用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真幾時有結果通知?
樓主: kc_united
go

祟真幾時有結果通知?   [複製鏈接]

引用:你是校外生嗎?小朋友是否細仔女? +

原帖由 cutiekitty 於 12-10-18 發表
你是校外生嗎?小朋友是否細仔女?
對,是校外生!不是細仔女!

引用:Quote:原帖由+tgrm+於+12-10-18+發表消息稱

原帖由 Ernest爸爸 於 12-10-18 發表
好奇怪?自己友應該有優勢,情况是相反. 别人的飯比自己好
對,好多自己友都吾收!小朋友重係教徒,係k2 在校內評估全獲三角形(即至高級)的,又獲乖乖獎、家長義工獎等都waiting !偏偏收出面成績、面試更好的學生!重話自己係基督教學校,信、望、愛以愛為大的學校!愛我地既小朋友就吾會一手裁培佢後飛起佢!中學如程度追吾上out 出去程度易d既、適合既學校好正常,但小朋友只係五歲就咁一手飛起佢、真過份!培正、培道、真光、民生呢d一級基督教學校都保證全收自己幼園生、祟小最衰!前幾年無人乜選佢佢係人都收,而家就吊高黎賣。不過,話雖如此,我也好感恩小孩得在崇幼過了一個愉快的童年,我相信天父自有他的安排和美意,只是對祟x這類掛羊頭賣狗肉的辦學團體不滿!

cctung  禮賢, 宣幼也不保證的.  發表於 12-10-20 23:15
LuLuKiuKiu  民生不是保證全收自己幼園生! 唔收你個小朋友可能學校走寶呢?!  發表於 12-10-19 14:08
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回復 cutiekitty 的帖子

我係校外生,收waiting信,小朋友係十二月b

little_yolky  哇, 都好叻喎, 咁細個。我囡囡係11月尾的, 所以都好擔心, 11號in的。  發表於 12-10-19 09:25
dadabbma

回復 SaBB 的帖子

我小朋友上學年都係全三角形, 普通話英文拎全4分(除普通話會話一項3分), 但都只係收到WAITING信, 我都好失望. 但睇完你個POST, 又諗返之前校長响升小一講座講過 "收到WAITING的家長唔洗擔心, 可出年六月打返去問" 想像到佢一早已計劃OUT自己D學生....無奈

引用:回復+SaBB+的帖子 我小朋友上學年都係全三

原帖由 mic0355 於 12-10-19 發表
回復 SaBB 的帖子

我小朋友上學年都係全三角形, 普通話英文拎全4分(除普通話會話一項3分), 但都只係收到WA ...
問題就是: 崇x用咩態度去培養小朋友? 自己友唔收, 對自己三年前做收生决定有懷疑, 和發現小朋友學習與崇x小有距離, 現在開始去瘀? 又或,你六月再求我, 才證明你“深信我校”, 或祟x不是水泡...小朋友與家長一齊收於我手中??? 現况令人有好多聯想

回覆:祟真幾時有結果通知?

A bit shock with that news! You should reflect this to the school committee. Not headmistress.

回覆:SaBB 的帖子

引用:A+bit+shock+with+that+news!+You+should+r

原帖由 atirw 於 12-10-19 發表
A bit shock with that news! You should reflect this to the school committee. Not headmistress.
風波裏的茶坏,大方向無影響,反映有用?  心裡有好多疑問、心裡有好多假設, 算把啦

引用:Quote:原帖由+Ernest爸爸+於+12-10-18+發表

原帖由 SaBB 於 12-10-19 發表
對,好多自己友都吾收!小朋友重係教徒,係k2 在校內評估全獲三角形(即至高級)的,又獲乖乖獎、家長義工獎 ...
咁你又係咪想見到有人complain話明明自己個doy面試時好過人地,但因為唔係崇幼而去左waiting. 攪乜嘢interview咁掛羊頭賣狗肉bla bla bla?

我覺得不需要一唔順意就懷疑同conclusively咁鬧人地。你有冇問清楚你個doy係咪interview 時失左手呀?係咪你同佢報左自行收生呀?校長喺interview 個talk時講到明佢地會知過喎,同埋之後佢勁hint話睇家長誠意過喎。話說回來,你與其喺道呻,如果你真係好想佢入祟小,寫封parent letter 入去 show 誠意吖。可能有用㗎。

LuLuKiuKiu  同意  發表於 12-10-19 14:12

HelicopterDad 發表於 12-10-19 08:44
咁你又係咪想見到有人complain話明明自己個doy面試時好過人地,但因為唔係崇幼而去左waiting. 攪乜嘢interv ...

AGREE. 明白考小學好大壓力, 但亦不需火爆鬧學校, 對學校好唔公平, 學校 DAY ONE 已經話睇interview 表現. 如果小朋友面試好出色, 我看不到學校有唔收返自己小朋友的理由.

