用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同third in
樓主: musicien
go

港同third in   [複製鏈接]

回覆:港同third in

雖然已預左rejected, 但仲有失落感
黃校長in, 搵積木又搵到,講書名又講左,畫又叫畫過, 玩遊戲又應ok, 唔得都冇計,唯有等奇蹟。但真係好想大喊一場

醒目開學勳章 王國長老

yywing 發表於 13-10-28 09:45
其實預咗冇機會,但反而有,有D意料之外。
因為幅畫又唔靚,校長叫佢畫唔可以帶咩入遊樂場,居然畫條褲同埋 ...

多謝你資料就真咁多年黎都有家長話: 擺d槍o係度係咪特登架, 仲有傳言話一拎起把槍就即刻certified, 事實証明並非如此

引用:rejected!+應該係幅畫失分

原帖由 twinsng 於 13-10-28 發表
rejected! 應該係幅畫失分
我阿仔幅畫超求其超核突,佢一向畫畫0天份,都唔知佢點過關!

醒目開學勳章 王國長老

哎.....1500人揀400, 一定有人唔開心, 希望家長明白, 面試既野總係要夾天時地利人和, 今次入唔到可能就係欠一點緣份, 要繼續相信自己小朋友呀

塞翁失馬, 焉知非福, 小朋友都有自己既路要行, 祝願大家都搵到最適合既學校

醒目開學勳章

回復 Charlotte_mom 的帖子

可能正正就因為佢攞依D平時屋企唔玩嘅嘢,證明你喺屋企唔玩

醒目開學勳章 王國長老

crazymum 發表於 13-10-28 10:03
我阿仔幅畫超求其超核突,佢一向畫畫0天份,都唔知佢點過關!

或者佢形容得好掂呢, 學校唔係考畫功, 係考小朋友知唔知自己想表達咩, 可能"雕花"仲蝕底
我仔畫畫都係零天份, 次次做視藝功課慘過擔泥.....

引用:Quote:crazymum+發表於+13-10-28+10:03+我

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-28 發表
或者佢形容得好掂呢, 學校唔係考畫功, 係考小朋友知唔知自己想表達咩, 可能"雕花"仲蝕底
我仔畫畫都係零天 ...
我小朋友都畫得唔靚,學校似乎不是要考畫功。

引用:Quote:yywing+發表於+13-10-28+09:45+其實

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-28 發表
多謝你資料就真咁多年黎都有家長話: 擺d槍o係度係咪特登架, 仲有傳言話一拎起把槍就即刻certified, ...
我女又係玩槍,仲要同副校長話睇佢開槍謝天謝地我女仲有offer.佢話其他小朋友又想玩,所以就"分享"俾其他小朋友,揀咗可以坐上去跳的波波。

引用:哎.....1500人揀400,+一定有人唔開心,+希望

哎.....1500人揀400, 一定有人唔開心, 希望家長明白, 面試既野總係要夾天時地利人和, 今次入唔到可能就係欠 ...
你請的好啱,緣份來,祝福所有小朋友最終都有最適合自己的學校。我就祈求可以過到最後一關,做港同小學生。

唔通亞囡冇玩槍所以reject

引用:Quote:crazymum+發表於+13-10-28+10:03+我

我仔畫畫都係零天 ...
佢又真係死淨把囗!

醒目開學勳章

此資料一出,下年可能所有小朋友都爭住玩槍,射中校長就入3rd in

醒目開學勳章 王國長老

hopehopeit 發表於 13-10-28 10:19
我女又係玩槍,仲要同副校長話睇佢開槍謝天謝地我女仲有offer.佢話其他小朋友又想玩,所以就" ...

你個女應該係中左兩瓣: 1. 主動同老師傾計, 夠外向 2. 識分享
抵佢入丫

我嗰個幅畫我直程唔知佢畫乜我見到即刻心諗,死得!

冇諗過有驚喜,好開心!

引用:此資料一出,下年可能所有小朋友都爭住玩槍

原帖由 yywing 於 13-10-28 發表
此資料一出,下年可能所有小朋友都爭住玩槍,射中校長就入3rd in
我女好快就俾其他小朋友玩啦,可能副校見到佢懂得分享掛。

請問有冇人知3rd in形式?

醒目開學勳章 王國長老

yywing 發表於 13-10-28 10:30

唔係要射中呀!
玩咩玩具唔係重點, 係點去玩同待人接物既態度
就好似畫咩野/靚唔靚唔係重點, 而係佢講唔講得出佢想表達D咩

向住校長射槍好危險WOR

aleelee  你講出哂重點  發表於 13-10-28 10:41

rejected! 應該可能我地住得太遠! !我地住荔枝角!!

我咁樣諗會舒服D!!!

我諗識兩文三語係有著數,因為我個仔唔識聽普通話,畫唔中又解錯,我估呢個係死因!

引用:Quote:hopehopeit+發表於+13-10-28+10:19+

你個女應該係中左兩瓣: 1. 主動同老師傾計, 夠外向 2. 識分享
抵佢入丫
...
我女請番俾我知,我都有的出乎意料之外,夠膽主動去講野。所以我估入面個氣氛應該真係好開心,令到我女open咗。所以更加覚得間學校岩佢。

‹ 上一主題|下一主題