用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞仔真係咁差??? :(
樓主: Cindyjasper
go

亞仔真係咁差??? :(   [複製鏈接]

回覆:Cindyjasper 的帖子

阿囝係點,最清楚必為父母,不要氣餒!天將降大任於斯人,必須勞其筋骨,餓其體膚。黎明總在黑暗之後,努力!

醒目開學勳章

nvitined 發表於 13-10-19 10:44
阿囝係點,最清楚必為父母,不要氣餒!天將降大任於斯人,必須勞其筋骨,餓其體膚。黎明總在黑暗之後,努力 ...

我當然好清楚囝囝能力, 但喺面試果幾十分鐘內, 老師就未必清楚

回覆:亞仔真係咁差

Me too, 已肥了四間!!

回復 Cindyjasper 的帖子

我都明白,我仔都係,肥左好多間...

接連收到壞消息,對囡囡開始失去信心

當個個未有offer的家長都說自己小孩未必係最叻但一定唔係差時,就知道在物質富裕嘅香港,叻+質素好+有父母栽培嘅小朋友實在太多。

所以,得失真的不要睇得太重!  只要過去同往後你真係有好俾心機管教小朋友嘅話,閣下小朋友學到得到的,係唔會失去,日後一定用得著!  改變心態,堅強及努力地去面對將來的日子!

共勉之!

引用:Quote:原帖由+wendyaupooh+於+13-10-18+發

原帖由 Cindyjasper 於 13-10-18 發表
呢d遊戲唔通真係唔啱我哋d平民玩

Cindyjasper 發表於 13-10-21 01:25
我當然好清楚囝囝能力, 但喺面試果幾十分鐘內, 老師就未必清楚

你又試諗下點解有offer的小朋友又可以係果幾十分鐘內能夠令老師睇到他們的能力呢。

回覆:Cindyjasper 的帖子

其實interview都好講天時地利人和,或許與你小朋友有緣的未出現吧!不要灰心,做好準備,加油!

引用:Quote:原帖由+seamama+於+13-10-18+發表喺E

原帖由 Cindyjasper 於 13-10-19 發表
我個仔三歲就開始學野架,但都係reject
唔好輸陣呀,大家一齊努力啦!呢個係訓練ma ma EQ嘅game!

回覆:seamama 的帖子

啱!呢個係折磨媽咪既遊戲,小朋友可以當遊戲玩。我既EQ巳經被屋企既大少考呈分試階段消耗得7788. 而家同時玩二少升小遊戲,巳所餘無幾!

wendyaupooh 發表於 13-10-17 23:55
其實收黎收去都差不多係同一班小朋友,因為個個都報晒甘多間。我地呢d唔突出,又唔係特別叻既,就永遠都冇 ...
邊有家長會放呀?大部分都只會留到最後佳段。

Interview is mutual. My daughter been to few interviews and didnt like the schools. She told me it was not fun. The only school that she really likes,she got the offer.
I think other schools asked questions that she cant answer or the environment just doesnt suits her. If schools ask questions too difficult, she may have a hard time coping later.

昨晚我也爆煲,係到喊,今天在地鐵,眼淚係咁流!我做咩會咁!

醒目開學勳章

引用:昨晚我也爆煲,係到喊,今天在地鐵,眼淚係

原帖由 鼠媽媽 於 13-10-22 發表

...
點解呀? 唔好咁啦!

回復 鼠媽媽 的帖子

冷静d,想吓出年今日,小朋友已經返緊小一,再難頂都會過去。
望吓 big picture 。

回復 鼠媽媽 的帖子

發洩下都好,重記得3年前考心儀幼稚園時又係衰咗,失眠加流眼涙,仲要聽老公d冷言冷語,真係超唔開心,但最尾.....有間更好嘅收咗,心儀嗰間又call back返,所以唔好灰心呀!!

鼠媽媽 發表於 13-10-22 14:42

...

同身邊人傾訴下, 休息下,
考小學只是人生一小歩,唔使灰, 努力!

回覆:亞仔真係咁差??? :(

各位媽媽,加油吖!未到最後都唔好認輸吖!

就算唔好既學校都一樣出到好學生,只不過佢面試方式根本唔適合,家長自己都要努力教好個小朋友,出年再考插班生或者普通學校都好適合佢,重年年考第一呢!
我都放開左,見5間都一樣失敗,所以等大抽獎,而家小朋友唔係冇書讀嘛!

‹ 上一主題|下一主題