用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

引用:因為我們今年的K1都是唔多過120人,就算計

原帖由 Gerard 於 13-01-23 發表
因為我們今年的K1都是唔多過120人,就算計埋插班150人,收到70人都有半吖,但如果人數如來年K1有180人,那 ...
gerard,  唔好意思,想問下你大仔是否正就讀高小?如果你地高小家長問番高小,會點收番高幼,答案會唔會比我地自已打去高小問準確很多?對不起,恕我冒昧,確實為小兒選校問題煩至睡不著覺。

回覆:gillgillkwok 的帖子

如果佢收咁貴學費,又講唔倒實收幾多,讀間有學卷的再用4000幾俾小朋友去學野,可能更有競爭力。

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+13-01-23+發表因為

但係高幼網頁有提高幼學生升高小有優勢喎,唉,唔知點算....

其實大家入高幼先不要期望入高小有任何優先權,當係一間較為深的幼稚園讀,我自己覺得會好d,唔會梗大壓力。不過我好肯定梗講,小學校長係香港島其中一間聖堂,我有朋友認識佢,佢都話同幼稚園冇關係,要睇小朋友的面試情況。

同今年我見高幼個面,有讀梗k3小朋友講左高幼校長唔寫推薦信,我當時以為高幼收左阿女時,真係好開心,以為入到一間半龍校。但當你問下D 用家時,同校長只話盡量增取70個位,沒有用保証的字眼。

回復 hophopbunny 的帖子

現任高幼K3家長, 高小唔收, 幸有一直資一私小收, 結論: 搏唔過!!

引用:回復+hophopbunny+的帖子 現任高幼K3家長,

其實呢D學校都係直系天主教總區, 佢地全部都係聽命於天主教總區, 甚至邊個學校邊個校長都係總區委派, 今天妳係高主教校長可能遲D係聖瑪加利大, 甚至某某小學校長, 你話兩間學校無關係真係打死都唔信, 教區無理由比個三五識七組織走去開玩笑開間高主教書院幼稚園部, 問題係究竟乜野關係, 有無出左問題, 或者為將來鋪後路, 將來關係係點, 我估連校長都唔知教區攪甚麼東西, 真係只有香港天主教總區自己至知。

回覆:allysharlin 的帖子

為何校長連推薦信也不寫呢?唔肯個個都寫定係一個都唔寫?

引用:為何校長連推薦信也不寫呢?唔肯個個都寫定

hophopbunny 發表於 13-1-23 10:23
其實實際來説,如果港島,男仔根本都沒有龍校選擇,如果高幼可以有差不多一半升小(都算有band 1中學 聯係 ...
大家想想, 如果3年後,第1批高幼親生仔大部份上唔到高小,您估咁貴學費仲有無人去讀呢?
用得高記個名,多少都有D優勢既,風險一定有架啦,鬼叫無龍校offer咩~
只要考高小有小小優勢,都值得搏下既~
小一派位太可怕了!!

依家點會咁早應承你一定100%上到高小ar~~

allysharlin 發表於 13-1-23 15:59
其實大家入高幼先不要期望入高小有任何優先權,當係一間較為深的幼稚園讀,我自己覺得會好d,唔會梗大壓力 ...

似乎總合大家意見,  高幼高小關係唔算密切, 高幼校長盡量爭取, 高小卻承諾唔到俾幾多位高幼, 就算讀高幼對入高小有優勢, 都仲要扣除有世襲、同宗教的小朋友, 小朋友亦要KEEP住成績於前幾十名, 先叫有些希望入高小, 呢個遊戲好似好艱辛。 我同時有RHS 同 KY OFFER, 大仔, 天主教徒, 應點選擇?

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

其實3成係邊個confirm ?
搏既成份一定有,宗教團體唔會咁赚錢瓜?

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

其實仲有個問題,就係小學同幼稚園的辦學團體唔同,會唔會喺收生人數的數目都得唔到共識!好簡單,在幼稚園簡介會,我親耳聽到,校長保證高幼學生一定有second in! 但又有家長打電話去高小,高小又話唔保證有second in! 辦學團體不同,會唔會導致溝通不足同埋想法唔係一致!幼稚園方面有自己的主觀願望,希望爭取多d學位,但小學方面又有自己的想法,反正又唔係同一辦學團體,可以睇定d來決定收多少高幼生!最後會唔會變成高幼繼續有自己的願望,高小繼續有自己的想法!

‹ 上一主題|下一主題