預備好多set題目。從理想角度,希望呢個方法真係可以杜絕到d套料既家長,等小朋友入到房真係表現到自己既真實水平。

但事實係學校無可能每日每組既interview都唔同題目,如果真係杜絕唔到有人套到料再去interview,咁就會對早in既小朋友唔公平。從不正當方法得益既就覺得自己好岩,反而「被做成不公平情況」既小朋友大家就覺得無問題,好奇怪

其實我早前亦講左幾個觀點,同樣係大家各自表述自己既睇法。我曾經從
1st round interview會被盡量量化等原因去分析點解答對題目數目較多會提高interview機會,但可惜有部份家長漠視了這個事實。

我從無掩飾我緊張子女,請為「似乎要掩飾的是樓主」此句找出我自相矛盾的說話才直接指責我。

怡家個事實係有一群家長十分守規矩,唔係第一組interview,雖然緊張自己子女,但都唔會係到套料出貓。反而有小部份人就用「分享」既名義黎拎tips幫仔女interview,真係唔應該
‹ 上一主題|下一主題