用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
樓主: gillgillkwok
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!   [複製鏈接]

如果有得揀, 我只希望佢有健康快樂的人生, 心滿意足了

aeiou_drm  Agree!  發表於 13-4-22 11:50
Chirley  SAME HERE  發表於 13-3-28 13:18

回覆:gigayan 的帖子

大家好似喺度拜年咁樣!

引用:大家好似喺度拜年咁樣! +

原帖由 crazymum 於 13-03-28 發表
大家好似喺度拜年咁樣!
和諧!

Chirley  咪好囉~~~討論區咋嗎, 咁都和諧唔到真係太難做人啦  發表於 13-3-28 13:19

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

輸在起跑線的小鳳雛,唔代表未來不成材。每所學府都是以品德行先,學術排次。換言之,小孩的品格往往反映家長寫照。知書識禮都學不好,任您有百般才華亦得不到廣泛認同。只是教育制度不夠全面,令到一撮人想歪了,而逼使下一代去爭功名利。

dannyyau302 發表於 13-3-28 13:21
輸在起跑線的小鳳雛,唔代表未來不成材。每所學府都是以品德行先,學術排次。換言之,小孩的品格往往反映家 ...

非常贊同。
我細個時屋企係好窮, 而家雖然唔算好好但都叫ok la...
都係要多謝父母...
可能個topic 起得有d沉重左, 我唔太明咩叫『嬴到尾』一直唔敢講咁多,
因為『到尾』俾我既感覺係要蓋棺論定, 都睇唔到了...

又係搞笑0既我。

成日都聽到大家話 "身教",好似我哋要做模範生,教小寶寶好多嘢咁。但唔知大家有無覺得,自從有咗小寶寶以後,從小寶寶們身上,我哋都學咗好多,改善咗好多。所以,就部份品格而言,我自己肯定係輸在起跑線,但卻有好大的進步,一直急起直追。

就我自己為例,以往我的耐性是0分,現在有5分(10分滿分的話)。所以,在起跑線可能嬴了某些地方,但人生何其奧妙,有好多嘢我們要不斷改進。所以,現在想起來,生兒育女,不是什麼延續DNA,對子女負責任,擁有一個完美家庭等等的原因,其實是自我改善的一部份,明白到自己並不完美,並因為某人的存在而希望令自己變得更美好。

Christi  同意!   發表於 13-3-28 17:23

標題好吸引!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

crazymum 發表於 13-3-26 19:03
有個朋友嘅朋友,出身屋邨,普通小學、中學,努力讀書,廿年前考入港大,畢業,工作,再進修,升職,做到上 ...

本地幾大地產財閥, 都不是神校畢業. Bill gate and Steve Job 都沒有大學畢業.
可能不讀大學或名校, 反而可發大達

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-26+發

原帖由 JL3 於 13-03-26 發表
同意!十分同意!不過,我身邊好多人,每個月都用上數萬元比小朋友,我相信這些金錢,對於他們而言,就好似 ...
6元買份報紙我都嫌貴:;pppp:

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+13-3-28+15:2

原帖由 little_yolky 於 13-03-28 發表

又係搞笑0既我。
我覺得這是真的。

小小媽咪

回復 little_yolky 的帖子

係呀, 小朋友喺我地身上學野,我地一樣又喺小朋友身上學到野, 正所謂教學相長.

做人爸媽,雖然知識和閱歷一定多過小朋友,但人人都係由生咗第一個小朋友之後,先至學習點做一個好父母. 教小朋友要尊重別人,其實我地何嘗不也是要尊重小朋友.

老實講,在照顧囡囡的呢幾年裡,囡囡教懂我既野都唔少,包括佢睇事物的方法/完全冇框框既思維/教我要學識易地而處/教我要改變角度看問題/教我要有耐性/教我有啲野係改變唔到,要識得放下...等等

憑我們的接觸,我和老公經常都慨嘆為甚麼現在有很多青年人(註:他們的家境和學歷都不俗)的品德可以那樣令人失望,有時間再和你們分享一些個案。

家長們,究竟甚麼才是最重要呢?人生甚麼叫嬴呢?大家不要輕易迷失啊!

小小媽咪

swmami 發表於 13-3-28 17:39
憑我們的接觸,我和老公經常都慨嘆為甚麼現在有很多青年人(註:他們的家境和學歷都不俗)的品德可以那樣令 ...

憑我們的接觸,我和老公經常都慨嘆為甚麼現在有很多青年人(註:他們的家境和學歷都不俗)的品德可以那樣令人失望 <~~~乜咁岩呀, 哈哈

自己都係, 耐性耐分, 牛脾氣又硬頸,
不過以上所提既係有小朋友後更知要冷靜平和d,
因為我都好怕小朋友大吵大鬧無禮貌做咩都好似應份咁既,
有時見到呢d小朋友都心內不禁搖頭,
唔想自己小朋友都係咁, 唯有自己都要改好d~

醒目開學勳章

回覆:Christi 的帖子

簽名被屏蔽

引用:事實如此。 記得一次資深演員羅蘭女士的訪

原帖由 天瑜 於 13-03-28 發表
事實如此。

記得一次資深演員羅蘭女士的訪問之中,單身的她說過:-
孝順的人,際遇一定好!

Chirley  心地善良既都係   發表於 13-3-28 19:17

回覆:JL3 的帖子

同意。

小小媽咪

睇完成個post,真係好唔明。我細個時阿媽成日話:盡左力咪得。今時今日,個個都講work life balance. 冇既,想要有balance的生活也只能有balance的成就。give and take.一個人係唔會無啦啦輸緊變左win架喎,遲左起跑既代價係可能要比人付出雙倍努力。睇你想先苦後甜定先甜後苦。

醒目開學勳章

回覆:JL3 的帖子

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題