用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

Twins-Baby  我最大CONCERN係4. 因為政府成日吹無定向風

如果我好有錢唔同講法,有咩e郁可以即時送走對仔出國,但我都幾肯定佢地要留港升學,所以我會傾向揀d歷史悠久又有保證的學校,咁樣..少不免就多數係傳統學校,不過我心態係,入去試下先囉,讀唔上,頂唔順再作打算

Chirley  岩,同你想法一樣,  發表於 13-3-24 00:28

marcuscyrus 發表於 13-3-22 15:29
唉..其實可能根本唔到我地揀xd
不過我唔揀以下
1. 只重學術不重活動(讀書是重要,但不是孩子的全部)
2) 有時重要計埋校車費,家下好多都千千聲,夾埋就成5/6千一個月...

Twins-Baby  我都要比咁上吓, 我都想搬, 但又唔想搬遠亞媽.    發表於 13-3-22 15:53

我會summarize 你們的意見. 希望可以比其他將要考小一的家長參考吓.  

這是一個很有趣的題目, 謝謝樓主開帖
以下是我們一家不會選的學校之條件:

(1) 傳統名校
(2) 教高一級或半級, 一味死谷的學校, 多功課
(3) 男校 (我家有兩個小男孩)
(4) 高調舖張
(5) 離家太遠 (最多到時搬家)
(6) 北區
(7) 擬似歌頌共產黨
(8) 普教中
(9) 每月學費高於$8,000 (今日水平)

所以, 我家選擇也確實有限

Twins-Baby  噤你點揀?  共產黨呢個問題, 我都有諗.   發表於 13-3-22 17:33

回復 torunpoland 的帖子

老實說, 我家孩子才讀N, 現在還有時間蒐集資料步署
至於共產黨的問題, 中文科最容易俾人入手, 所以, 中文科教材的取向很值得家長留意.

Imagist  請問點樣可以知間學校是否左派呢? thanks!  發表於 13-4-12 12:45
Twins-Baby  係哇, 所以一定唔好揀左派學校   發表於 13-3-22 18:04

回覆:torunpoland 的帖子

可係常識科最易入手?中文反而難wor.

Twins-Baby  真係唔睇啲教科書, 真係唔知,  我唔想學習有政治色彩    發表於 13-3-23 08:55

我去過一間學校參觀, 佢一介紹德國教育科, 我心諗咩嚟架? 我之後唔敢再去參觀啲左派學校.  真係好

回覆:Twins-Baby 的帖子

哦!咁果科即係教乜呢?內容有乜咁得人驚?明刀明槍都吾差,好過暗箭難防。
培僑中文課本用國內人教版既書轉成你體字,所以內容有鄧伯伯植樹,好濃厚中國風情同用字跟香港中文書不太一樣,如會有地道方言用詞如幹麻等,有疑慮的家長真係諗清楚。好明顯吾係人人接受呢類課程。

回復 JadeW 的帖子

德育及國文教育科.  我係覺得, 德育同國文教育係兩回事, 認知國情不等如愛國, 品德教育係一種人生哲理, 同愛國真係唔啦更.  仲要話係德國教育, 我以為係咁先進學德國教育?!  始終我唔BUY咩愛唔愛國, 因為係每個人的感覺, 不可能從洗腦式注入小朋友度.

回覆:Twins-Baby 的帖子

我對於德國教育有保留,對於宗教教育亦有同樣看法。我是無神論者,其實認為部份宗教道理也是洗腦式的教育。自己係宗教學校大,聽完就算,吾信但亦覺得佢有影響我既思想。我想小孩學習中國傳統思想多過宗教思想。所以宗教氣氛及背景太濃的學校我亦吾會選。

Twins-Baby  宗教唔強迫你去信, 但而家中央係要我哋, 不要問, 只要信   發表於 13-3-23 08:58

有時又難怪d校長hard sell學校,咁的確學校知名度高左多左人報,又受家長追捧時,係容易收到叻人,咁學校既成績(包括學術、體育,音樂etc.)自然會提高,學校自然越來越出名,某程度校長的確有做好佢份工。但當然教師流失量同有無歸屬感亦同樣重要,因為如果返工返得好辛苦,點都會影響情緒,教學質素都會受影響,講到底老師都係人,都有屋企人,如果只求做好間學校而唔理教師感受亦不見得好。

其實呢個貼好好,好多時我地報學校都只睇到優點,尤其依家競爭咁大,成日覺得有學校收已好好,變相無諗過到底間學校係唔係真係啱自己小朋友,所以大家可以講出唔同見解絕對係件好事!

Twins-Baby  所以我話 pros & cons 知清楚先知道適唔適合.  真係要集思廣益  發表於 13-3-22 21:02

仲要睇吓啲校監校董是何芳神聖......  

回覆:在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??

我本人較喜歡聽到討論區有不同的聲音而不是一面倒的

Twins-Baby    發表於 13-3-22 22:36
I love baby

引用:我本人較喜歡聽到討論區有不同的聲音而不是

原帖由 lv222 於 13-03-22 發表
認同。可以容納到不同的聲音和意見,互相尊重,才叫和諧的社會。

回復 sugarnana 的帖子

我真的希望少啲怨氣, 多啲包容.  有時無須太認真, 一笑置之算吧

引用:我本人較喜歡聽到討論區有不同的聲音而不是

原帖由 lv222 於 13-03-22 發表
我都路過!皆因仔今年要考小一都上來看取資料、不同看法!雖然我仍未俾到咩意見!但我是好想每個post都能看到不同意見!不一面倒!凡事、人都有好與不好!我們應懂去取捨及接受別人看法!應不同人有不同看法!亦是我們教自己孩子去學習的!我想的好簡單!合適自己的就是對自己來講就是好!別太在意認為唔好的人的說話!因為你是你別人是別人!每人需要不一樣!

引用:+本帖最後由+Twins-Baby+於+13-3-21+23:36+

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-20 發表

成日睇到咩勁學校好想入, 但又有咩學校係你唔會比你小朋 ...
答番正題先!呢刻我唔會幫仔報的學校
1. 男校(我有两個仔)
2. 傳統名校(尤其有精英制)
3. 不適合仔性格的學校
4. 重學校多過品德的學校
5. In 3次幾上的學校
6. 考筆試的學校

回復 anlywan 的帖子

你有兩個仔都唔去考男校?

回復 anlywan 的帖子

嘩, 恐怕你無咩選擇

回覆:anlywan 的帖子

睇黎好多人唔係幾鍾意深水埗間男校喎!但事實是否如此呢

‹ 上一主題|下一主題