老實說依家出面好多KG/學生叻到嚇親人, friend 個女九龍塘名幼, 上星期考完同阿媽話好鬼淺, 咁你地細路考完有無同你講好容易, 識唔識講考過 d 咩?

家長呢個時候係要去表示誠意, 而唔係鬧學校發洩, 呢個遊戲, 玩到下年八月都未停, 加油.

carolmum  我同意不要火爆鬧學校, 因為還要尊重學校的決定
只睇面試"表現"這1點, 絕對不同意~我比較同意:學校有權定立自己收生標準,包括不是學術在內的因素   發表於 12-10-19 23:51
LuLuKiuKiu    發表於 12-10-19 14:14

引用:Quote:原帖由+mic0355+於+12-10-19+發表回

原帖由 Ernest爸爸 於 12-10-19 發表
問題就是: 崇x用咩態度去培養小朋友? 自己友唔收, 對自己三年前做收生决定有懷疑, 和發現小朋友學習與崇x小 ...
咁又未必。佢應該比左preference崇幼生。佢地全部都一早in。我想信只要達標就一定收。不過我估達標應該計埋家長誠意。校長猛咁話佢地會知邊個報左出面,又話之前好多(崇幼家長?)最後唔讀都唔出聲,(hold 個位到最後而令到學校行政受影響)。佢好明顯係加左,"你係咪認真㗎?"呢個element入條formula道。至於你like 唔like就各有各睇法嘞。我傾向於認同校長睇法。佢而家出左名,的確有本錢選架喎。怪只怪之前既家長飛得佢多,佢而家make sure 收D學生佢覺得真係會讀既亦正常。

Ernest爸爸 發表於 12-10-19 07:44
問題就是: 崇x用咩態度去培養小朋友? 自己友唔收, 對自己三年前做收生决定有懷疑, 和發現小朋友學習與崇x小 ...

但聽聞去年收咗0既家長都無放棄學位喎, 所以先搞到小班變大班, 咁6月仲邊有位叩?

HelicopterDad 發表於 12-10-19 08:44
咁你又係咪想見到有人complain話明明自己個doy面試時好過人地,但因為唔係崇幼而去左waiting. 攪乜嘢interv ...

我仲未出result, 但寫定去你估有無用? 我係校外生喎。

根據我囡囡講,考筆試的題目係崇幼k2未教到的。如果之前無操練,囡囡係未必識答。

回復 ghosta618 的帖子

我個女是崇幼生,大女,K2評估也是全部取得最高級別,包括英文和普通話,有校內外得奬,基督徒,都是waiting.今年竟然咁多自己人要waiting, 真失望!
她說英文題有一條聴不懂,但也有圈答案,動作題有些動作跟不到.各位是否也在此失分呢?

LuLuKiuKiu  請問你囡囡考 P1 定 J1呀?  發表於 12-10-19 14:18

引用:Quote:原帖由+Ernest爸爸+於+12-10-19+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-19 發表
咁又未必。佢應該比左preference崇幼生。佢地全部都一早in。我想信只要達標就一定收。不過我估達標應該計埋 ...
其實,我覺得崇x生大部分想留下,亦唔否認有學生會起“飛腳“.  家校聯系是雙方,一同成長之餘而貴乎雙方互信,大家先有雙勝. 家長三年前决定讀崇幼已经是誠意第一步,也不計義務工作付出...,無可否認,小一入學每一間有準則,包括崇x,但自己訓練學生不是更好嗎?最小投入程度绝对好,因為小朋友一部分童年已经在此建立,不是用一份試卷建立和衡量...這不是崇x優勢?我個人不是反對外來生,新原素往往有新而良改变,只是從行政角度有一些怪怪的感觉.個人意见,不喜匆插.

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-19+08:4

原帖由 little_yolky 於 12-10-19 發表
我仲未出result, 但寫定去你估有無用? 我係校外生喎。
雖然我個仔上左岸,冇呢個concern. 不過我覺得如果你真係好想,咁誠意係冇時間性既,再者你頂龍係浪費左寫信既時間。佢最多咪唔睇或唔理,真係nothing to lose 喎。如果唔得,咪再入過信囉。

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-19+

原帖由 Ernest爸爸 於 12-10-19 發表
其實,我覺得崇x生大部分想留下,亦唔否認有學生會起“飛腳“.  家校聯系是雙方,一同成長之餘而貴乎雙方互 ...
我都聽聞little_yolky條料。佢幼稚園時以為好似已前咁多起飛腳,點知計漏左自己出左名,好多都留低讀幼稚園,所以就算崇幼都多左人讀,但小學佢應該唔可以玩收多左呢個遊戲,所以多左崇幼入waiting....不過我純粹吹水估㗎喳。

其實私立幼稚園怎知k3生有報其他aided 小學。如果校長咁驚學生去到六月才話唔要學位,何不叫學生sign undertaking?

little_yolky  有啲家長衰到9月開學至話唔要學位呀!真該死。  發表於 12-10-19 11:52
‹ 上一主題|下一主題